Waarom zou je zelf een ebook maken? Heel veel redenen. Als je meer e-mailabonnees wilt, bijvoorbeeld, is een leuke weggever wel handig. Of als je leads wilt genereren en potentiele klanten je sales funnel in wilt krijgen.
NB UPDATE 2022 Dit artikel werd oorspronkelijk in maart 2017 (!) gepubliceerd. Het is niet meer up to date. Ik heb GEEN verstand van ebooks dus ik kan je helaas niet verder helpen. Bellen of mailen heeft dus geen zin.
Maar het maken van een ebook is ook interessant voor mensen zonder nieuwsbrief of behoefte aan klanten. Als je gewoon een mooi blog hebt en het lijkt je leuk om eens wat dingen in een overzicht te zetten.
Of als je al jaren gedichten schrijft die je graag eens zou bundelen. Of als je een boek hebt geschreven en je gaat het zelf verkopen. Of als het je gewoon leuk lijkt om je werk te verzamelen en weg te geven, digitaal.
Ik ga er even van uit dat je de inhoud al hebt, voor het gemak. Ik weet, het is de moeilijkste stap, maar ik weet niet wat je van plan bent. Dus daar blijf ik even buiten. Ik concentreer me even op de volgende hobbels (nauwelijks hobbels te noemen, blijkt! phew).
1. Van doc naar boek met Word of Powerpoint
Tuurlijk, grote bedrijven gebruiken ingewikkelde en dure software zoals InDesign om hun ebook op te maken (denk ik. ik weet niet eens hoe het er uit ziet). Maar jij en ik niet. Wij zetten onze teksten gewoon mooi in Word of Powerpoint of de Apple-versies daarvan.
Ik las veel artikelen die je aanraden om powerpoint te gebruiken voor je ebook. Weet niet waarom. Volgens mij doet Word het ook gewoon. Misschien omdat je in Powerpoint makkelijker met indelingen e.d. kunt werken en vormen kunt toevoegen.
En dan? Simpel. Je kunt gewoon bij ‘Print’ op je computerscherm kiezen voor ‘print to PDF’ of ‘Save as PDF’ en voila. Een ebook. Het kost niets en het ziet er mooi uit.
Om het er echt professioneel uit te laten zien, heb ik iemand anders gevraagd om dat te doen en meteen ook alles te editen. Je vindt haar hier.
Hyperlinks in je ebook
De enige rimpeling in dit verhaal zijn hyperlinks.
Als je ebook hyperlinks heeft (‘koppelingen’, volgens Microsoft), kan het zijn dat je software van Adobe nodig hebt. Anders zijn die links in de PDF niet aanklikbaar. In mijn geval bleek dat zo te zijn. Ik gebruik Word voor Mac en daar lukte dat niet mee. Ik heb een testversie van Adobe Acrobat genomen en overweeg het abonnement (15 euro per maand) te nemen. Er is ook gratis software beschikbaar, begrijp ik.
Een andere manier om dit te omzeilen schijnt Google Docs te zijn (dat heb ik hier vandaan). Als je je ebook opmaakt in Google Docs, of het Word-document omzet naar een Google Doc, kun je het vervolgens weer downloaden als PDF. Het schijnt dat je links dan gewoon zouden moeten werken.
Toen ik dit trucje probeerde, veranderde de mooie opmaak van mijn document volledig. Dus ik weet niet zeker of het werkt. Je zou kunnen overwegen om iemand met de juiste software dit te laten doen voor je.
2. Maak een voorkantje voor je ebook
Een paar jaar geleden moest je nog heel moeilijk doen, wilde je een mooie ebook-cover maken. Zo’n strak voorkantje, weet je wel? Je had een designer nodig of hele goede photoshop skills. Maar niet langer. Ha. Je gaat gewoon naar www.canva.com, kiest voor nieuw design, navigeert naar ‘marketing materials’ en dan naar ‘eBook’ (als je Word gebruikt). Of naar ‘Presentation’, als je powerpoint gebruikt.
Kies een mooi design uit het rijtje links, pas het aan met jouw foto’s, kleuren, fonts en tekst, en klaar. Download, plak in je document, en klaar is Klara.
Het mooie is dat sommige designs meerdere pagina’s hebben. Bijvoorbeeld voor een inhoudsopgave of mooie tussenbladen.
Om zo’n pagina te gebruiken, klik je er op en klik je vervolgens in de tekst om die aan te passen. Voor de inhoudsopgave betekent dat dat je alles handmatig moet aanmaken (in tegenstelling tot een inhoudsopgave in Word die je automatisch kunt bijwerken). Maar dan heb je wel een prachtige opmaak.
Download je design vervolgens als PDF en voeg het in in je Word-document of je powerpoint presentatie.
NB: download niet alleen als ‘PDF’ maar ook als ‘PNG’, dat komt je later nog van pas als je bijvoorbeeld banners wilt maken.
