Evernote: stop je brein in een app

evernote brein in appJe brein in een app? Ja – je brein in een app. Dat doe ik de hele dag door, met een app die Evernote heet. Mijn brein in een app stoppen.

De hele dag door heb ik ideeën, gedachten, gesprekken, ingevingen. Zie ik interessante artikelen, tweets, emails, websites, facebookupdates. En al die dingen wil ik graag onthouden. Maar dat gaat niet. Dus bewaar ik ze gewoon – extern. Evernote is mijn externe brein.

Zo ziet dat er ongeveer uit. Zoals jullie (misschien niet? te klein?) kunnen zien, zit mijn hele leven in Evernote.

evernote is je brein unloaded

Je brein – unloaded

Toevallig (nou ja – niet helemaal) is dat ook hun slogan – “your brain offloaded to a server“. Zo voelt het ook, voor mij. Het heeft mijn leven veranderd. Want door de dingen die me opvallen heel snel in te typen of met een screenshot vast te leggen (of een foto), en een tag te geven, kan ik ze onthouden.

Eigenlijk kan ik mijn hoofd leegmaken, ontladen, downloaden, in een app. Dat is een heerlijk gevoel. Het is mijn werk om ideeën te hebben, dingen te gaan zien, puzzelstukjes op hun plaats te laten vallen, patronen en trends te spotten en toe te passen voor mijn opdrachtgevers.

Dat kan alleen als je overzicht houdt. En wie heeft nou overzicht, tegenwoordig? Helemaal online? Je leest de hele dag 100-en dingen, en je triggert op bepaalde zinnen of plaatjes of beelden of stukken tekst. Maar je bent alweer door aan het lezen, door aan het klikken, en voor je het weet ben je het kwijt.

Daar heb ik nu dus een stuk minder last van. Plus, ik ben ook gewoon een beetje een geek, ik houd van informatie en techniek en structureren van informatie. Heerlijk. Fotootje maken met mijn iphone, hop, in Evernote. Screenshot van een mooie landingspagina, hop, in Evernote. Dat kan gewoon vanuit mijn browser met twee klikken. Twee! Letterlijk.

evernote screenshot

Evernote kan nog veel meer

Sinds ik de pro-versie heb (met de gratis versie kun je ook ontzettend veel!) kan ik bovendien nog tekst op foto’s doorzoeken. En ik heb een emailadres waarmee ik dingen kan doorsturen naar Evernote. Ik kan ook PDF’s in Evernote bewaren. Mappen lokaal opslaan op mijn iPhone zodat ik ze altijd heb. Synchroniseren over al die apparaten. PDF’s doorzoeken ook (zie ik net). Kost 45 dollar per jaar. Zie hier. Geen affiliate link, zoals jullie zullen begrijpen.

Op hun blog zie je voorbeelden van bepaalde vertikale doelgroepen, hoe die evernote gebruiken. Voor koks, designers, MBK-ers, studenten, onderwijzers.

Geek Elja

Ik word er gewoon gelukkig van. Het gevoel dat al mijn ideeën ergens staan, en dat ik ze terug kan vinden. Ik kan het moeilijk uitleggen. Heel voldaan, voel ik me er over. Het gevoel dat ik ideeën en mooie dingen niet kwijtraak, maar ergens heb staan!

En je kunt trouwens met de website iftt.com ook nog van dingen als delicio.us of twitter of facebook synchroniseren met evernote. Dus ik stuur bijvoorbeeld al mijn favoriete tweets door naar Evernote.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

11 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Elja’s brain, downloaded (oftewel: Evernote) | Elja Daaeantwoord
1 november 2012 om 19:36

[…] heb er wel eens eerder over geschreven. Wat ik zo fijn vind is dat ik al mijn ideeën en aantekeningen op 1 plek heb. Of het nou […]

Join de #iederedagbloggen movement! | Elja Daaeantwoord
23 mei 2012 om 05:04

[…] Gedachtevorming. Onderzoek doen, je laten inspireren, praten, sparren, brainstormen, informatie verzamelen. Laten bezinken. Over dromen, over nadeken, opschrijven. Hop – in Evernote! […]

Raymond Snijdersantwoord
18 mei 2012 om 21:57

Bij mij gaat een selectie van facturen en andere poststukken ook direct (nou ja, 1x per maand .. of 2 maanden) op de scanner en Evernote in. Makkelijk terug te vinden daar.

