Je publiceert video’s op Facebook, maar het levert niet de views en interactie en dus ook niet het bereik op dat je zou willen? Join the club. De meeste bedrijven (en vloggers!) met een actieve Facebookpagina, zijn met video bezig. Want Facebook geeft al een tijd lang aan dat video de weg is naar meer bereik (if Facebook says jump, we jump!). Maar makkelijk is het vaak niet.
Na het bekijken van heel veel Facebookvideo’s en het spreken met heel veel mensen die net als jij video’s op Facebook publiceren, heb ik een paar dingen ontdekt over de vraag hoe je je Facebook video’s kunt verbeteren. Het zijn eigenlijk hele logische dingen, maar je moet er even rekening mee houden.
Facebookvideo’s verbeteren: check je statistieken
Aahhhh cijfertjes. Niet iedereen houdt er van. Maar Facebook maakt het je makkelijk om naar de data te kijken. Want wie naar de facebookstatistieken van zijn of haar video kijkt, kan heel goed zien waar het mis gaat.
Het is belangrijk om dat ook daadwerkelijk te doen, dat checken van de Facebookvideostatistieken. Want ze bevatten het antwoord op de vraag waarom je kijker afhaken, je video niet voldoende likes, comments en shares krijgt, geen bereik opbouwt en je video dus onvoldoende views krijgt.
It’s all about retentie baby
Waar het om gaat is ‘retentie’ (het vasthouden van je kijker). En laat Facebook dat nou perfect voor je bijhouden. Soms is data geweldig.
Hoe kun je zien waar kijkers afhaken? Simpel. Ga naar je Facebookstatistieken, klik op Recentste berichten en zoek naar het bericht met de tegenvallende 🙂 Facebookvideo. Wat je wil onderzoeken, is op welk moment mensen afhaken. Dat doe je door op Gemiddelde videokijktijd te klikken:
Je ziet daar een grafiekje dat laat zien of en wanneer veel van je kijkers stopten met kijken. In de praktijk betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat ze gewoon doorscrolden op hun telefoon … waarover verderop meer. Zie de snoeihard dalende blauwe lijn in de grafiek hieronder.
Vooral als je duidelijke punten hebt waar een daling inzet, is dat goed nieuws. Want dat betekent dat je iets kunt verbeteren! Always look on the bright side, he.
In onderstaande grafiek heb ik geklikt bij de eerste grote ‘drop’ in views. Dat zie je aan het grijze lijntje. Facebook geeft aan dat dat punt op 3 seconden ligt. Dus na 3 seconden beginnen de meeste mensen af te haken.
Nu komt het belangrijkste: ga naar de video en kijk wat er gebeurt voor en tijdens dat punt van (in mijn geval) 3 seconden. Wat hebben mensen te zien gekregen tot nu toe? Waarom stoppen ze met kijken, denk je?
Nu komt het lastigste. Want nu moet je met een objectieve blik gaan kijken naar je video. Lastig, want je hebt er misschien uren op zitten puzzelen en editen. Dus het lijkt jou een prachtige video. En dat is het misschien ook. Het gaat misschien alleen om het begin. Want heel vaak zie ik bij mijn eigen video’s en bij die van klanten dat het bij het begin al mis gaat. De dalende blauwe lijn zet vaak al heel snel in.
Ik moet er bij zeggen dat de totale inhoud van de video’s die ik zie juist vaak heel goed is. De meeste facebookmarketeers en online redacteuren en community managers weten dondersgoed wat hun doelgroep wil zien. En ik zie over mensen aan de slag gaan met video (bijvoorbeeld met vierkante video!).
Ik geef je daarom drie mogelijke verklaringen voor het afhaakpunt.
1 Je hebt maar 3 seconden om je mensen je video in te trekken
Heel veel (de meeste?) mensen gebruiken de mobiele versie van Facebook. Ze scrollen op hun smartphone door hun feed met jouw video.
De video begint meteen te spelen – in 80% van de gevallen zonder geluid. Waarover later meer.
Het scrollen door hun facebook timeline duurt maar heel even. Een paar seconden. Dus jouw facebookvideo komt in beeld en gaat direct afspelen. En je facebookfans – die paar die hem initieel te zien krijgen – beslissen in seconden of ze je video gaan bekijken, of niet. Zo niet, scrollen ze gewoon naar beneden, verder in de feed.
[NB Een slim iemand – dank Lisa – wees me er van de week op dat je nu in de Facebook app van video naar video kunt scrollen door omhoog te swipen. En dat je dan ook gesponsorde video’s te zien krijgt en video’s van pagina’s die je niet volgt. Interessant. Maar ook lastig, want het verhoogt de druk op die eerste paar seconden van jouw eigen video! De concurrentie neemt nog verder toe.]
