In september komt mijn nieuwe boek uit: “Zet je zaak op de kaart (in 60 minuten)”. Het gaat over online lokatiemarketing: je zaak of organisatie online vindbaar maken. En vervolgens neemt het je als lezer natuurlijk een stap verder mee (anders zou het zonde zijn)! Van passieve naar actieve marketing door gebruik te maken van online tools die bij uitstek geschikt zijn voor bedrijven en organisaties met een fysieke locatie. Waar klanten en bezoekers over de vloer komen.
Niet alleen voor horeca en retail. Maar ook voor (toeristische) attracties, lokale dienstverleners, overheidsinstellingen met een loket, scholen, speelplaatsen, kinderdagverblijven. Supermarkten en fietsenmakers. Makelaars, accounts en advocatenkantoren met een lokale klantenkring.
Hoe ‘Zet je zaak op de kaart’ begon
Het boek begon in de VS, waar ik een paar jaar woonde. Evanston, Illionois, een voorstad van Chicago, om precies te zijn. Op loopafstand van mijn huis was een leuk winkelstraatje dat, in tegenstelling tot het stadscentrum, nog niet was overgenomen door de grote ketens. De enige grote naam was een Starbucks, maar gelukkig hielden lokale koffietentjes ook het hoofd boven water ondanks de aanwezigheid van die gigant.
De ondernemers daar hadden zich verzameld in een ondernemersvereniging, inclusief facebookpagina met lokaal nieuws. Oorspronkelijk om een vuist te kunnen maken richting de gemeente. Maar later steeds vaker ook om die winkelstraat op de kaart te kunnen zetten.
Maar veel zaken had ook zijn eigen facebookpagina. De speelgoedwinkel, de koffietent, de ontbijttent alias galerie, het boetiekje, de bar alias familierestaurant.
Je kunt als buurtbewoner een band met ze opbouwen.
Ik leerde van hen hoe leuk het is om als klant betrokken te raken bij het reilen en zeilen van de ondernemers uit je buurt. Hoe leuk het is om op de hoogte te worden gehouden van wie er die ochtend achter de bar staat om je kopje koffie te maken. Wat het menu van de dag is. Wat er aan extra activiteiten is op Bevrijdingsdag. Dat het bij hen net zo hard sneeuwde als bij mij, 2 ‘blocks’ verderop.
Al jaren liep ik rond met het idee van een artikel over de kracht van lokaal online/online lokaal zijn. En met de huidige ontwikkelingen op het gebied van ‘lokale vindbaarheid’, oftewel Local SEO, werd dat idee natuurlijk nog sterker. Tel daar al die mooie geotargettingdiensten nog eens bij op waarmee je kunt ‘inchecken’ op locaties via Facebook, Foursquare of Instagram, zag ik steeds meer voordelen voor ondernemers. Werd het idee van een artikel meer het idee voor een boek.
Maar de belangrijkste reden om dit boek te schrijven kwam toen ik (zoals ik in het boek vertel) in Amsterdam in de tram zat, in het voorjaar van 2014.
Ik was via mijn iPhone op weg naar een lunchafspraak.
Ik zocht het adres op op mijn iPhone.
Terwijl ik naar de route keek, reed ik door het centrum. Volgens mijn iPhone waren alleen het Paleis op de dam en de Albert Heijn in de buurt. Maar als ik naar buiten keek, zag ik dat vrijwel ieder pand een horecazaak, winkel of kantoor was. Alleen hadden ze zich nooit bij Google aangemeld (dat is een werkje van 15 minuten, weet je dat?).
Vervolgens zat ik met vriendin A te lunchen aan een grachtje. Lekker toeristisch. 🙂 Om te onderstrepen dat mijn boek belangrijk is, typte ik ‘lunch’ in Google Maps. Ik kreeg wel resultaten. 1 kilometer verderop! Op de afbeelding zie je waar ik zat (blauw stipje) en waar ik volgens Google naar toe moest voor een lekker broodje.
Terwijl ik zelf niet alleen bij een leuk en druk tentje zat, maar ook nog eens om me heen andere cafes en restaurantjes zag. Op iedere hoek, bij wijze van spreken.
