Waarom bloggers een kader nodig hebben

kader museum

Wie fotografeert weet: kaders zijn belangrijk. Niet alleen het kader dat je automatisch hebt omdat je door een beperkt kader kijkt en maar een beperkt beeld kunt vangen. Ook omdat mensen het fijn vinden om kaders te hebben die hun ogen leiden. Kaders maken het leven simpeler. En niet per definitie saaier.

Kaders geven ook ruimte voor creativiteit.

Zonder kader zou je alles kunnen laten zien. En dat kan niet. ‘Alles’ is verlammend groot. Voor je het weet gebeurt er niets!

Maar de beperking van je kader helpt je om creatief te worden. Niet voor niets is fotografie een kunstvorm. Goede fotografen spelen met een kader.

Het is een van de belangrijkste onderwerpen van iedere blogworkshop die ik geef: kaderzetting. Want net als in fotografie is het bepalen van je kader als blogger de kapstok van je creativiteit. En van je succes.

Wie over alles blogt, blogt al snel helemaal niet meer.

Het is heel moeilijk om iets te creëren als dat iets alles kan zijn. Een schilder wordt begrensd door zijn doek en zijn schilderstijl. Een fotograaf wordt beperkt door locatie, licht en het venster van de camera. En een blogger wordt begrensd door het onderwerp of de vorm van zijn of haar blog.

Ik had vandaag Cor aan de telefoon. Het ging over zijn blog. Hij had het weer helemaal gevonden. “Ik hoef niet meer na te denken!”, zei hij.

En ik dacht bij mezelf: dat is het precies. Daar gaat het mis, bij het bloggen. Als je moet gaan nadenken over waar je over gaat bloggen.

Een kader voor je blog voorkomt nadenken.

Cor heeft zichzelf altijd doelen gesteld, vanaf het moment dat hij begon met zijn dagelijkse blog. Een tijdje geleden besloot hij in het Engels te bloggen, om zichzelf zo uit te dagen. Niet voor niets noemt hij zijn blog ‘de dagelijkse verbeelding van zijn nieuwsgierigheid’.

Maar sinds een paar dagen heeft hij een nieuwe uitdaging voor zichzelf opgesteld. Een nieuw kader. Iedere dag blogt hij – in het Engels – over twee verschillende kunstwerken of kunstenaars en legt hij de verbinding tussen die twee totaal verschillende kunstwerken of kunstenaar (hier vind je het eerste artikel uit de serie).

Bloggers hebben een kader nodig.

Een kader helpt je om af te bakenen en te bepalen waar je NIET over gaat bloggen. En het helpt je om te bepalen hoe of waarover je WEL gaat bloggen.

Dat maakt blogger makkelijker, leuker en beter vol te houden.

Een kader kan zijn:

Alles kan een kader zijn voor jouw blog. Van het kleinste tot het grootste, van het gekste tot het meest voor de hand liggende. Laat je niet beperken in je beperking, zou ik zeggen. 🙂 Maak je eigen regels!

Maar stel je blogkader vast.

Het gaat je helpen om beter, leuker en langer te blijven bloggen.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Elvira (Kronkeling)antwoord
19 oktober 2016 om 10:25

Hi Elja,

Leuk om ineens een link naar mijn eigen website te zien staan in je voorbeeldenrijtje!

Ik ervaar het ook dagelijks in mijn fotografie én op mijn blog: hoe meer kaders ik mezelf stel, hoe sneller mijn creativiteit om de hoek komt kijken.
Een praktisch voorbeeld: ik loop al 3 jaar iedere week een rondje op het Noordereiland (centrum Rotterdam) om één foto te maken die ik op mijn blog plaats. In het begin maakte ik alle voor de hand liggende foto’s, maar langzaamaan zag ik steeds meer. En nu, 3 jaar verder, heb ik zoveel ideeën dat ik voorlopig nog wel even rondjes blijf lopen 🙂

Elja Daaeantwoord
19 oktober 2016 om 13:13
– Antwoord aan: Elvira (Kronkeling)

Wat gaaf. Ik moest tijdens een workshop met Thatcher Cook een keer een uur lang dezelfde oude vieze kamer fotograferen. Heb er over geblogd: http://www.eljadaae.nl/iedere-dag-bloggen-als-fotograferen-een-lege-kamer/. Hoe langer ik er was, hoe meer ik ging zien, precies zoals jij beschrijft over je rondje Noordereiland!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.