Doe je eigen marketingintake

Tijdens SOBcon werd me door drie verschillende mensen gevraagd of en hoe ze moesten gaan bloggen, met hun bedrijf. Het antwoord op die eerste vraag is volgens mij: ‘ja’. Ik zeg overigens altijd ja op die vraag, of het nou gaat om zakelijk bloggen of niet. En die tweede vraag, die is natuurlijk ook altijd interessant. Want hoe begin je?

Er waren ook mensen die zich afvragen wat nou het belangrijkste was. Beginnen met bloggen, je website, Twitter… Jeannie (zie foto) was niet een van de vraagstellers maar zij deed me realiseren dat ik kan helpen bij het beantwoorden van die vragen. Fijn, zo’n vriendin! 

Begin bij de basis

Ik denk dat:

1) een blog/site de basis is van je online aanwezigheid; dat je

2) heel makkelijk kunt beginnen met een site in WordPress;

3) je gewoon moet beginnen te schrijven over wat je bezig houdt (zakelijk)

4) het enorm helpt als je iedere dag of althans heel regelmatig, blogt en

5) dat de rest gaat volgen.

Ik denk ook dat het helpt om te weten wat je doel is, en om te beseffen hoeveel geschikt ‘materiaal’ je eigenlijk al in huis hebt als het gaat om bloggen of zelfs gewoon tweeten.

Structureer je plannen met een marketingintake

Ik heb ooit, toen ik nog dacht dat ik 1 op 1 cursussen doelgroepgericht twitteren wilde geven, een uitgebreide intakelijst gemaakt. Die had tot doel te inventariseren waar je staat, als bedrijf (of individu). Wat voor informatie je doorgaans gebruikt, wat je online doet, wie je doelgroep is, etc.

Eigenlijk kun je die intake ook gebruiken om jezelf richting te geven voor bijvoorbeeld je blog. Door hem in te vullen, krijg je een idee van waar je staat. En mijn idee was dat de informatie die jij dagelijks of wekelijks leest en verwerkt, je ook kan helpen bij je social media activiteiten. Door links te tweeten, te bloggen over wat je gelezen hebt, en in het algemeen te delen.

Je kunt de intake hier downloaden. Laat in de comments even weten als je er iets aan gehad hebt! NB: Document is uit 2010, dus het kan goed zijn dat sommige (belangrijke) ontwikkelingen er niet helemaal in zijn opgenomen. Dus gebruik het vooral als basis om je eigen plan te maken.

Marketingintake voor zakelijk bloggen & twitteren

View more documents from Elja Daae
Met dank aan Jeannie voor de suggestie dat ik de hele intake gewoon online zet!
Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media en heeft al een vaag idee voor de derde. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

4 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

lindakwakernaatreply
mei 10, 2012 at 11:05 PM

je bent goed bezig
mijn werkblog moet nodig op de schop bah
helemaal geen zin in maar ja, …

Eljareply
mei 11, 2012 at 05:05 AM
– In reply to: lindakwakernaat

Ah joh. Je persoonlijke blog gaat zo lekker! Als je er geen zin in hebt, werkt het toch niet echt. Toch? #goedexcuus

Naomireply
mei 10, 2012 at 08:05 AM

Het belangrijkste is inderdaad om gewoon te beginnen. Dan volgt de rest vanzelf. 🙂

Eljareply
mei 11, 2012 at 05:05 AM
– In reply to: Naomi

Ja he? Hoewel ik een paar dagen geleden een artikel las over dat ‘just do it’ zo’n irritant advies is. Is misschien ook wel zo? Alleen is het gewoon zo waar, he?

Leave a reply