Vakantiedilemma: iedere dag bloggen?

Ik heb volgende week vakantie, en daar ben ik best aan toe moet ik zeggen. De Amerikaanse schema van twee weken vakantie per jaar en een maandje zwangerschapsverlof is toch wel vrij heftig. Maar nu woon ik weer in (de buurt van) Europa, dus dan mag het weer allemaal wat relaxter en socialer (van mezelf).

Maar het dilemma is dus 1) ik ben erg aan vakantie toe 2) ik wil iedere dag bloggen 3) maar wil er niet te veel tijd mee kwijt zijn.

Oplossingsrichtingen:

1. Misschien iets korts bloggen?

Iedere dag een foto, een quote of een artikel dat ik gelezen heb?

2. Misschien vooruit bloggen?

Moet ik wel opschieten. Als een artikel me zo’n uur per keer kost, zijn dat heel wat uurtjes! Bovendien is iedere dag bloggen voor mij een beetje therapie, een beetje tijd voor mijn eigen gedachten, en dat geef ik eigenlijk niet graag op. Ik doe het omdat ik het leuk vindt, tenslotte.

3. Misschien bloggen volgens vast stramien?

Hoe strakker, hoe makkelijker, zeg maar. ? Die serie ‘lessen uit de VS’, hoewel niet gepland, was wel handig op een bepaalde manier. Het gaf vastigheid.

Hoe lossen jullie dat op? Bloggen jullie vooruit? Of toch iedere dag? Of gewoon stoppen?

Graag advies!

🙂

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

15 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Sonja Broekhuizenantwoord
17 juli 2012 om 12:19

Elja,

Als ik jou deze vraag zou stellen, wat zou jij mij adviseren?
Oftwel: wat wil je écht? Het allerliefst? Gewoon lekker vakantie houden? Korter, minder vaak of anders bloggen?
😉

Ik heb, tegen mijn verwachting in, de laatste maanden heel erg weinig geblogd. Daar baal ik van, vind ik jammer enz. En toch is het zo. 
Soms is het gewoon zo dat je ‘iets’ misschien anders wil, om welke reden dan ook en er tóch voor kiest om het te doen op een manier die op dat moment het beste uitkomt. 
Voor jou.
Omdat JIJ dat het prettigst vindt . . . 

Elja Daaeantwoord
13 juli 2012 om 23:20

Jullie hebben enorm geholpen!! Zie post van vandaag. Maar ik heb in ieder geval de volgende conclusies getrokken n.a.v. jullie input:
– Met een beetje planning zou je best vooruit kunnen bloggen, en dat zou je ook met anderen kunnen doen.
– Ik MOET niets! En Steven heeft gelijk, het komt zoals het komt. Of niet.
– Maar ik WIL wel. Ik vind het leuk, het stramien geeft me houvast, het geeft me ook een goed gevoel dat het iedere dag weer lukt. Ik maak zelf een ontwikkeling door, gewoon door het te doen. Door een stukje ‘moeten’ vast te stellen voor mezelf, wil ik het ook. Of zo.
– Curatie is een prachtige truc om toch je blog te vullen. Waarom niet? Anderen hebben er iets aan, en je kunt er je eigen draai aan geven.
– Waarbij ik graag wil aantekenen dat ik niet denk dat het echt de toekomst is.  Ik denk dat de toekomst ligt bij echte interactie, het delen van ideeen, dromen, meningen, visie, unieke content. Dat er een grens is aan wat je met curatie kunt doen en wat je er mee kunt bereiken. Ook al omdat het heel moeilijk is om unieke, leuke bronnen te blijven vinden. Kom je weer bij content… 🙂

Enne, jullie zijn geweldig. Als ik het even mag zeggen. 

Sonja Broekhuizenantwoord
17 juli 2012 om 12:20
– Antwoord aan: Elja Daae

😀

Van je vrienden moet je het hebben | Elja Daaeantwoord
13 juli 2012 om 23:10

[…] Bovenstaande slaat op het artikel van gisteren, en dan met name de reacties. Filed Under: Iedere dag bloggen […]

lindakwakernaatantwoord
13 juli 2012 om 22:01

tsss niets geleerd??
niets moet toch?

Sonja Broekhuizenantwoord
17 juli 2012 om 12:20
– Antwoord aan: lindakwakernaat

Mee eens 🙂

Elja
19 juli 2012 om 22:06
– Antwoord aan: Sonja Broekhuizen

:-))

WebGeneratorantwoord
13 juli 2012 om 17:49

…. en terwijl het aantal inhoudelijke reacties op Elja’s blog- en levensvragen aanzwelt, bedenk ik me dat er na optie 1, 2 en 3 ook nog een briljante optie 4 is, hier ter plekke door mevrouw Daae in de praktijk gebracht:

Als je het even niet weet, dan blog je gewoon dat je het even niet weet, en je sluit het artikel af met “Graag advies!”. En je vaste bloggasten doen de rest met hun comments 😉

Elja Daaeantwoord
13 juli 2012 om 23:20
– Antwoord aan: WebGenerator

PS Bij vrienden is het nooit spam. Post die link nog even? Ben benieuwd.

Chris Rommers
14 juli 2012 om 01:46
– Antwoord aan: Elja Daae

Here ya go: http://www.webgenerator.nl/digest/

En het is voor “erbij” he, niet “in plaats van”. We blijven ook lekker bloggen.

