Waarom je mailchimp nieuwsbrief onleesbaar is

mailchimp niet leesbaar smart phoneSinds een jaar verstuur ik een nieuwsbrief. En sinds een jaar is die nieuwsbrief niet te lezen op de smartphones van mijn abonnees. Hij is te klein.

In de afbeelding hierboven is dat goed te zien. Links zie je de eerste, verkeerde, versie. Rechts de versie die wel goed leesbaar is op de smartphone. Jaja – ik heb het uitgevogeld.

Ik bleef maar puzzelen met de vraag waarom. Was hij niet responsive? Had ik de ‘mobile versie’ verkeerd ingesteld?

Om gek van te worden.

De oplossing van je mailchimprobleem: je afbeeldingen

Toen stuitte ik op dit artikel over mailchimp en responsive emails. Dat is het mooie: als je maar blijft zoeken, vind je altijd wel een slimme blogger die zo aardig is geweest om zijn of haar bevindingen te delen. Net als ik nu doe!

Bij Mailchimp zelf hoef je niet te kijken. Hun informatie is te technisch. De helpdesk is alleen voor betalende leden. En de betaalde abonnementen bieden te weinig meerwaarde om ze af te sluiten, tenzij je echt heel veel abonnees hebt.

Maar wat blijkt? Het lag aan de afmetingen van de afbeeldingen die ik gebruik. Ze waren te breed (de hoogte maakt kennelijk niet zo veel uit).

Mijn afbeeldingen waren allemaal zo’n 600 pixels breed. Maar dat bleek gewoon te lang te zijn. Daarom kwam de tekst niet volledig in beeld. Want de hele mail werd verkleind weergegeven, om maar die afbeeldingen volledig te kunnen tonen.

Volgens het artikel dat ik vond, zouden afbeeldingen in Mailchimp emails maximaal 564px breed mogen zijn om problemen te voorkomen. Ik gebruik nu – om zeker te zijn dat het klopt – 400 pixels als maximale breedte.

UPDATE: 550 px breed werkt ook 🙂

Wijzig dan ook meteen even de grootte van het lettertype …

In het kader van de leesbaarheid: de afmetingen van het lettertype (font) staat in mijn e-mails inmiddels op 18px, in de ‘mobile style’. Die vind je onder ‘design’. Let op: de afmetingen van de ‘gewone tekst’, dus in tekstblokken, vind je onder ‘body text’.

mailchimp niet responsive op smart phone

Het maakt misschien niet gigantisch veel verschil. Althans niet op mijn iPhone, waar ik mijn mail lees met de gewone email app. Maar als je lezers andere smart phones hebben of de gmail-app gebruiken, zou dat anders kunnen zijn. Google raadt lettergroottes tot 22 px aan. Dus een flink verschil.

Hier zie je het verschil tussen 16px en 18 px op mijn iPhone:

Nou ja. Alle beetjes helpen. Als het goed is, ga ik een toename zien van websiteverkeer vanuit mijn e-mailnieuwsbrief de komende maanden. We zullen zien…

(PS de e-mails uit de afbeeldingen – en vele ander – ook ontvangen? je kunt je hier inschrijven)

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Lisaantwoord
30 mei 2017 om 17:05

Handige tip! Zou zelf ook niet zo snel aan de header gedacht hebben.

Elja Daaeantwoord
1 juni 2017 om 16:07
– Antwoord aan: Lisa

Pfff het heeft heel wat testen gekost – had jij het zelfde probleem?

Lynnantwoord
21 mei 2017 om 12:32

Bedankt voor deze tip, Elja!

Elja Daaeantwoord
23 mei 2017 om 17:13
– Antwoord aan: Lynn

:))

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.