Vindbaar zijn op Twitter, het is een dingetje. Hoewel overal geroepen wordt dat Twitter op sterven na dood is (onzin natuurlijk), zijn er doelgroepen aanwezig die je er uitstekend kunt bereiken. ZZP-ers, ondernemers, mensen uit de tech- en start-up community, journalisten, marketeers, bloggers, professionals … Het blijft een waardevol medium voor iedereen met een boodschap.
Wel is de focus van Twitter aan het verschuiven. Het is echt een netwerk geworden waar mensen naar toe gaan om actuele informatie zoeken. De hashtag (die pas rond 2007 echt groot werd) is een onmisbaar element in die brei van informatie. Hashtags helpen twitteraars niet alleen om de juiste informatie te vinden, maar ook om die te duiden.
Hashtags zijn gratis en vrij verkrijgbaar, dus dat is mooi. Maar er zijn wel wat dingen die je juist wel of juist niet moet doen, wil je optimaal gebruik maken van de kracht van hashtags. Naar aanleiding van een klein ergernisje eerder vandaag, daarom mijn 5 hashtagdoodzonden voor zakelijke twittergebruikers.
1. Begin je tweet nooit met een hashtag
Begin je je tweet altijd met een hashtag? Stop daar vandaag nog mee – en vertel het ook je collega’s.
Waarom zou je een zin beginnen met een hasthag? Om op te vallen? Om vindbaar te zijn? Hashtags aan het begin van de tweet lezen gewoon niet lekker.
Het is mijn persoonlijke theorie dat mensen die hun tweets beginnen met een hashtag zelden écht op Twitter te vinden zijn. Want iedere Twitteraar die wél tijd doorbrengt op het platform, weet dat hashtags aan het begin van een zin niet lekker lezen.
Eerlijk gezegd vind ik het altijd een beetje schreeuwerig. Alsof je mijn huis binnenkomt en roept KIJK NAAR MIJ! Ik vind het niet professioneel staan en niet fijn om te lezen. Stop er alsjeblieft mee.
2. Check je hashtag voordat je hem gebruikt
In tegenstelling tot wat sommige twitteraars lijken te denken, is een hashtag meer dan een kwestie van een # voor een woord.
Zo maar van een woord een hashtag maken is een grote NEE. Want voor je het weet klopt de context van de andere tweets met diezelfde hashtag niet met wat jij bedoelt of met wat je tweep (twitter peep) verwacht.
Check dus altijd wat een hashtag daadwerkelijk inhoudt, voor je hem gebruikt. Kijk wat mensen te zien krijgen, als ze er op klikken. Dat kun je heel simpel doen door hem in te vullen in het zoekschermpje van Twitter of via de uitgebreide zoekoptie search.twitter.com.
Vooral als je termen gebruikt die ook in het Engels betekenis hebben, kan het zijn dat jouw tweet terecht komt in een brij van tweets. Dat je tweet überhaupt nooit zichtbaar wordt bij mensen die op die hashtag zoeken omdat hij niet leuk of interessant genoeg is om als ’top tweet’ bovenaan te verschijnen.
Of, nog erger, je tweet wordt door een onhandige hashtag opeens onderdeel van iets onhandigs, negatiefs of raars – een hashtag die iets heel anders blijkt te betekenen dan jij dacht.
In onderstaand voorbeeld zorgt de NS dat reizigers die naar een festival in de Jaarbeurs willen, weten dat er extra treinen klaar staan.
Naar #Unlocked16? Zaterdag rijden we van 22u tot zondag 30 oktober 07.00u met extra lange treinen van en naar Utrecht. Veel dance plezier! pic.twitter.com/EdQZcmfvjJ
— NS online (@NS_online) October 27, 2016
Helaas wordt de hashtag op precies datzelfde moment in het buitenland gebruikt om aandacht te krijgen voor onderwerp rondom detentie waar op dat moment een congres over bezig is:
Het is in dit geval niet heel erg – het onderwerp straalt niet negatief af op de NS en het speelt vooral in het buitenland. Maar het betekent ook dat de doelgroep van de NS, de mensen die op de hashtag zoeken vanwege het festival, de tweet misschien niet te zien krijgen. Het was in dat geval misschien handiger geweest om de twitter account van de organisatie te noemen.
Check die hashtag! Ook vlak voor publicatie van je tweet (over wat na publicatie gebeurt, heb je geen controle …).
3. Weet waarom je een hashtag gebruikt
Veel professionals die namens hun organisatie met Twitter aan de slag *moeten*, lijken te denken dat een tweet nooit compleet is zonder een hashtag. Maar dat is een mythe.
Je gebruikt een hashtag om drie redenen:
- Hij geeft context aan de tweet;
- Je helpt je doelgroep om de informatie uit je tweet te kunnen vinden; en/of
- Je wilt graag onderdeel zijn van een gesprek op basis van een gedeelde interesse.