Paul van der Werfantwoord
13 juli 2012 om 17:38

Met mijn blogs had ik me nog niet aangesloten bij de #iederedagbloggen movement. Misschien doe ik het wel ooit, maar daar ga in de zomer maar eens over nadenken. Mijn onderwerpblog roept leuke reacties op maar door wat ‘beperkingen’ – hoe toepasselijk kan ik nu even niet bloggen. Oplossing: zomer- en nadenkpauze.

Maar om je vraag te beantwoorden: vooruit bloggen vind ik prima, doe ik als vertaler ook vaak omdat ik mijn schema baseer op een pagina per dag (het is hobby). Haal ik dat niet dan haal ik dat meestal achteraf in door een keer of wat 2 pagina’s per dag te vertalen. Meestal achteraf, maar soms ook vooraf. Het schema in mijn hoofd haal ik dan altijd wel. Voor iedere dag bloggen is het misschien een vorm van vals spelen, maar dat boeit niet.

Maar de suggestie van WebGenerator lijkt me ook wel wat: ik ben heel benieuwd wat je -met korte toelichting dus weinig tijdrovend – te delen hebt. Las ik niet laatst ergens bij een tamelijk bekende blogger dat curator het woord van 2013 ging worden? Maar 2013 voor zijn is nog leuker, dat wil ik in ieder geval na de vakantie gaan proberen.

Een korte vakantie kan trouwens ook verfrissend werken. Als je wat adviezen combineert, hoeft niemand je vakantie te merken, als je dat niet zou willen 😉

Steven Gortantwoord
13 juli 2012 om 13:26

Je hoeft niets op te lossen, want er is geen probleem 🙂

Iedere dag bloggen is voor jou een moment voor jezelf. Dat wil je niet kwijt, dus dat blijft. De vraag is dan nog slechts of je je gedachten gaat publiceren.

Ik zeg. Stop met het dwangmatige. Laat los en ontdek dat jouw inspiratie vrijwel dagelijks zijn/haar weg zal vinden naar deze plek.

Het is net als houden van. Dat wint aan kracht als je elkaar los durft te laten!

Lisanneleeftantwoord
12 juli 2012 om 23:52

Een combi van de eerste en de tweede. Trek er 1 dag voor uit & zorg ervoor dat je dan voor elke dag iets hebt staan, maakt niet uit of het alleen een filmpje, een quote, of een afbeelding is. Zo doe ik het meestal! 
Natuurlijk kun je ook gewoon in je vakantie je blog met rust laten, maar ik vind het zelf altijd ontzettend fijn om in mijn vakantie me niet druk te hoeven maken om mijn blog omdat alles ‘al geregeld is’ en ik relaxed de reacties kan gaan lezen. Je kan ook bijvoorbeeld om de dag een stukje online laten komen!

WebGeneratorantwoord
12 juli 2012 om 23:16

Hoi Elja, het liefst zou ik ook iedere dag bloggen. De motivatie is waarschijnlijk wat anders dan die van jou: bij jou komt het – om het maar poëtisch te zeggen – uit het hart, ik blog voornamelijk om onze site voortdurend van verse content en daarmee (zoekmachine-)traffic te voorzien. Wat overigens niet wegneemt dat bloggen ook dan nog steeds leuk is, maar het is toch wat meer “werk” dan “passie”.

Enfin, diepe buiging voor jouw dagelijkse blogs dus, want het is niet alleen kwantiteit, maar ook kwaliteit – je staat niet voor niks in m’n rss-feeds.

Maar even back to the point… 

Als gebrek aan tijd (en puf, en inspiratie) de bottle neck is, dan is je punt 1 absoluut een goeie insteek. Vanuit mijn eigen, nogal SEO-gemotiveerde insteek heb ik recent iets voor onze site bedacht dat daarop is gebaseerd. Waarschijnlijk kom jij ook iedere dag goeie artikelen tegen, niet waar? Jij bent über-social, dus waarschijnlijk deel je dat dan even snel via Twitter. Maar je zou er natuurlijk ook een kort blogpostje aan kunnen wijden waarin je ook even uitlegt waaróm dat artikel zo het lezen waard is.

Ik doe het nu een weekje op onze site en ik merk dat het weinig tijd en moeite vraagt. Gewoon ’s avonds op de bank je rss-feeds doorstruinen, een beetje ‘cherry picking’ en hup, je hebt zo een paar aardige kijk-eens-hier-dit-moet-je-ook-eens-lezen-artikeltjes uit je mouw geschud. Je hoeft immers geen heel verhaal met kop en staart te verzinnen, en dat scheelt heel veel schrijfinspanning.

Vanuit kwaliteitsperspectief doe je je lezers niks te kort. Je verwijst ze immers naar waardevolle info die ze zonder jou waarschijnlijk nooit tegengekomen zouden zijn. En vanuit SEO-perspectief (mijn perspectief zeg maar) is het een ideale manier om een voortdurend doordruppelend contentinfuus aan je site te hangen.

By the way: als je nu nieuwsgierig op onze blog gaat kijken hoe dat dan werkt, dan zul je het daar niet aantreffen. Ik heb er iets aparts voor laten optuigen. Ik zal je blog niet vervuilen met een spammerig linkje, maar ben benieuwd of je het vindt en wat je ervan denkt 😉

Elja Trumantwoord
12 juli 2012 om 23:15

Ik probeer toch altijd wel vooruit te bloggen en vraag ook mijn andere bloggers bewust om extra artikelen. Dan komt de week meestal wel vol. 

Volgende week wandel ik de Nijmeegse 4Daagse en zit bloggen er ook niet echt in. De komende dagen ben ik dus (ook) weer druk om wat extra artikeltjes gereed te zetten..

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.