Ze stonden niet op de kaart. Ook zij hadden zich niet aangemeld bij Google. En ook niet bij Foursquare. En ook niet bij Instagram (waar ik druk aan het inchecken en updaten was, net als zoveel andere klanten, bleek).
Andersom was ik op zoek naar een speelgoedwinkel in Utrecht (zie volgende afbeelding). Via de google maps app op mijn iPhone vond ik een geweldige winkel, 5 minuten lopen. Inclusief route.
En hetzelfde gebeurde in Den Bosch, waar ik een paar uur was en mijn laarzen wilde laten maken. Ik vond een geweldige, authentieke en goede schoenmaker. Via Google.
Ik heb er belang bij dat informatie goed vindbaar is, als consument.
Maar ook als onderdeel van deze economie.
En ook gewoon als mens.
Het MKB is de motor van de economie. Winkeleigenaren, horeca-ondernemers, zelfstandige dienstverleners, zij durven iets dat de meesten van ons niet durven (of leuk vinden). Ondernemen is niet makkelijk. Maar kleine ondernemingen maken het leven leuk, zorgen voor keuzevrijheid voor consumenten en staan vaak dichter bij de klant dan grote ketens.
Contact maakt het dagelijks even zo leuk. En je buurt is daarin zo belangrijk.
Het mooie is dat je dat contact nu als klant ook kunt voelen en ervaren als je niet in een zaak staat.
En dat je als ondernemer je klanten kunt betrekken als ze niet in je zaak staan – zelfs als ze nog nooit een voet over de drempel hebben gezet.
Zodat ze dat in de toekomst alsnog gaan doen. 🙂
Ik hoop dat veel mensen er iets aan gaan hebben.
Zin in september!
- Blog of column? Over wat je wel en niet mag bloggen van jezelf - 24 maart 2025
- Raar - 23 maart 2025
- Zonder - 22 maart 2025
Hoi Elja, nog een reden waarom iedereen je boek moet kopen: http://searchengineland.com/experts-weigh-googles-pigeonlocal-search-algorithm-update-198499
En dan is er ook nog”*maps.me* een app met offline maps, daar sta je dus niet zomaar op 🙁 .
*Hello, Linda!
Here, in MapsWithMe, we only develop the app, and all the data we take from OpenStreetMap.org resource, which is like Wikipedia, where anyone can add and change objects. The more contributors – the more detailed maps are. So you can go to the OpenStreetMap.org and add your object to the map. And it will appear in our app with the new version release after you update the map. 🙂 *
Misschien is het te warm, maar mij lukt jet momenteel niet. Volgende week nog eens proberen
Ik ken het niet – wordt het veel gebruikt? Wat gaat er mis?
Ik ben er wel achter dat die data (locatiedata + wat mensen doen, wat mensen zoeken, waar mensen zich bevinden) ontzettend veel geld waard beginnen te worden. .org wijst er op dat dit een niet-commerciele instelling is maar benieuwd waarvoor ze de gegevens gebruiken?
Ik weet nu al een aantal mensen aan wie ik je boek ga aanraden, zonder dat ik het zelf überhaupt gelezen heb. Want het is zo waar wat je schrijft!
Gaaf Frédérique! Ik hoop dat het inderdaad gaat helpen en dat het mensen overtuigt om een uurtje achter de computer te kruipen en wat apps te downloaden op hun iPhone!! 🙂
de Stichting SWOS maar meteen op Google maps zetten dus 😉
Ja! En op de site wat meer pagina’s met ‘Schoonhoven’ in de titel en informatie over Schoonhoven? Schijnt ook heel goed te zijn voor vindbaarheid.
dat maps is hier in 2009 langsgekomen en ons pand staat er sinds 2012. Dus kent Google het niet en dus bestaat het niet
We kunnen altijd even bellen Carel? Kunnen we ‘live’ even samen kijken hoe of wat. Ik zie dat het vaker mis gaat met die vermeldingen, o.a. omdat de vermelding niet strookt met een oficieel adres ergens (bijv. officeel is het ‘straat’ maar iemand gebruikt ‘strt’, of het telefoonnummer is anders, etc. etc.