Informatie is steeds makkelijker te vinden. Maar krijg je ook wat je zoekt? Of blijft wat je wilt toch verborgen?
Een opdrachtgever van mij vroeg me of ik iemand kende die goed is copy writing voor social media. Een freelancer, het liefst.
Je zou denken dat ik meteen met een lijstje met namen zou komen. Maar toch is dat niet zo. Wie is er nou echt goed in schrijven? En in copy die echt landt? En dan ook nog eens voor social media. En in dit geval graag met ervaring binnen de overheid?
Gelukkig ken ik mensen die mensen kennen. Hopelijk gaat het me alsnog lukken om iemand te vinden. Maar wat zou het lekker zijn om gewoon een lijstje te kunnen vinden met gegarandeerd goede mensen.
Zoeken naar geheime documenten
In de podcast ‘Het geheim van Rijswijk‘ duikt NRC-journaliste Anna Korterink in een oude moordzaak die nooit opgelost is. Door een dossier van haar vader, misdaadverslaggever, en allerlei connecties, komt ze langzaam tot antwoorden (luister hem vooral!).
Maar als ze in de nationale archieven en overheidspapieren gaat zoeken, krijgt ze vaak nul op het rekest. Ze zijn er wel, de antwoorden en de papieren. Ze liggen binnen handbereik zelfs. Maar ze mag ze niet zien.
Soms is informatie wel ergens en weet iemand wel iets. Maar de vraag is: kom jij er achter? Weet je wat de waarheid is?
Zoeken naar DNA
Ik ben sinds een half jaar bezig met een zoektocht via DNA-databanken. Ik ben nog niet helemaal klaar om er echt over te vertellen, maar geloof me als ik zeg dat het zowel intrigerend als frustrerend is.
DNA-databanken zijn voor mensen die iemand zoeken – zoals ik – een absolute uitkomst. Duizenden, misschien wel tienduizenden of honderddduizenden mensen, vinden biologische familieleden dankzij deze technologie.
Of je gevonden wilt worden of niet, als je naaste familie in zo’n database staat is de kans groot dat het gaat gebeuren. Iets dat mensen natuurlijk nooit hadden kunnen vermoeden.
DNA-databanken geven je, als je je DNA hebt opgestuurd althans, matches. Mensen met wie je DNA gemeenschappelijk hebt. Maar als dat mensen zijn die 7 generaties verwijderd zijn, heb je er niet veel aan. Tussen de jouwe en die 7e zijn zoveel mensen geboren dat het lastig wordt om jezelf en die match in een gezamenlijke stamboom te plaatsen.
Maar wat je ook leert van zo’n zoektocht naar informatie is dat alles staat of valt met wie er verder in die database staan.
Informatie die vroeger geheim was, is dat nu niet meer. Tenzij er in die database geen mensen zitten die een hoog genoeg percentage DNA met jou gemeenschappelijk hebben.
Zucht.
Somebody knows something
Er is een podcast die ‘Somebody knows something‘ heet, van de BBC. Het is een ’true crime’ podcast, over onopgeloste moordzaken en zo. Met het idee dat ergens wel iemand is die iets weet maar niet weet dat die informatie belangrijk is.
Soms werkt het: soms komt door zo’n podcast allerlei informatie naar boven die niemand nog wist. Die de politie niet eens heeft kunnen opduikelen, omdat degene die iets zag of hoorde niet wist dat het belangrijk was.
Maar veel blijft natuurlijk verborgen. Veel wordt niet opgelost.
Alle informatie is ergens
Je kunt veel informatie vinden online. Ik was altijd al goed in het zoeken van informatie (belangrijk voor een rechtenstudent). Inmiddels ben ik een ster geworden in het vinden van informatie. Met dank aan alle mensen die alles op hun Facebook op ‘openbaar’ hebben staan, zullen we maar zeggen.
Maar de waarheid is dat ik wat ik echt wil weten, niet kan vinden.
Net als ik niet kan zien aan LinkedIn of iemand echt heel goed is in het schrijven van doelgroepgerichten social media copy.
Alle informatie is wel ergens.
Maar denken dat dat betekent dat je alles kunt vinden?
Liefst met Google?! 🙂
- Zo verwijder je al je Facebookberichten en opmerkingen (en meer) - 19 april 2025
- Wat blogs leuk maakt - 18 april 2025
- Waarom je blogtitels beter moeten en ook waarom haast geen goed idee is - 15 april 2025
Geef een reactie