The American Dream: een gevaarlijke illusie

Een vriendin wees me gisteren op een nieuwe film die via Kickstarter gefund wordt: I’m fine, thanks. De film gaat (voor zover ik kan zien) over een thema dat ik heel belangrijk vind: The American Dream, en hoe een hele natie zich laat leven door een illusie (vrije vertaling) in plaats van hun eigen dromen te volgen.

The American Dream is in mijn visie alles wat goed is, en alles wat slecht is aan de VS.

The Good

Het goede is dat:

 • Succes je gegund wordt
  Dat hele ‘kop boven het maaiveld‘ kennen ze hier niet! Eerder omgekeerd. Succesvolle mensen worden op handen gedragen.
 • Mensen bereid zijn in je te geloven
  Het is makkelijk om contacten te leggen, mensen willen je graag een kans geven als ondernemer of wat je dan ook van de grond wilt krijgen. Je krijgt het voordeel van de twijfel, als je initiatief neemt.
 • Falen niet erg is maar gezien wordt als een teken dat je een doorzetter en een dromer bent. Iedereen hier begrijpt dat succesvolle mensen moeten falen of althans worstelen voordat ze succes konden boeken. Dus als je faalt, is dat een teken dat je misschien uiteindelijk zult slagen. De romantiek van Rocky, Madonna, de paper boy turned millionaire.
 • Het geloof in de Droom mensen motiveert
  Honderduizenden mensen vanuit de hele wereld zijn naar de VS getrokken om het hier te maken. Miljoenen Amerikanen starten dingen, proberen dingen, werken hard om iets te bereiken met het geloof dat het mogelijk is hun droom te bereiken.
  [Cijfers? Die zijn er. Zie de cijfers over aantal inwoners, aantal buitenlanders, etc.  ]

The Bad

Het slechte is dat:

 • Er geen vangnet is voor mensen die het niet redden…
  Als je faalt, of je wordt ziek, of je kunt iets gewoon niet, heb je pech. Geen ziektekostenverzekering (of wel, maar toch nog onbetaalbare ziektekosten), geen sociaal vangnet. Ik denk altijd aan verhalen uit het Wilde Westen waar mensen met hun gezinnetje vast kwamen te zitten op de prairie en daar omkwamen terwijl een ander wel overleefde. Op die keiharde fundering is de maatschappij gebouwd.
 • …en dat dit natuurlijk de overgrote meerderheid betreft
  De realiteit, dat  het leven in de VS voor het grootste deel van de mensen een strijd is, en dat alleen die paar mensen zo succesvol zijn, die wordt genegeerd. Iedereen jaagt op iets dat niet realistisch is, en onbereikbaar voor heel veel mensen, zelfs in een afgezwakte vorm. Voor de meeste mensen is er altijd de afgrond die dreigt: als je ontslagen wordt, of ziek, kan het heel lastig zijn om het hoofd boven water te houden.
 • De ‘American Dream’ als een soort ‘opium voor het volk’ worden gebruikt
  Zelfs mensen die beter af zouden zijn als ze op een andere politiek partij zouden stemmen, stemmen op de politici die niet hun belang, maar dat van grote, machtige mensen en bedrijven nastreven. Want dat zouden zij zelf kunnen zijn. Overal zijn verhalen van mensen die de American Dream waarmaakten. Dus het kan wel.  Soms denk ik dat dat het enige is dat de meerderheid van de Amerikanen rustig houdt en ervoor zorgt dat ze niet in opstand komen. Het geloof in de Droom en de acceptatie van het feit dat wie het maakt, het verdient, en wie het niet maakt, niet.

The ugly

Een professor die ik ooit sprak, gespecialiseerd in de cultuurverschillen Nederland – VS, ging zo ver als te zeggen dat het ideaalbeeld van de Hollywood ster met een huis met witte pilaren, groene gazons en palmbomen niet zomaar uit de lucht kwam vallen. Dat hij daarin rechtstreekse verwijzingen zag in het paradijs. Hij legde sowieso sterke verbanden tussen de religieuze denkbeelden van de Founding Fathers en de hedendaagse maatschappij.

Het kwam er op neer dat hij die succes heeft, het verdient. En hij die dat niet heeft, het dus ook niet verdient. Anders had hij het wel.

The American Dream: een illusie

Het is als ondernemer heerlijk om in een omgeving te zijn waar mensen open staan voor nieuwe ideeen en bereid zijn in je te geloven.  Waar mensen graag zien dat je excelleert, en waar talenten de ruimte krijgen. Als je het weet te maken, leef je in een land waar alles te koop is, je leven makkelijk is en alles gericht is op comfort, en succesvolle mensen op handen worden gedragen. Dan is alles mogelijk. The American Dream.

Een illusie, waarvoor mensen alles over hebben en veel accepteren.

In plaats van: dat ergens een balans moet zijn tussen geloven in jezelf en de ander, anderen een kans geven, en ondernemerschap stimuleren – en al het goeds voorbehouden aan de sterkste, ….

Ik ben erg benieuwd naar de film.

 

 

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Ingevanreesantwoord
11 juni 2012 om 03:39

so true!

Jacob Jan Voermanantwoord
8 juni 2012 om 15:03

wat een mooie post! ik was echt verrast door het kopje the ugly.

maar inhoudelijk ook: wat een impact een cultuur kan hebben . . . 

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.