3. Koppel je ebook aan je emailmarketingprogramma
Als je je ebook onderdeel wilt maken van je marketingstrategie om zo meer nieuwsbriefabonnees te krijgen, moet er een koppeling komen. Iedere keer dat iemand zich inschrijft, moet hij of zij een link ontvangen naar je book. Direct toesturen is minder handig omdat het vaak grote bestanden zijn. De meeste e-mailsoftare staat het toesturen van bestanden niet toe.
Ik vroeg me al heel lang af hoe dat nou moest, dat koppelen van je ebook aan je emailmarketingprogramma. Ik had het idee dat het heel moeilijk was. Haha.
Eigenlijk blijkt het heel makkelijk te zijn, als je althans geen beveiliging op je ebook nodig hebt (dat is een ander verhaal, dan moet je iets met unieke downloads en zo doen, lastiger!). Mijn eigen emailmarketingprovider, Mailchimp, legt het hier uit.
Het is eigenlijk heel simpel: je zet het ebookbestand op de server van je emailmarketingprovider en stelt een ‘welkomstemail’ op met de link naar de file.
Een ebook versturen met je Mailchimp nieuwsbrief
Zo koppel je je ebook aan je Mailchimp nieuwsbrief:
- Ga naar de lijst van abonnees
- Kies voor ‘signup forms’
- Kies voor ‘general’
- Onder ‘Forms and response emails’ kies je voor ‘Final welcome email’
- Zorg dat je ‘Send a final welcome email’ aanklikt
- Maak de tekst van de email die abonnees krijgen toegestuurd
- Maak een hyperlink van de download
- Kies bij ‘Link to’ voor ‘file’
- Voeg de PDT toe als bestand
- Klaar.
Ik verwacht dat andere e-mailmarketingsoftware in grote lijnen hetzelfde werkt.
Landingspagina
Een andere mogelijkheid zou zijn om een pagina te maken op je website en daar de PDF op te zetten als download, om vervolgens mensen direct na inschrijving door te sluizen naar je ‘bedanktpagina’ met de link naar die file. Dan krijgen ze hem meteen te zien en hoeven niet op die email te wachten.
Het zou natuurlijk kunnen dat mensen de link naar die pagina gaan verspreiden en zonder zich in te schrijven je ebook downloaden. Als dat geen probleem is, is zo’n optie een stuk minder omslachtig. Je kunt mensen via je andere kanalen (e-mail handtekening, social media, etc.) gewoon direct verwijzen naar de juiste pagina.
4. Maak duidelijk dat nieuwe abonnees je ebook ontvangen
Je hoeft eigenlijk nog maar 1 ding te doen: je ebook promoten. Vooral als je ebook onderdeel is van je e-mailmarketingstrategie is het belangrijk om duidelijk te maken dat nieuwe abonnees je ebook ontvangen.
Bijvoorbeeld:
- Maak (in Canva) een banner waarin je oproept om in te schrijven, met een plaatje van je ebook. Zet de banner in een widget op je website;
- Maak een afbeeldings/banner met een oproep en een plaatje van je ebook en zet die o.a. als afbeelding in de inschrijfwidget op je website.
Ik ben er achter gekomen dat het nog niet zo makkelijk is om een korte maar duidelijke tekst te maken die past in je inschrijfformulier. Of om uit te vogelen hoe je een mooie afbeelding met call to action verwerkt in zo’n inschrijfformulier in je sidebar.
Maar dat zijn details.
Op naar succes!
En als je mijn ebook wilt downloaden, met 100 inspirerende marketinglinks voor ondernemers, hoef je je alleen maar in te schrijven voor mijn nieuwsbrief.
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Steven zegt
Bedankt voor de tip. Volgens mij adviseren ze Powerpoint, omdat je daar makkelijker achtergronden kan toevoegen en dus layout zoals drukkerijen kunnen makkelijker lukt dan in word of varianten.
Elja Daae zegt
Dank voor je tip Steven! Ik heb er dankzij jouw reactie even een disclaimer boven geplakt. Dit artikel komt al uit 2017 en ik heb het niet meer helemaal up to date gehouden. Ik wil niemand op het verkeerde been zetten natuurlijk (al blijven de methodes volgens mij van toepassing).
Paul zegt
Ha, je maakt me nieuwsgierig. Ik zie het vrijdag wel. Ben benieuwd of mijn e-reader de pdf lust. Heeft-ie soms moeite mee, vooral als het formaat A4 is. Laat ik je weten. En uiteraard heeft Raymond al over het zelf maken van epubs geschreven.
Elja Daae zegt
Die epubs, ik heb er ooit eentje gemaakt. Het was een DRAMA. Uren en uren en uren mee bezig geweest. Dus die gaat er niet komen vrees ik Paul. Sorry!! Ik upload pdf’s naar mijn Kindle reader of ibooks en dat gaat prima!
Paul zegt
Komt goed, ik lees het toch wel. Dat weet je.
Elja Daae zegt
:))