Ik heb zojuist vlog 14 gepubliceerd, over een korte vakantie in Engeland. Ik realiseer me: een vlogkoningin, YouTuber of influencer zal ik nooit worden. Maar ik krijg wel steeds meer inzicht in een wereld die ik voorheen alleen als kijker kon beoordelen. En ik zie ook steeds beter wat vloggen zo ongelofelijk moeilijk maakt. Heb ik ook een oplossing? Jazeker. Zie onderaan.
Wie dacht dat de grootste uitdaging van vloggen ligt in het verkrijgen van de juiste camera, muzieklicenties en editing skills, komt bedrogen uit. Na 14 vlogs ben ik er achter dat het stiekem nog veel moeilijker is dan dat. 4 uitdagingen van vloggers die niet zo makkelijk te verhelpen zijn als hardware en softwareproblemen.
1 Vergeet niet te filmen
Een vlog draait om de storyline. Zonder storyline wordt het geen succes. Denk aan je favoriete serie of film en je realiseert je direct dat ieder shot, ieder stukje, een doel dient. Je hebt een begin nodig dat je de film intrekt, je hebt een opbouw met een bepaalde spanningsboog, een hoogtepunt en een afsluiting.
Als je vlogt over je dagelijkse leven, betekent dat dat al die elementen gefilmd moeten zijn. En tenzij je alles in scene wilt gaan zetten, moet je al die dingen dus gefilmd hebben. Dat je je sleutels pakt, dat je de deur uit loopt, dat je instapt, dat je uitstapt, dat je iemand ontmoet, dat er iets gebeurd.
In de praktijk is dat helemaal niet makkelijk. Als je bedenkt wat voor werk er in dit soort video’s gaat, sla je steil achterover.
Ben je een stukje vergeten in die sequence – vooral als je ergens anders gefilmd hebt of rondom een gebeurtenis filmt – kun je het nooit meer inhalen. En stel nou dat je toevallig degene bent die achter het stuur zit als je de kanaaltunneltrein inrijdt, tsja. Dan staat dat moment niet op camera 🙂
2 Fading into the background
Het probleem van de fotograaf die de wereld door zijn of haar lens bekijkt, is ook het probleem van de vlogger: voor je het weet ben je er niet echt bij.
Niet voor niets worden overal op het internet grappen gemaakt over food bloggers die het te druk hebben met op stoelen staan en borden te fotograferen om nog te genieten van het eten zelf.
Erger wordt het als je filmt terwijl je met je vrienden bent. Of met je familie. Je partner. Of – brrr – je gezin. Terwijl jij bezig bent met bedenken hoe iets over zal komen op film en welk shot het goed zal doen, mis je het moment.
Je bent als vlogger soms meer bezig met je kijkers, dan met de mensen om je heen. Als het je werkt is, vind je dat mogelijk niet zo erg. Maar ik merk dat het soms leuker is om de camera weg te leggen.
3 Niet te filmen
Je zoon die voor je uitloopt, in gedachten verzonken. Dat moment met je lievelingstante die je bijna nooit ziet. Dat diner met je familie in het buitenland waar je zo hard moet lachen dat je huilt. Je zoontjes die je natspetteren, die met modderlaarzen naar binnen rennen voor je ze terug kunt roepen, die omhelzing, die kus … daar zou je nou echt mee kunnen scoren. Maar dan staat de camera net niet aan.
Omdat je voor die mooie momenten aanwezig moet zijn zonder camera. Of omdat je ze niet wilt filmen (zie 4). Of omdat ze je overkomen op momenten dat je niet denkt aan filmen.
Om alle echt mooie momenten te vangen op film, zou je nooit meer zonder camera kunnen zijn.
De mooiste moment zijn vaak klein. Ze zijn onbelangrijk voor iedereen in de wereld, behalve voor jou.
En ja, er zijn mensen die tussen de weeën door de tijd vinden om te filmen in de kamer van hun vrouw. Maar meestal gaan die momenten voorbij zonder dat ze zijn vastgelegd.
De mooiste momenten zijn simpelweg niet te filmen.
4. Van jou, van mij
Vloggen over je leven betekent dat je raakt aan de privacy van de mensen om je heen. Geliefden, familie, collega’s, vrienden en mensen op straat, toevallige voorbijgangers.
Wil je je kinderen eigenlijk wel in beeld hebben? Is dat wel veilig? En vinden ze dat wel leuk (in deze video van videomaker Xanthe viel me op dat haar zoons meerdere malen hun hand voor de camera doen)?
Hoe kijken je oom en tante als je hun huis filmt of je camera tevoorschijn haalt tijdens dat uurtje dat je met ze hebt? Is dat moment om de keukentafel met je familie van jou? Of van hen? Is het aan jou om dat te delen – en met welk doel? Kijkcijfers? :))
Tenzij iedereen om je heen weet dat je je geld verdient met vloggen en daarop is voorbereid (en akkoord is met gefilmd worden), is het niet zo’n makkelijke situatie.
Overigens zie je dat heel veel bekende vloggers duidelijke grenzen aanhouden als het gaat om het in beeld brengen van goede vrienden en familie. Zoals Anna Nooshin in dit vlog waarin ze de gezichten van haar vriendinnen uit beeld houdt terwijl een stuk van de video alleen om hen draait.
Oplossing: verzin een format
Het kan ook anders, natuurlijk. Je kunt bijvoorbeeld een format verzinnen waarbij je zelf veel in de camera praat. Of waarbij je wel stukjes filmt van je dag maar de rest aan elkaar praat. Of waarbij je alleen achtergrondshots opneemt als beeld bij je verhaal. Of een format waarbij je gewoon thuis en in je werkomgeving filmt.
Helemaal niet zo’n gek idee. Omdat je daarmee misschien wel veel meer waarde toevoegt. En wat je doel ook is: waarde toevoegen is een voorwaarde voor succes.
Vloggen én waarde toevoegen is moeilijk. Maar ik blijf het echte vloggen, het verslaan van gebeurtenissen, het leukste vinden. Inclusief uitdagingen.
Gewoon maar blijven proberen!
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Geef een reactie