Dit betekent dat je de aandacht van je kijker in de eerste paar seconden van de video moet trekken. Het moet hun nieuwsgierigheid prikkelen, zodat ze besluiten om niet door te scrollen en in plaats daarvan jouw Facebook video uit te kijken.
Die eerste paar seconden zijn eigenlijk essentieel.
2 Begrijpen mensen wel wat ze gaan zien in je video?
Nu komt de crux. In die 3 seconden moeten mensen besluiten dat ze je video gaan bekijken. Dat betekent dat ze moeten weten waar je video over gaat en wat ze gaan krijgen.
In heel veel video’s vergeten we dat duidelijk te maken. Bijvoorbeeld omdat:
- De persoon die in beeld niet bekend is en mensen dus geen context hebben;
- De naam van een plek/persoon/gebeurtenis in beeld komt, maar mensen niet weten wat die naam betekent;
- Er alleen in geluid wordt uitgelegd wat er gaat komen terwijl mensen het geluid meestal uit laten (zie verderop);
- Er niet aangekondigd wordt wat er gaat gebeuren.
Er zijn ook dingen die wél werken:
- Duidelijk uitleggen wie die persoon/plek/gebeurtenis is die we gaan zien en waarom het interessant is;
- Starten met een bekend persoon of bekend beeld (de skyline van New York, wuivend gras, een drone-view van een plek);
- Duidelijk in tekst uitleggen wat er gaat gebeuren;
- Timelapses en slowmotion;
- De eerste fase van een (overduidelijk) proces: iemand gaat klimmen, rennen, koken. Iets wordt gemaakt, gebouwd etc.;
- Openen met veel actie – denk actiesporten, rennende mensen, beweging.
Ik ben geen video-expert. Ook geen director. Dus ik weet het niet zeker. Maar ik denk dat er dingen zijn die beter werken dan andere dingen. De opbouw van je video, de spanningsboog, moet kloppen als je de aandacht wilt grijpen en vast wilt houden.
3 Bouw niet op geluid
Geluid is in ieder geval niet de juiste manier om mensen je video in te trekken. Mogelijk was je net als ik enthousiast aan de slag gegaan met prachtige Casey Neistat-achtige muziekjes met het idee dat dat zou werken. Maar helaas. Niet op Facebook.
Dus die opzwepende melodie die direct duidelijk maakt dat er iets te gebeuren staat? Of jouw stem die vanaf de eerste paar seconden te horen is? Helaas.
Op YouTube is dat prima. Heel goed zelfs. Veel mensen kijken YouTube-video’s met het geluid op ‘aan’. Want op YouTube staat het geluid aan, tenzij je dat wijzigt in je instellingen.
Maar op Facebook is het omgekeerd. Het geluid staat uit, tenzij je dat wijzigt in je instellingen. Dus vrijwel alle video’s worden zonder geluid afgespeeld. Dat zie je hieronder in de statistieken van een van mijn Facebookvideo’s.
Maar dat zie ik eigenlijk in al mijn video’s. En ook in die van bedrijven waarmee ik praat over Facebookvideo. Kijk zelf maar eens, in de statistieken van je videoberichten. Je vindt het onderaan het statistiekje van ‘videoweergaven’.
Je zult dus een manier moeten vinden om de aandacht te grijpen die niet afhankelijk is van geluid. En gesprekken moeten ondertitelen (hier vind je een uitleg over het maken van ondertiteling op YouTube om vervolgens ook op Facebook te gebruiken).
Het kan betekenen dat je je video’s altijd begint met tekst in plaats van beeld. Het is een kwestie van testen.
Facebookvideo is een skill
Er valt genoeg te leren over het maken van goede video’s. In het algemeen, maar helemaal op Facebook. En laten we eerlijk zijn: wat vandaag werkt, werkt morgen niet meer. Je moet dus heel wat creativiteit aan de dag leggen om nieuwe, leuke formats te verzinnen die haalbaar zijn qua productiekosten maar ook succes hebben bij je Facebookpubliek.
Maar wat je ook doet: blijf je altijd afvragen hoe je je facebookvideo’s kunt verbeteren. Het goede nieuws is dat de aanwijzingen gewoon in je statistieken zitten!
- Blog of column? Over wat je wel en niet mag bloggen van jezelf - 24 maart 2025
- Raar - 23 maart 2025
- Zonder - 22 maart 2025
Geef een reactie