Als je waarde kunt toevoegen op basis van een van de drie redenen hierboven, prima. Sluit je aan bij de conversatie of begin er eentje. Maak de waardevolle inhoud van je tweet vindbaar voor geinteresseerden. Maak de context van je tekst, video of afbeelding duidelijk met een slimme hashtag.
Eigenlijk moet je natuurlijk sowieso eens heroverwegen wat je aan het doen bent, als je tweet niet aan een van bovenstaande criteria voldoet. Vaak gaan stomme hashtags en stomme tweets hand in hand (sorry).
Echt niemand heeft zin om op #sale #opruiming of #marketingsoftware te klikken – of te zoeken. Bewijs? Onderstaande tweet stond bovenaan toen ik op de hashtag #sale klikte. De account heeft 7.000 volgers, is 14 uur geleden geplaatst en staat bovenaan bij ’top tweets’, maar heeft maar 6 likes (waarschijnlijk van medewerkers).
Mensen houden niet van spam, ook niet op Twitter.
4. Ja, er is een maximum aantal hashtags
Is het je gewoonte om je tweets vol te zetten met hashtags? In het kader van ‘nooit geschoten is altijd mis’? Tijd voor nieuw twitterbeleid.
Als jij een serie hashtags opneemt in je tweet, is het heel duidelijk waar je mee bezig bent: aandacht vragen aan al die verschillende (zij het denkbeeldige) zoekersdoelgroepen op Twitter.
Maar Twitter is geen Instagram, waar je een comment vol kunt proppen met hashtags en waar dat ook nog resultaat heeft. Een tweet vol hashtags komt ongericht en smekend over. En hoe meer zinloze hashtags, hoe erger. Het is net alsof je me drie keer beledigt. Alsof je niet een, maar drie keer op mijn stoep bij de voordeur staat te schreeuwen KIJK NAAR ME!
Tuurlijk, er zijn voorbeelden van geweldige tweets die meerdere hashtags bevatten. Maar die komen zelden van bedrijven.
Zie het voorbeeld van de #sale tweet: 10 hashtags. Mijn nieuwe theorie is dat de effectiviteit van een tweet omgekeerd evenredig is aan het aantal hashtags 🙂
5. Hashtaginhakers zijn een vak apart
Trending topics op Twitter manifesteren zich vaak in de vorm van hashtags. Maar schijn bedriegt. Dat een hashtag trending is, wil niet zeggen dat je doelgroep deelneemt aan een conversatie of zelfs maar klikt. En dus ook niet dat jij hem moet gebruiken.
Dit zijn de trending tweets van de afgelopen week.
Ik denk niet dat mensen die op zoek zijn naar een vacature massaal de hashtag #vacature gebruiken. Of #nieuws. Misschien is het anders voor #amsterdam.
Als zakelijke twitteraar ben je op zoek naar hashtags die echt iets betekenen voor mensen, conversaties waar mensen echt aan willen deelnemen.
NB: zelfs als een hasthag trending wordt omdat mensen – echte mensen, geen bedrijven – hem zo veel gebruiken, dan nog wil dat niet zeggen dat jij dat als bedrijf of organisatie ook moet doen. Als je niets van waarde toevoegt aan de conversatie, zal je tweet in het minst erge geval gewoon geen effect hebben. Zelfs niet als uitgever die probeert in te spelen op actualiteit…
Maar de geschiedenis van Twitter kent een lange reeks voorbeelden van onbedoelde neveneffecten van het gebruik van trending hashtags. Dus blijf nadenken over doel en context.
Conclusie
Hashtags zijn social media in het klein. Althans op Twitter (op Instagram is het een heel ander verhaal!). Als je er resultaat mee wilt halen moet je:
- begrijpen waar je doelgroep het over heeft;
- denken vanuit de ander; en
- bereid zijn om sociaal te doen.
Als je hashtags begrijpt en goed gebruikt, kunnen ze je helpen om meer mensen te bereiken op Twitter, meer gesprekken aan te gaan, meer ‘engagement’ te bereiken.
Maar dan moet je er wel een beetje over #nadenken.
- Ongeluk - 8 juni 2023
- Yogamatje - 20 mei 2023
- Aiiiiiiiiiii - 11 mei 2023
oeps!
Net nog een tweet verstuurd die begon met #blogpraat
Hahaha ach. Het kwam omdat ik gespamd werd door een reeks tweets die allemaal hetzelfde waren en allemaal begonnen met een zinloze hashtag. En ik dacht: ik moet dat toch eens gaan roepen tegen al die bedrijven. Bij jou twijfelt niemand of je echt ‘aanwezig’ bent en bereid bent tot connectie. Maar vaak zie je dat het om bedrijven gaat die er eigenlijk niet echt ‘zijn’.