Ik gaf een soort van lezing vandaag. Over waarom mijn toehoorders te weinig bloggen. Want ik weet dat dat zo is, in het geval van de mensen in de zaal waar ik was. En ik weet ook waarom.
Dat ze te weinig bloggen, dat heb ik overigens niet bedacht. Dat vinden ze zelf (ik had het voor de zekerheid nog even gevraagd. bijna alle handen gingen omhoog). Ze weten wel ongeveer wat bloggen ze op zou kunnen leveren. En ze zijn allemaal auteurs van boeken, dus ze kunnen het ook. Maar ze doen het niet genoeg. En eerlijk is eerlijk: als je met bloggen iets wilt bereiken, is er toch wel een soort van minimumaantal blogs per jaar.
Waarom je te weinig blogt
Ik had er natuurlijk al even over nagedacht. En volgens mij zijn er 4 redenen waarom je te weinig blogt. Je hebt een gebrek aan:
- Motivatie
- Tijd
- Vertrouwen
- Zin
Motivatie: je ziet niet echt wat het oplevert. Je krijgt te weinig reacties en lezers en daarom lijkt het eigenlijk zinloos.
Tijd: bloggen kost je te veel tijd en die tijd besteed je aan andere dingen.
Vertrouwen: je denkt dat niemand zit te wachten op jouw verhaal (tenzij het perfect is en dat is het nooit).
Zin: je kunt wel, maar je wilt niet.
Als ik heel eerlijk ben, hebben alle vier die redenen eigenlijk met elkaar te maken.
Als je het niet leuk vindt of niet begrijpt wat het oplevert, maak je geen tijd. En hoe minder je het doet, hoe minder vertrouwen je hebt. En hoe minder vertrouwen je hebt, hoe minder gemotiveerd je bent. En hoe minder gemotiveerd je bent, hoe minder zin je hebt. En hoe minder zin je hebt, hoe minder tijd je er voor wilt maken. Etc. etc. etc.
Blog weinig of niet, whatever
Je hoeft niet te bloggen, hoor. Ook niet als zzp’er. Ook niet als ondernemer. Ook niet als auteur. Doe het lekker niet, zou ik zeggen. Whatever.
Maar als je ergens van binnen wel vindt dat je te weinig blogt, bedenk dan dit.
Motivatie: bloggen heeft zin. Zowel op de korte termijn – omdat je met ieder artikel mensen kunt bereiken, omdat met iedere link die je deelt op LinkedIn of Twitter mensen weer zien dat je actief bent en je top of mind blijft – als op de lange termijn omdat je online positie opbouwt. En hoe meer positie je hebt in Google en hoe meer je top of mind blijft voor de onderwerpen die voor jou belangrijk zijn, hoe beter.
Tijd: een blog per week kost je zo 2,5 uur. Geloof me maar, want ik heb het berekend. Daarop kun je korten door het editen en plaatsen en plaatjes zoeken uit te besteden. Of door vaste tijden in te plannen. Of door vaste, makkelijke formats te bedenken. Maar het zal nooit tot een kwartiertje kunnen worden teruggebracht (denk ik. ook al beloven sommige masterclasses dat wel) als je wel echt iets waardevols wilt schrijven. Dus zoek vooral naar slimme foefjes maar weet: succes kun je niet hacken. Als je geen tijd hebt, heb je eigenlijk gewoon geen priori-tijd.
Vertrouwen: wat kan ik zeggen. Jouw mening, jouw ervaring, jouw visie zijn uniek. Schrijf dus gewoon. Over wat je vindt, wat je denkt, wat je opvalt, wat je meemaakt, waar je je boos over maakt. De wereld heeft recht op jouw stem. Zelfs al ben je er 1 van miljarden, dat is geen reden om hem niet te delen. Je bent het waard. Je stem doet er toe. Blog het gewoon.
Zin: je vindt dat dit belangrijk is en je hebt geen zin? DAN MAAK JE MAAR ZIN. (pfff)
Kill your kabouter
Meer bloggen is net als met doorpakken, diëten, je gedrag veranderen: je houdt jezelf tegen. Het stemmetje in je hoofd houdt je tegen en vertelt je waarom het allemaal geen zin heeft, of niet kan, of je er geen tijd voor hebt.
Cor noemt dat de kabouter (killen moet je die). De kabouter zit op je schouder en fluistert de hele dag saboterende gedachten in je oor. Klotekabouter.
Frank, de auteur van Gedoemanagement die ik vandaag zag, zegt: je brein is een teringlijer. Je brein maakt dat je uren door Facebook naar nutteloze dingen kijkt en je vervolgens ook nutteloos voelt. En als je probeert om iets te gaan doen, actie te nemen, houdt je brein je tegen met stomme gedachten. Teringlijer.
(ik zag ooit een aflevering van Dr Phill waarin hij het in dit verband over ’the tape in your head’ had. Ook zoiets. Zucht. Fucktape.)
Waarom je niet blogt maar dat wel zou kunnen
Het is heel simpel. Bloggen is een spier die je moet versterken.
Hoe meer je blogt, hoe beter het gaat. Hoe meer je blogt, hoe beter je wordt. Hoe meer je blogt, hoe leuker je het gaat vinden. Hoe leuker jij het vindt, hoe leuker je lezers het vinden. Hoe leuker je lezers het vinden, hoe meer ze gaan reageren, denken en je blog gaan delen. En hoe meer ze dat doen, hoe meer resultaat je gaat zien.
Je hoeft van mij echt niet te bloggen, hoor. Whatever. Maar als je jezelf af en toe hoort zeggen of denken: ‘ik zou wel meer willen bloggen’, dan weet je dat het tijd is om punten 1-4 nog eens te lezen. En te zien waar het aan schort.
Succes.
(en anders moet je MAAR ZIN MAKEN!)
?
PS Ik blogde ook altijd te weinig, vond ik zelf. En op deze dag besloot ik om dat anders te doen. Is aardig gelukt:
Foto: Greg Bakker via Unsplash
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Geef een reactie