Waarom studenten moeten bloggen

Ik sprak vandaag iemand die net afgestudeerd is. Omdat het in haar vakgebied lastig is om een baan te vinden, is ze bezig met een aantal onbetaalde stages. Momenteel bij een heel prestigieus bureau dat vooraanstaand is binnen haar vakgebied.

Blog je ook? vroeg ik.

Ze zat er over te denken, zei ze. Dat kwam vooral door een medestagiair. De reden dat hij de baan als stagiair (waarvoor heel wat mensen in de rij staan) had gekregen, was vooral zijn blog.

Een blog is een soort van online portfolio. Een online CV. En reken maar dat het je helpt in je zoektocht naar een baan, na je studie. Wie is nou niet onder de indruk van een sollicitant die al lang (nou ja…een jaar?) blogt over zijn of haar vakgebied? Dat getuigt van interesse en een stapje extra doen.

Wat mijn gesprekspartner tegenhield was het idee dat haar blog net zo in elkaar zou moeten steken als de essays die ze tijdens haar studie schreef: lange academische verhandelingen met uren en uren research en voetnoten en dat soort dingen.

Onzin natuurlijk. Dat hoeft helemaal niet.

Bloggen voor studenten of afstudeerder? Zo doe je dat:

 • Maak je niet druk om je domeinnaam. Neem gewoon je eigen naam. Je bouwt je eigen online CV, tenslotte.
 • Gratis blog op wordpress? Waarom niet. Begin gewoon. Go. Een blog hoeft geen geld te kosten.
 • Blog over de interessantste artikelen die je tegenkwam de afgelopen week.
 • Blog gewoon lijstjes met de beste …. boeken, artikelen, websites, tweets, twitteraars, nieuwsbrieven, video’s…wat dan ook. Als het maar vakinhoudelijk is.
 • Geef je kijk op het nieuws (binnen je vakgebied).
 • Blog minimaal 1 keer per week. Over een half jaar heb je een aardige verzameling blogartikelen. Genoeg om op je CV te zetten, vol vertrouwen.
 • Maak op je blog een verslag van een boek dat je aan het lezen bent.
 • Blog een verslag van een bijeenkomst, congres, lezing.
 • Een blog kan ook het verslag van een ontdekkingsreis zijn: de ontdekking van je vak. Je staat aan het begin. Deel je enthousiasme over die reis.
 • Wees persoonlijk. Schrijf persoonlijk. Ontwikkel je eigen stijl.
 • Doe je niet anders voor dan je bent. Doe niet alsof je meer weet dan je daadwerkelijk weet. Je hoeft niet alle antwoorden te hebben. Je hoeft anderen niet te vertellen hoe het zit. Het is jouw ontdekkingsreis, weet je nog?
 • Gebruik minimaal 1 grote afbeelding per artikel. En niet die van een ander, tenzij je zeker weet dat dat mag (hier vind je tips voor het vinden van rechtenvrije afbeeldingen via Google)
 • Zorg dat je een vorm vindt waar je lol in hebt.

Blijf bloggen. Het gaat je helpen in de toekomst!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Waarom je geen expert hoeft te zijn om succesvol te bloggen – Elja Daaeantwoord
3 februari 2016 om 18:45

[…] is ook de reden dat bloggen een hele slimme stap is voor studenten. Zei ik al eerder (hier). Maar neem het niet van mij aan: luister wat een bloggende studente daar over zegt! Precies de […]

Rosalindeantwoord
15 december 2015 om 22:41

Hear, hear. Ik probeer het blogevangelie al een paar jaar te verspreiden op de Haagse Hogeschool, maar het blijft lastig om studenten aan het bloggen te krijgen. Geen tijd, geen zin, teveel moeite, geen interesse of gewoonweg geen idee of ze de studie wel leuk/interessant/boeiend genoeg vinden om over te bloggen. Of ze er wel echt iets mee willen, later. Ach. Dat wist ik ook niet toen ik begon. Dat ontwikkelt zich, dus beginnen is het belangrijkste! Mooi lijstje met suggesties, Elja.

'Hoe kan ik meer bloggen?' is de verkeerde vraag – Elja Daaeantwoord
13 december 2015 om 21:22

[…] vroeger was ik op dit blog net zo perfectionistisch. Ik viel in die val waar ik gisteren nog voor waarschuwde: ik dacht dat ik de waarheid in pacht moest (lijken te) hebben, op dit blog. Dat ik Slimme Dingen […]

Henkantwoord
13 december 2015 om 18:21

Dit geldt niet alleen voor studenten!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.