Alleen honden hebben een baas

Dat alleen honden een baas hebben maar mensen niet, leerde ik van mijn eerste manager bij KPN, in mijn eerste echte baan.

Voordat ik voor hem ging werken, had ik rare ideeën over bazen.

Ik dacht dan ook dat ik, toen ik bij KPN ging werken als management potential *kuch, kuch, stik, kuch*, een Baas zou krijgen. Met een bekakt accent. Ik weet niet waarom maar kennelijk dacht ik dat Bazen een bepaald type waren.

Maar ja, toen kwam mijn eerste baas in mijn leven. Aan de telefoon (hoe toepasselijk! Zie verderop)

Hij praatte niet als die stereotype baas. En, bleek later, hij gedroeg zich ook niet als een stereotype baas (hij gedroeg zich eigenlijk niet als stereotype wat-dan-ook) en hij zag er ook niet uit als een stereotype baas zoals ik me die voorstelde.

Uiteindelijk was hij geloof ik maar 9 maanden mijn manager, maar wat een impact. Sommige anekdotes spelen nog steeds door mijn hoofd bij bepaalde gebeurtenissen of bepaalde mensen die ik tegenkom in mijn werkende leven. (Bellen Elja, Bellen!)

(dat is eigenlijk best ironisch als je voor de Business Unit Vaste Telefonie werkt en verantwoordelijk bent voor telefooncellen, collect call en telefoonkaarten. haha.)

Ik heb daarna in loondienst nog, even tellen, nog 6 bazen managers gehad. Een keertje had ik er drie tegelijk, dus die tel ik even als drie. (Was dat handig? Nee. Dat schoot niet op, nee. Dat eindigde zo.)

Met twee heb ik nog contact.

De rest ben ik uit het oog verloren. We zijn alleen nog op LinkedIn met elkaar verbonden. Behalve met eentje want ik vermoed dat ik helemaal geen zin had om met diegene op LinkedIn verbonden te zijn.

*inlogt op LinkedIn en checkt*

*klopt als een bus*

Ze waren allemaal anders.

Ze hadden allemaal het beste met me voor (behalve die ene dan, maar goed, no matter). Ze waren allemaal coachend. Ze waren allemaal bereid om me dingen bij te brengen, me beter te laten zijn in wat ik goed kan, me te helpen mijn weg te vinden.

Ik heb van al die managers geleerd.

Hoe je dingen aan kunt pakken. Hoe je dingen voor elkaar kunt krijgen.

Hoe je omgaat met collega’s uit andere culturen. Hoe je omgaat met lastige ‘klanten’ (intern/extern).

Ik pas die dingen nog heel vaak toe.

Inmiddels is het al 8 jaar geleden, mijn laatste manager. Ik ben sindsdien mijn eigen baas.

Nu leer ik van opdrachtgevers, van collega’s, van mede-ondernemers.

Maar je eerste baas, die vergeet je nooit!

Alleen honden hebben een baas, Elja. Alleen honden hebben een baas…

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.