Waarom en hoe begin je een blog?

blogWaarom en hoe kun je een blog beginnen? Waarom gaan mensen eigenlijk bloggen? En hoe? Heb je duidelijke doelstellingen? Of doe je maar iets? Gewoon, omdat je het leuk vindt? En maakt de instelling waarmee je begint nog iets uit voor je kansen op succes (lees: veel bezoekers, veel reacties, etc.)?

Op een gegeven moment weet je het: bloggen!

Wat me altijd opvalt is dat mensen op een gegeven moment gewoon WETEN waarover ze willen gaan bloggen. Soms duurt het een tijdje voordat ze het idee hebben. Maar naarmate ze meer nadenken, en vooral naarmate ze gewoon gaan schrijven, komt dat vanzelf, dat idee.

waarom begin je een blog @lisanneleeft

Een soort niche hebben, helpt wel. Het helpt om te weten wat nou jouw onderwerp is. Het is makkelijk voor jou – het geeft je houvast bij het schrijven van nieuwe artikelen en het bedenken van nieuwe onderwerpen. Het is makkelijk voor je bezoeker – omdat die begrijpt waarvoor hij/zij op jouw blog moet zijn.

Waarom zou je een blog beginnen?

In twitterchat #blogpraat kwam laatst aan de orde waarom mensen zijn begonnen met bloggen (lees hier een overzicht van de redenen die deelnemers gaven). De behoefte om te delen, de behoefte om zakelijk meer te gaan doen met online promotie, het delen van een passie – allemaal redenen.

Maar vaak denk ik dat het voor veel mensen ook de behoefte is om hun creativiteit te uiten, en contact te leggen. Bloggen vereist iedere keer weer creatieve input. En met een beetje doorzettingsvermogen leidt bloggen tot contact.

waarom begin je een blog

Ook je vorm kan uniek zijn

Soms is het niet zozeer een onderwerp, maar een manier van presenteren, een vorm. Of een manier van ‘praten’. Of een visie op de wereld. Maar soms is het gewoon een duidelijk afgebakend onderwerp.

Waarom: in ‘Over dit blog’

Als je een duidelijk onderwerp hebt, kun je overwegen om een ‘over dit blog’-pagina te maken. Dan weten mensen ook wat je de gedachte achter je blog is en wat ze kunnen verwachten.

About me

Wat ook fijn is, is als er een duidelijk ‘about me’-pagina is. Mensen willen weten met wie ze te maken hebben. Vroeger misschien minder dan nu: tegenwoordig is het ‘gezicht’ van iets ontastbaars als een bedrijf of een website steeds belangrijker. Niemand neemt meer recht genoegen met anonimiteit van instanties, bedrijven en organisaties die als vorm naar buiten treden, zonder gezicht. Dus heel belangrijk, die pagina.

Begin een blog op je eigen domein

Als je net begint met een blog, kun je natuurlijk gewoon een gratis blog beginnen op blogger of wordpress.com. Maar als je vrij zeker weet dat je er mee doorgaat, staat het beter om een domeinnaam te claimen en die te gebruiken. Een hostingpakket en domeinnaam zijn verbazend goedkoop, zul je merken.

Sommige domeinhosts bieden een service waarbij zij de blogsoftware of het CMS dat jij wilt gebruiken voor je op de website zetten. Mijn domeinhost bijvoorbeeld heeft iets dat Installatron heet. Je logt in op je beheerspagina en installeert het pakket van je keuze met 1 druk op de knop! Sowieso zou ik zoeken naar een partij die je de mogelijkheid biedt om zelf nieuw emailadressen en dergelijke aan te maken en die ook webmail heeft.

En verder? Hoe begin je een blog?

En verder is het gewoon een kwestie van beginnen. Just do it. Je hebt binnen een paar minuten een blog aangemaakt op blogger.com of wordpress.com, en je komt er vanzelf achter hoe je het vindt!

