Weet je wat ik doe als Turkije in het nieuws is? Dan ga ik naar Twitter. En meer specifiek, naar mijn twitterlijst ‘Turkije‘.
Twitterlijsten
Die lijst bestaat uit een heleboel mensen die ik de afgelopen jaren ben gaan volgen. Ik maakte hem toen ik in Turkije woonde en ik wilde weten wat er nou daadwerkelijk gebeurde en hoe het nou allemaal zat. Dat is daar via de ‘gewone’ media niet zo makkelijk te achterhalen.
Bovendien spreek ik veel te weinig Turks om Turkse bronnen te kunnen volgen. Dus ik zocht altijd bronnen die (ook) in het Engels of Nederlands tweetten.
Toch handig om te weten waar de rellen zijn, als je in een stad woont waar rellen zijn. Of de meest recente bomaanslag. Dat soort dingen.
Tsja.
Iemand vroeg me afgelopen weekend hoe ik aan mijn informatie kom over Turkije. En ik realiseerde me dat ik altijd direct naar Twitter ga, naar mijn twitterlijst met Turkijebronnen.
Zo maak ik een twitterlijst met bronnen aan
Toen ik me af zat te vragen hoe die lijst nou tot stand was gekomen, bleek het een systeem te zijn dat ik vaker gebruik. Ook voor zakelijke onderwerpen of andere interessegebieden. Eigenlijk heel simpel.
- Ik volg twitter accounts van mensen, organisaties en uitgevers/media die ik interessant vind of graag lees of hoog heb zitten;
- Af zij iemand retweeten of iemand noemen (‘mentions’/’tags’) in hun tweets en de inhoud is interessant, klik ik op het profiel van die persoon;
- Als het bevalt, volg ik diegene
- Als ik denk dat het een goede informatiebron is, voeg ik de account toe aan een lijst;
- Als diegene op zijn/haar beurt weer iemand retweet of noemt die me interessant lijkt, ga ik naar het profiel van diegene en kijk ik naar diens timeline;
- Repeat.
In het geval van mijn twitterlijsten, zet ik die accounts dus ook meteen in de betreffende twitterlijst. Als ik dan op zoek ben naar actuele informatie over dat onderwerp, hoef ik alleen maar op die twitterlijst te klikken om alles bij elkaar te zien.
Als ik iets hoor of zie over Turkije en ik vraag me af hoe het zit, ga ik naar mijn Twitterlijst ‘Turkije’. Die staat vol met journalisten, hoogleraren, activisten, bloggers en anderen die in Turkije wonen of Turks zijn, affiniteit hebben met Turkije of verstand hebben van Turkije.
Mijn huidige lijst heb is al jaren oud. Hij is opgebouwd door de tijd heen, maar vooral gedurende tijden waarin er problemen waren en veiligheidsissues of heftige politieke ontwikkelingen. Want dat is het moment dat mensen van zich laten horen en bloggen en elkaar retweeten.
Hij werkt nog steeds, ontdekte ik vanochtend. Binnen no time had ik zicht op allerlei standpunten. En een goede uitleg van waar het nu echt om draait momenteel, via een bloggende journalist.
Hashtags als bron van bronnen
Een andere manier om zo’n lijst met interessante bronnen samen te stellen is het volgen van hashtags. Door hashtags te volgen rondom ontwikkelingen, actualiteit of evenementen kun je interessante mensen ontdekken die tweeten over een onderwerp.
Vaak zijn er meerdere hashtags in omloop, vooral als het gaat om politiek gevoelige ontwikkelingen en evenementen. Voor- en tegenstanders gebruiken soms hele andere hashtags om hun punt te maken.
Het is ook interessant wat de hashtags zijn in verschillende talen. In het geval van de ontwikkelingen in Turkije volgde ik vaak een hele reeks hashtags, om te zien wie er in het Engels tweette met die hashtags en wat er gezegd werd.
De werkwijze voor het vinden van goede bronnen is bij hashtags hetzelfde. Ik klik bij interessante retweets door op het profiel van degene die geretweet werd. En dat ik kijk naar de profieltekst en naar de twitter timeline, voor ik besluit of diegene wil volgen of toe wil volgen aan een lijst.
NB: je hoeft mensen niet te volgen om ze in een lijst te zetten. En als je je lijst ‘private’ houdt, kun je op die manier bijvoorbeeld concurrenten in de gaten houden zonder dat ze kunnen zien dat je dat doet. Toen ik in Turkije woonde, was ik een beetje panisch over het gevolg van mijn gedrag op Twitter. Dus ik volg denk ik niet iedereen op mijn Turkije-lijst terug.
Twitter als informatiebron is superkrachtig
Twitter blijft voor mij de krachtigste bron van informatie. En van leuke mensen. En van mede-bloggers. En met kwalitatief goede twitterlijsten wordt die waarde nog veel groter.
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Geef een reactie