Blog on – het loont!

Altijd weer die kritiek op de mensen die iedere dag bloggen. Gisteren lag ik nog zoiets op mijn favorietste website in de wereld (rara…). Een mooi artikel over dat bloggen authentiek moet zijn. Maar dan in de comments ook weer de opmerking dat dagelijks bloggen de authenticiteit uit het bloggen haalt, dwingt tot trucjes (of zo las ik het in ieder geval).

Kortom, ik voelde me aangesproken. Maar ik voel ook een soort zendingsdrang. “Iedere dag bloggen, dat zouden meer mensen moeten doen!” – dat idee.

Kwaliteit boven kwantiteit. Ik zei het vroeger ook. Letterlijk zelfs. En vaker dan eens (more than once…klopt die zin wel? Nou goed.).

Nou, dat zal allemaal best hoor. Dat er mensen zijn die iedere dag bloggen om maar te scoren in de zoekmachines. Die tegen heug en meug bloggen, trucjes toepassen om maar zoveel mogelijk te produceren en zo hoog mogelijk te scoren.

Maar die mensen zullen nooit het geluk kennen van een tweet als deze:

Want dat levert dat iedere dag bloggen mij op: vrijheid om mezelf te zijn, om mezelf te oefenen in het schrijven en bloggen (bloggen = meer dan schrijven want is ook connecten, contact leggen, etc.).  Vrijheid om te ontdekken wat ik kan, wat ik wil, in de blogshpere en daarbuiten.

Ik zoek geen kwaliteit. Althans, niet zoals ik dat vroeger zocht in het bloggen. Dat is ook een onbegonnen opdracht. 1 succesvol artikel, en je kunt het nooit meer evenaren.

Vrijheid om te ontdekken dat je moet beginnen bij jezelf. Ik ben de eerste die zegt dat je zakelijk gezien voor je doelgroep moet schrijven, begrijpen wat zij zoeken, wat zij willen. Maar inmiddels begrijp ik ook dat je zakelijk de afstand moet loslaten. Jezelf moet laten zien.

Want ja, dat bedoel ik, we doen elkaar na, de experts zeggen: zo moet het, daarom moet het, en dan voelen we de druk om het perfect te doen, volgens de regels.

Als ik de regels negeer, zoals gisteren, dan krijg je zo’n mooie reactie als deze van Ilja. En ja, dan ben je megatrots, en dan denk je:

Vrij, door het stramien. Omdat ik het wil, niet omdat het moet. Ik moet, maar omdat ik wil. Dussss. Snap je?

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

6 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

karin ramakerantwoord
29 juli 2012 om 18:29

oh ja joh? wat een kul. 

Elja Daaeantwoord
29 juli 2012 om 23:03
– Antwoord aan: karin ramaker

Wat is kul?

Peter Pellenaarsantwoord
27 juli 2012 om 09:40

Ik snap het. Niet omdat ik in de praktijk een ‘iedere-dag-blogger’ ben, maar wel in de geest 😉
En inderdaad, niets geen moeten, maar willen. 

Elja Daaeantwoord
28 juli 2012 om 21:55
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Grappig. Ik WEET ook, dat jij het snapt. Gek, he. We kennen elkaar helemaal niet, Peter. Maar goed – jouw blog en die van Jacob Jan zijn de enige twee (naast Frankwatching) die ik in mijn email krijg. Zo volg je iemand wel, in zijn gedachten, ontwikkeling…

Jacob Jan Voermanantwoord
27 juli 2012 om 08:02

als ik mijn blog even terug lees, zit ik al meer dan drie maanden zeer lekker in mijn vel.

iedere dag bloggen heeft daar heel veeel mee te maken

Elja Daaeantwoord
28 juli 2012 om 21:52
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Het is me iets! Moeilijk om uit te leggen aan anderen, he?

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.