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

21 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

instauto.nlantwoord
18 juni 2015 om 10:41

Deze tekst helpt echt, ik zal meteen werken aan me blog instauto.nl !
maar ff een snelle vraagje.. hoe krijg ik meer bezoekers?

maaikeantwoord
13 oktober 2014 om 12:57

Hoi Elja,

Bedankt voor al je inspirerende tekst over hoe begin je een blog en ook de discussie hier beneden. Ook ik wil een blog beginnen, de opzet zit in mijn hoofd, alleen ik ben bang dat mijn foto’s niet goed genoeg zullen zijn en ook een originele naam bedenken is moeilijk. Al vanaf kleins af aan vind ik bakken en koken fantastisch dus daar zou ik graag een blog overschrijven. Maar daar zijn er al zoveel van. Hoe zorg ik dat ik origineel blijf?

groetjes Maaike

Elja Daaeantwoord
14 oktober 2014 om 12:31
– Antwoord aan: maaike

Hoi Maaike, wat leuk dat je reageert, dankjewel!

Over die naam: volgens mij kun je zoiets best simpel houden, als je het nog niet weet. Het maakt in het begin ook nog niet zo veel uit toch? Je kunt je nog bedenken, achteraf, dan is er nog geen man overboord. En een domeinnaam is niet duur (als je op een gratis domein blogt maakt het al helemaal niet uit!). Je (voor-)naam met ‘kookt’ of ‘bakt’ er achter kan al iets zijn, zeg maar!

Over dat origineel zijn: dat is natuurlijk steeds lastiger aan de ene kant. Maar aan de andere kant: het maakt ook niet uit. Want in de eerste plaats gaat het om de lol die jij er in hebt en niet om de vraag of je wel opvalt. En als je er lol in blijkt te hebben, het bloggen, dan zie je wel verder. Als je begint met het idee dat het origineel moet zijn, dat het groots moet worden, kan dat heel verlammend werken is mijn ervaring.

En die foto’s, niet goed genoeg voor wie? Niet goed genoeg voor wat?? Langs welke meetlat leg je ze?? 🙂 Het gaat om de lol die jij er in hebt, toch?

Jouw nieuwe blog is jouw nieuw speeltuin. Misschien wordt het iets groots, misschien ook niet, maar jij hoeft aan niemands verwachtingen te voldoen. Alleen aan die van jezelf (en die zijn het hoogste!! dus die mogen wel naar beneden!).

Post je de link als je het live hebt? Leuk!!

maaike
15 oktober 2014 om 22:03
– Antwoord aan: Elja Daae

Hij is online Elja…. Ik hoop dat je hem leuk vindt

http://www.foodfoozle.com/

En ik hoop natuurlijk op vele volgers 🙂
Ontzettend bedankt voor je antwoord en tips

Elja Daae
16 oktober 2014 om 20:47
– Antwoord aan: maaike

Oh wat een leuke naam! En wat geweldig, die foto van jou in de keuken als kleintje! Ik zou even naar je thema kijken, de tekst staat nu over de volle breedte van de pagina en dat leest niet zo lekker. En waar zijn die foto’s nou…gewoon gebruiken wat je hebt!!!

maaike
16 oktober 2014 om 21:55
– Antwoord aan: Elja Daae

Hoi elja,

Ja de foto’s komen nog ik ben hard bezig met typen, maar door mijn werk en studie heb ik nog niet alles kunnen bakken en fotograferen. Ik werk met joomla en ben nog niet hele uit hoe dat werkt met tekst grote etc. Weet jij hoe dit werkt? En like je me op fb 🙂

Super bedankt voor je tips

Magische Eenhoornantwoord
15 juli 2014 om 17:42

Ik ben zo bang dat het uit eindelijk zo flop wordt. Of dat niemand kijkt. Dan deel je dus niks… Want niemand kijkt! En als het een succes wordt. Hoe zit dat dan met school? Ik wil al zoo lang een blog, maar ben zo bang. Bang voor het onbekende denk ik dan maar…

Elja Daaeantwoord
16 juli 2014 om 14:51
– Antwoord aan: Magische Eenhoorn

Weet je wat je het beste kunt doen? Gewoon voor jezelf bloggen. Zonder verwachtingen van anderen maar ook zonder verwachtingen van jezelf. Gewoon doen. Voordat een blog zo succesvol is dat je er van kunt leven ben je jaren verder. En sowieso zou ik nooit voor een blog met school stoppen! Zonde.
En wat betreft bezoekers, die komen wel. Maar het geheim van bloggen is dat als je voor jezelf blogt, bezoekers niet uitmaken. En dat juist DAT, gek genoeg, bezoekers trekt…
Dus gewoon doen!

