Bloggen is een kwestie van ervaring

Ik zat net een interview te lezen met iemand die een (schijnbaar) goed lopende website heeft. Hij heet Sean, en zijn blog vind je op psychotactics.com. Waar mensen betalen om van hem te leren over – tadaa – schrijven. Het schrijven van content.

Schrijven leer je door het te doen?

Van een man die bekend is om zijn methodiek, die mensen leert schrijven, zou je denken dat hij altijd heel makkelijk geschreven heeft. Niets blijkt minder waar. Hij kon er, in het begin van zijn carriere, niets van. Sterker nog, hij is bij twee ad agencies weggegaan omdat hij gewoon geen goede copy kon schrijven.

Wat is dan het geheim, volgens hem?

1) Veel schrijven en

2) Reageren i.p.v. zo maar schrijven.

Hij zegt dat hij vroeger twee dagen deed over een artikel. Terwijl hij nu niet alleen 5 artikelen per week op zijn blog publiceert, maar daar bovenop doorlopend schrijft. Op fora, op Twitter, etc.

Just do it

Een les die mensen mij ook tijdens twitterchat #blogpraat proberen aan het verstand te peuteren: je moet het gewoon DOEN.

Bloggen/schrijven is een kwestie van ervaring. Hoe meer je het doet, hoe beter je wordt. En h0e meer je op je blog hebt staan, hoe beter zoekmachines je vinden. En hoe langer je bezoekers blijven hangen – er is tenslotte iets te lezen!

Voor mij is de drempel (dit werd mij duidelijk gemaakt door de supersteunende blogpraat-community!) mijn perfectionisme. Ik wordt niet vaak van perfectionisme beticht, maar moet toegeven dat het in dit geval klopt. Een artikel publiceren zonder plaatje? Zonder tips? Zonder een paar goede links? Nee toch???

Ze hebben gelijk, de blogpraters. Schrijven is een kwestie van doen. Bloggen is een kwestie van ervaring. Je moet gewoon beginnen, en je moet blijven doorgaan.

Bij deze!

PS: Hoe ik op dit artikel kwam

Ik las het bovengenoemde interview op de besloten site van thirdtribemarketing.com. Het is een site met abonnement waar beroemde bloggers iedere week een thema aansnijden. Het gaat allemaal om de vraag: hoe kun je met je kennis een boterham verdienen (althans, dat is mijn vertaling 🙂 ). Ze interviewen een succesvolle ondernemer, en die geeft een kijkje in de keuken, en een heleboel tips. Over het maken van besloten sites, over SEO, over schrijven – alles wat bloggers bezig houdt, eigenlijk. Ik had al maanden geen tijd gehad om te lezen, maar zie: de eerste 5 minuten die ik lees leverden direct een inzicht, en een blogartikel op. Ik vind het het geld waard. En nee, dit is geen affiliate link!!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

1 Reactie

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Ellenantwoord
5 januari 2011 om 09:20

Helemaal eens! Ik merk zelf ook dat ik steeds beter wordt in schrijven als ik het meer doe. Sterker nog: als ik NIET dagelijks blog, dan gaat m'n niveau al achteruit.

Ik voel me net een topsporter die dagelijks moet trainen om op niveau te blijven (al schrijf ik nog lang niet op topniveau).

Zo merk ik ook dat blogposts op maandag (na een vrij weekeinde) veel lastiger zijn dan op donderdag of vrijdag. De echte goede posts schrijf ik vaak ook aan het einde van de week. Met de blogposts van maandag of dinsdag ben ik vaak niet echt tevreden. Dat is echter geen reden om ze niet te schrijven, want ik weet ondertussen dat ik de minder goede posts van het begin van de week nodig heb als vingeroefening, om aan het einde van de week weer echt scherp te schrijven.

Kortom: bloggen moet je gewoon veel doen. Ook als je niet tevreden bent over je stukken, moet je ze toch schrijven. Dat is de vingeroefening, de eerste stapjes op weg naar dat stuk dat wel top is. Maar dat je alleen dankzij je vingeroefeningen hebt kunnen bereiken.

Veel schrijfplezier!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.