Sinds je blogpost herinnerde ik me ook weer dat ik ifttt gebruikte voor enkele dingen en dat laat ik vanaf vandaag binnenkomen in Evernote. Ook ga ik daar mijn blogposts binnen laten komen zodat ik een backup van de teksten heb en verplaats ik mijn waslijst met nog-te-lezen-pdf’s aan rapportjes en artikelen uit Dropbox naar Evernote.

Benieuwd hoe het me bevalt als ik het echt intensief ga gebruiken na al die jaren

Marjolein van Braam Morrisantwoord
18 mei 2012 om 21:21

Zo ben ook ooit begonnen met Evernote… Alleen: het werd een schoenendoos vol van-alles-en-nog wat. Vorige week ben ik er eens goed voor gaan zitten, want al die ideeën, inspiratie, gedachtensprongen, daar *moet* nog wat mee. En dat kan niet, als je er geen overzicht of ordening of herkauwmoment voor hebt. Hoe doe jij dat?!

Sonja Broekhuizenantwoord
17 mei 2012 om 14:55

Ik ben ook zo blij met Evernote, maak er ook veel gebruik van!
Gebruik het nu al weer een paar jaar en mede daardoor niks meer op papier, alles digitaal! Alle facturen en knipsels gaan op de scanner richting Evernote.

IFTT: ik stuur ook mijn favo’s door. Heb er nog veel in te ontdekken.

Elja Daaeantwoord
18 mei 2012 om 01:55
– Antwoord aan: Sonja Broekhuizen

Echt? Wat interessant! Is dat dan niet veel werk, alles scannen? Hoe doe je dat?

Henkantwoord
17 mei 2012 om 00:58

Hoi Elja,

Ik ben net als jij een grote fan van Evernote. Alles dat ik wil onthouden om op een later tijdstip te gebruiken/beter te lezen stuur ik naar Evernote of plak ik er in.

En het grootste voordeel voor mij: ik kan het ophalen op mijn laptop, PC, Blackberry en iPad. Waar ik ook ben. Ook bij klanten.

Daardoor heb ik altijd en overal toegang via Evernote tot mijn werkdocumenten.

Superapplicatie!

Groet,
Henk

Elja Daaeantwoord
18 mei 2012 om 01:55
– Antwoord aan: Henk

Ja helemaal eens! Wat ik me afvraag: hoe gebruik jij het? Tips & Tricks? Heb je het gekoppeld aan dingen? Volgens mij gebruik ik het nog lang niet optimaal, als ik lees wat Sonja er bijvoorbeeld mee doet, of Senol (https://twitter.com/#!/SenolTapirdamaz/status/203205252298719232)

Sonja Broekhuizen
19 mei 2012 om 10:03
– Antwoord aan: Elja Daae

Tip!
Gebruik http://ifttt.com/ Daarmee kan je echt zo’n beetje alles (alle programma’s) aan elkaar koppelen, door middel van opdrachten geven, automatisch doorsturen enz

Bijv: als ik op Twitter een tweet als favoriet markeer wordt die automatisch doorgestuurd naar Evernote.

😉

lindakwakernaatantwoord
16 mei 2012 om 23:05

ik geloof dat ik begrijp wat je bedoelt.
anders blijft het in je hoofd malen
of je zit te verzinnen wat je gisteren ook alweer had verzonnen
grijns

Elja Daaeantwoord
18 mei 2012 om 01:56
– Antwoord aan: lindakwakernaat

Precies…of je leest iets, en je weet zeker dat je zoiets net gelezen hebt, en je wilt reageren op iemands blog dat je dat net gelezen hebt, en je weet niet meer waar of wat… Dat overkomt me nog steeds, helaas. Haha!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.