Magische Eenhoorn
26 juli 2014 om 17:13
– Antwoord aan: Elja Daae

Bedankt voor je, laten we zeggen ‘aanmoediging’! Ik ben inderdaad een blog begonnen. En het is wel rustig zo! Geen problemen over wat ze wel en niet lezen, en of ze teveel weten en andere kwetsen enzo! Momenteel leest alleen mijn zus m. Maar zelfs die doet het niet altijd! Het is eigenlijk een soort dagboek. Alleen zet je er geen geheimen in maar een blog! WIl je een feedback geven? http://behindthemoonblog.wordpress.com/

mandyantwoord
4 juli 2014 om 18:37

Ik wil het heel graag alleen ben ik bang dat iedereen dan me gaat pesten, stalken of andere haatdingen doen etc

Elja Daaeantwoord
9 juli 2014 om 19:37
– Antwoord aan: mandy

Waarom zouden mensen je gaan pesten? Is het een onderwerp dat gevoelig ligt? Waar ga je dan over bloggen? Over andere mensen? (bloggen over andere mensen is niet altijd handig, althans, het kan inderdaad tot problemen leiden).

Denken anderen ook dat het je op dat soort reacties zal komen te staan, jouw blogonderwerp, of heb je het er nog nooit met mensen over gehad? Is het onderwerp zo omstreden? Als je wat meer beeld geeft, kunnen ik en anderen misschien met je meedenken?

Joyceantwoord
14 februari 2014 om 12:57

Ik heb even een vraag, bedankt voor de tips.
Ik zou graag een blog willen maken over wooninspiratie. Nu zou ik mijn blog ook willen verduidelijken met foto’s of platen. Maar hoe kom je aan platen enz?
Natuurlijk kun je het vragen of je ze mag gebruiken maar doet iedereen dat ook want alleen de bron vermelden is toch niet genoeg? Bedankt

Elja Daaeantwoord
15 februari 2014 om 20:36
– Antwoord aan: Joyce

Hoi Joyce, of je ze mag gebruiken en of je dan de bron ook moet vermelden, hangt af van de auteursrechten op de afbeelding. Veel illustrators gebruiken ‘creative commons’, een soort afspraken over wat je met hun afbeeldingen mag doen. Vaak mag je ze dan gewoon gebruiken mits je de bron vermeldt en je ze niet gebruikt voor commerciële doeleinde.
Iemand die daar alles van weet is Raymond Snijders, zie hier: http://rsnijders.info/vakblog/inhoudsopgave/auteursrecht-en-digitale-rechten/.

Je kunt nooit zeker weten of anderen jouw afbeeldingen niet gebruiken zonder bronvermelding helaas. Veel mensen weten niet dat het niet mag of vinden gewoon dat het geen probleem mag zijn. Je kunt er alleen wel echt mee in de problemen komen en boetes en schadevergoedingen moeten betalen.
Ik gebruik vooral eigen afbeeldingen tegenwoordig, alleen is dat voor een lifestyle blog natuurlijk lastiger (meer afbeeldingen nodig).
Ik zou vooral ook even kijken hoe anderen het doen en welke bronnen ze gebruiken.
Succes met je blog!!

Chiaraantwoord
23 juli 2013 om 23:16

Dag mensen allemaal, ik zit met een vervelende vraag en jullie zullen nu wel denken waarom begin je er dan aan! Maar ik wil bloggen over mijn make up en verzorging maar ik weet niet “HOE” ik hier moet aan beginnen kan iemand een tip geven of helpen? Het probleem is dat ik denk dat het niet goed ga zijn! Als er iemand raad weet kan je dan aub een mailtje sturen naar : chiarav93@hotmail.be!
Dankje!

