Succesvol bloggen: de gouden tip…?

Als je wilt weten hoe je beter kunt gaan bloggen en je gaat een beetje zoeken, online, kun je heel veel tips vinden. Heeeeel veel tips.

In mijn RSS Reader zitten iedere dag artikelen over hoe je beter en vooral succesvoller kunt gaan bloggen (die twee gaan niet altijd samen. Helaas, zou ik willen zeggen, maar goed, ‘beter’ is een relatief begrip).

Als ik in mijn Reader ga zoeken naar de tag ‘blogging’, dan vind ik een heleboel artikelen die ik op die manier als favorite heb aangemerkt (hier vind je een van mijn lijsten met gebookmarkte artikelen over bloggen). Allemaal leggen ze je uit hoe je sucesvoller kunt worden, als blogger.

Goed bloggen is ‘goed schrijven’?

En gemene deler is dat je goed moet schrijven. Daar zijn alle adviseurs het over eens. Je moet goed kunnen schrijven. En dat dat heel makkelijk is, goed schrijven. Dat ‘goed schrijven’ doe je zo, begrijp ik zo langzamerhand:

  • Plannen en nadenken
  • Onderzoeken
  • Structureren
  • Werken volgens de regels van copywriting met een rode draad, een clou, een pakkende titel, etc.

Geloof ze niet!

Ik denk dat dat helemaal niet klopt. Sterker nog, daar ben ik van overtuigd geraakt.

Natuurlijk is het heerlijk om een echt goed artikel te lezen.

Maar wat maakt een blogartikel echt goed? Toch vrijwel altijd de persoonlijke factor. Nu kun je, zoals veel van deze succesvolle bloggers doen, ook dat ‘persoonlijke’ een plekje geven in je regels. In je trucjes, wilde ik bijna zeggen.

Beginnen met een persoonlijk voorval, bijvoorbeeld. Werkt geweldig. En het dan relateren aan je punt. En dan liefst natuurlijk dat weer relateren aan wat je te verkopen hebt.

Ik bedoel niet dat daar iets mis mee is, of dat het niet werkt. Want er is niets mis mee. En het werkt wel. Er zijn oneindig veel voorbeelden van bloggers die succesvol zijn geworden met deze methode, van slim, gestructureerd, en gepland schrijven.

Ik denk alleen dat het gaat vervelen. Na een jaar problogger, hubspot of copyblogger lezen, weet je het wel. Een ‘pakkende’ titel. Een duidelijke rode draad. Liefst ook een anekdote of een link naar een voorval of een bekendheid of een onderwerp uit de actualiteit.

De gouden tip voor succesvol bloggen

Volgens mij is er maar 1 gouden tip, als het op bloggen aankomt. En dat is: schrijf persoonlijk. Niet trucjes-persoonlijk! Nee, echt persoonlijk. Schrijf vanuit wat je meemaakt. Wat je voelt. Wat je denkt. Wat je weet. En wees bereid om dat te delen. Je kunt persoonlijk schrijven, zelfs als je over marketing schrijft. Ben ik achter.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

5 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Jacob Jan Voermanantwoord
1 april 2012 om 17:43

mooi, daarom vind ik jouw blog fijner lezen dan copyblogger. in het begin werd ik daar (Cpyblogger) nog al overweldigd door alle know how en de schrijfstijl, maar wat je zegt: het gaat vervelen.

ik denk dat het te maken heeft met : zijn ipv doen

Elja Daaeantwoord
3 april 2012 om 15:35
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Ik zat ook aan Copyblogger te denken. Ik vind het geweldig, al die tips. Maar het stramien van artikelen begint me een beetje tegen te staan. Het grijpt me niet meer.

Sonja Broekhuizenantwoord
1 april 2012 om 15:27

haha… 
Deze is voor mij weer als ‘goed persoonlijk’, door jou geschreven, herkenbaar 😉 Voor mij dus: goed!

Elja Daaeantwoord
3 april 2012 om 15:35
– Antwoord aan: Sonja Broekhuizen

Ha! 🙂

Peter Pellenaarsantwoord
1 april 2012 om 13:55

Ik denk dat je gelijk hebt wanneer je het over de trucjes hebt. Pas je ze te vaak toe, dan gaat het vervelen. Zowel bij de regelmatige terugkerende lezer als bij jezelf. Zo lang je telkens nieuwe lezers trekt is het eerste niet zo erg, maar wanneer het bij jezelf gaat vervelen, dan is dat dodelijk.
Ik weet niet of ikzelf bepaalde trucjes te vaak heb toegepast, wat ik wel weet is dat het #iederedagbloggen me soms in het arsenaal van de trucjes dreef omdat ik weinig tijd had om te schrijven maar wel iets wilde posten. Maar soms haalde het me ook uit de comfortzone en kwam er iets totaal onverwachts uit. In beide gevallen heeft het me iets geleerd.
Wat ik niet denk is dat puur en alleen persoonlijk bloggen de gouden tip is. Er moet toch een zekere mate van schrijfvaardigheid aan te pas komen om dat puur persoonlijke goed over het voetlicht te brengen. Maar doe dit gevarieerd en creatief, en dan denk ik dat je wel degelijk richting iets moois gaat. 

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.