Vloggen kun je leren

Vlog Elja Daae
Vloggen: je moet er aan geloven. Ik ook. Ik wou dat het anders was. Maar helaas.

Vloggen is onontkoombaar

De tijd van een enkele blitse bedrijfsvideo is al lang voorbij. Wie met marketing bezig is, moet aan de slag met video. Of je nou wilt, of niet.

Ik blijf het hele medium vermijden omdat ik het zo’n gedoe vind. Bloggen ligt me beter. Of althans, dat denk ik.

Het punt is dat je niet weet wat je ligt, als je het niet probeert. Ik dacht dat video niets voor mij was. Maar ondertussen maak ik net mijn derde online training af. Grotendeels video’s. Van mij. Hoge kwaliteit (dankzij een team), goede inhoud (dankzij mij), mooie beelden (dankzij dat team), prachtig ge-edit (niet door mij!).

Ik kan het dus heel goed, video’s bedenken en video’s opnemen. Alleen die techniek, he. En die apparatuur.

En een videoserie opnemen vanwege een online training is toch nog heel iets anders dan zelf een beetje tegen de camera te praten. Ik bedoel: wie zit er nou op te wachten?

Maar misschien is dat niet het punt. Wat dat betreft heeft Snapchat me wel een beetje geholpen om over mijn video-angst heen te komen. Gewoon een beetje kletsen tegen de camera begint normaal te voelen.

Vloggen is een hele stap. Maar vandaag luisterde ik voor de verandering weer eens naar een podcast over video en vloggen en ik dacht: de enige manier om vloggen te leren is door het te doen. Ik ga het gewoon doen. Ik ga het proberen.

Vloggen kun je leren: uitdagingen, tips en lessen

Ik ben pas bij dag 1. Maar ik heb toch al een aantal vlogtips en -tricks voor je:

 • Je kunt je YouTube account verifiëren met een simpele code per sms. Dan mag je wél custom thumbnails uploaden. Staat toch beter dan een shot van je gezicht met je mond net open;
 • YouTube heeft een eigen bewerkingsprogramma: youtube.com/editor;
 • Via het bewerkingsprogramma heb je de mogelijkheid om een link naar je website toe te voegen. In ieder geval moet je je website toevoegen aan je kanaal;
 • Als je een Mac hebt, kun je ‘vrij simpel’ video’s editen in iMovie;
 • Er zitten ook veel nadelen aan iMovie. Zoals een expert al eens tegen me zei: de mogelijkheden zijn beperkt. Daar kom je vanzelf achter. Zo ergerde ik me aan de opmaak van de ‘titles’ (de teksten die je kunt invoegen in je video) en de beperkte mogelijkheden om die aan te passen;
 • Ook op Facebook krijg je de mogelijkheid om een thumbnail te uploaden;
 • In Canva (www.canva.com) kun je een mooie thumbnail maken. Download in jpg zodat het bestand niet te groot is;
 • In Canva kun je ook een mooie achtergrond voor je YouTube kanaal maken. Supersimpel. Ook hier is .jpg het handigst;

Zo zie je maar – je kunt heel wat leren op zo’n eerste dag vloggen!

Eerste pogingen zijn nooit perfect

Tuurlijk, het is nooit perfect. Helemaal niet als je filmt met je iPhone en zonder goede audio-apparatuur. En als je er maar 1,5 uur voor uittrekt, zoals ik deed voor onderstaande video.

Maar tenzij je voldoende budget hebt om anderen aan het werk te zetten, zul je het zelf moeten doen, dat vloggen. En tenzij je veel tijd over hebt (of tijd vrij maakt omdat dit zo’n hoge prioriteit heeft), zul je een manier moeten vinden die niet te veel tijd kost.

Kwaliteit heeft een prijs. Maar heb je tijd en geld om die prijs te betalen?

Mijn voordeel is dat ik ongeduldig ben en geen perfectionist. Ik wil liever gaan proberen en dan bijstellen, dan wachten tot ik een perfect product heb. Mijn eerste pogingen laten dus vaak te wensen over. Maar ze STAAN ER. En soms is dat het belangrijkste.

Want je kunt het pas leren als je het gaat doen:

Beginnen met vloggen: de serie

Ik houd bij wat ik ontdekt, als beginner. Handig voor andere beginners:

 1. Vloggen kun je leren
 2. Tips & Tricks
 3. Beginnerstips voor vloggers 
 4. Ondertiteling maken voor YouTube en Facebook

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.