Elja Daaeantwoord
24 juli 2013 om 20:01
– Antwoord aan: Chiara

Hoi Chiara, gewoon beginnen zou ik zeggen. Op wordpress.com een blog aanmaken en gewoon van start. Dat werkt beter dan eerst alles tot in de puntjes uitdenken misschien? Succes!

Chiara
24 juli 2013 om 22:12
– Antwoord aan: Elja Daae

Hoi elja, bedankt voor de tip zal ik zeker eens proberen! 🙂

Frankantwoord
28 oktober 2012 om 14:57

Leuk om jouw aanwijzingen te lezen. Verhelderend! Ik kom net terug van vakantie en kreeg al badderend in de Atlantische Oceaan, van een mede vakantieganger, de tip om te gaan bloggen. Hij is bedrijfseconoom en klonk als iemand die geen bullshit verkocht. Ik ben revalidant en kom hoogstwaarschijnlijk niet meer op de arbeidsmarkt terug, althans, niet als voorheen. De dynamiek ontbreekt wanneer je met blijvende restverschijnselen van hersenletsel rondsloft. Schrijven doe ik graag en daarom vond ik dat gesprek in zee, op mijn Arubaanse vakantieadres, zo verrassend. Nu lees ik deze pagina en vladderen er vlindertjes in ’t vooronder … Thanks Elja!

Hartelijke groet,
Frank Italiaander

Elja Daaeantwoord
28 oktober 2012 om 19:59
– Antwoord aan: Frank

Hoi Frank! Wat leuk dat je het bloggen hebt ontdekt! Ik zou niet meer zonder kunnen. Het is een verslaving, een roeping, geworden.
Je zou trouwens eens moeten weten hoeveel bloggers ik tegenkom (online) die bloggen met/ondanks een beperking – wat voor beperking dan ook. Mensen die revalideren, mensen die fysieke beperkingen hebben, mensen die niet meer in staat zijn om te werken om mentale redenen, mensen die hun huis niet uitkunnen, mensen met chronische aandoeningen. Mensen met geografische beperkingen, zoals ik.
En het opvallende is natuurlijk dat je daar niets van merkt, online (tenzij ze er over bloggen). Soms kom je er later bij toeval achter. Hebben anderen soms ook niet door, dat ik niet in Nederland woon.
Wat ook mooi is aan bloggen, is dat je een ontwikkeling doormaakt als blogger. In je schrijven, in hoe open je bent, waarover je schrijft, hoeveel mensen je lezen, wat dat met je doet… Het is zoveel meer dan alleen een beetje online schrijven.
Ik hoop dat het bloggen jou net zo veel vreugde zal geven als mij en velen met mij! En als je vragen hebt weet je me te vinden.

Itali045
30 oktober 2012 om 22:45
– Antwoord aan: Elja Daae

Dank voor je reactie, Elja. Ik heb er echt al zin an, al verwacht ik dat ik mezelf er met een schoenlepel in moet frommelen. Weet je, ik heb momenteel niet voldoende rust om ergens op mijn gemakkie te nestelen. Ik zou ’t zeker op prijs stellen als je me zou helpen frommelen. Goed begin is ’t halve werk! Door het ongeval verzand je in een bedenkelijke uitkering-sfeer, begrijp je? Was nooit zo mijn ding maar nu moet ik eraan geloven. Overal moet je uitleggen dat je minder belastbaar bent dan voorheen, solliciteren brengt ook de nodige onrust. Liefst zou ik rustig ‘iets’ willen opstarten en bloggen is wel iets dat ik rustig vanuit huis kan bestieren, dat spreekt mij wel aan.
Ik kijk uit naar je aanwijzingen.

Hartelijke groet,
Frank

Elja Daaeantwoord
6 september 2011 om 14:48

En nu even testen met Twitter….

Elja Daaeantwoord
6 september 2011 om 14:48

Even testen…. 😉

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.