Ben je aan het starten met vloggen op YouTube? Ik ook! Ook toevallig zeg. Nu alles nog vers in mijn geheugen ligt, heb ik wat praktische tips en tricks voor je opgeschreven. Wie weet heb jij dezelfde vragen als ik.
1. Je YouTube kanaal verifiëren (is makkelijk)
Je krijgt niet alle mogelijkheden die YouTube biedt, als je je kanaal niet verifieert. Zo kun je bijvoorbeeld geen eigen thumbnail uploaden.
Dat verifiëren van je YouTubekanaal is simpeler dan je denkt: gewoon een kwestie van een verificatiecode per sms.
Start met youtube.com/verify en volg de stappen om dit in gang te zetten. Het makkelijkst (voor de meeste mensen) is de optie van een code per sms. Hier vind je de (Nederlandse) uitleg. Het is in een paar tellen gebeurd. Fluitje van een cent!
2. Mooie thumbnails maken voor je YouTube video
De thumbnails (kleine video-screenshots) die YouTube voorstelde bij mijn eerste vlog waren dramatisch. Het waren allemaal screenshots van mij in niet-flatteuze poses. En toen ik probeerde om er zelf eentje te uploaden, ging het mis. Ik moest mijn kanaal eerst verifiëren. Maar toen ik dat gedaan had was het makkelijk.
Zo’n thumbnail is belangrijker dan je denkt. Het is het eerste dat mensen zien als je verschijnt in de zoekresultaten. En het is de start van je video. Dus het is de moeite waard om er even tijd aan te besteden.
Ik heb een thumbnail gemaakt via canva.com. Het is een gratis app waarmee je allerlei afbeeldingen voor social media kunt maken met een prachtig, professioneel resultaat. Canva kent de afmetingen, dus dat is makkelijk. Kies, nadat je ingelogd bent, voor ‘YouTube thumbnail’.
En Canva geeft je allerlei voorbeelden om uit te kiezen. Ook heel makkelijk.
Het handigst om te doen is even een screenshot te maken van je video en die in Canva te uploaden. Vervolgens kun je er tekst overheen zetten. En klaar ben je. Download en zet hem ergens op je computer. Ik geef de bestanden ook altijd herkenbare namen, zodat ik ze makkelijker kan vinden. Zo tegen vlog 44 ben je de draad anders wel kwijt, denk ik.
3. Thumbnails toevoegen aan je YouTube video
Als je een mooie thumbnail hebt gemaakt en opgeslagen op je computer (of smart phone) kun je hem eenvoudig toevoegen aan je video:
- Ga, nadat je ingelogd bent, naar de Creator Studio (NB: de link is niet zo makkelijk te vinden als je eerst naar je kanaal gaat)
- Kies voor ‘videobeheer’
- Ga naar ‘video’s’
- Ga naar de video die je wilt bewerken en klik op ‘bewerken’ (onder de miniweergave in de lijst)
- Kies voor ‘aangepaste minatuur’
- Het scherm om je thumbnail (‘miniatuur’) te uploaden opent. Selecteer de juiste afbeelding
- En klaar ben je.
NB: Ook op Facebook kun je een thumbnail toevoegen, als je de video aan het uploaden en bewerken bent. Het formaat van YouTube past ook op Facebook, dus dat is makkelijk.
4. Linken naar je website in een YouTube-video
Ik begreep maar niet hoe je nou een link naar je website kon toevoegen aan je video’s. Maar inmiddels ben ik er achter. Het is ook hier weer simpele dan ik dacht. Het probleem is dat YouTube het heeft over ‘kaarten’ of ‘annotaties’ in plaats van links of hyperlinks. Zie ook deze uitleg over het opnemen van links naar je website.
Het kan even lastig zijn om je website te koppelen, omdat je behalve een vermelding in de instellingen ook een account nodig hebt in de Google Search Console. Als dit nog niet gebeurd was, kan het even duren voor het allemaal in orde is. Maar als je al Google Analytics gebruikt voor je website, is het allemaal een stuk makkelijker.
De Google Search console is de vroegere ‘Google Webmaster tools’. Het is sowieso handig om je website daar te koppelen, omdat je daarmee toegang krijgt tot allerlei informatie over je zoekmachinepositie. Maar dat is een ander verhaal.
Als je je website gekoppeld hebt, is het een kwestie van ‘een kaart maken’ of een annotatie: een standaardweergave van de link naar je website die in je video onder ‘i’ getoond wordt.
Het proces van het koppelen aan een website start je via de geavanceerde kanaalinstellingen.
De kaart is het ‘i’-tekentje dat mensen zien als ze met de muis over de video bewegen, naast de titel en het ‘deel’-icoontje rechtsboven, hieronder vaag te zien:
De annotaties zijn de call to actions die je aan het einde kunt toevoegen.
Het is een kwestie van een beetje uitproberen om er achter te komen wat werkt en wat niet. In ieder geval lijkt het aan te raden om een ‘play list’ aan te maken voor je vlog, zodat je daar naar kunt linken in je video’s.
5. Ondertiteling maken voor je vlog
Ik had ondertiteling nodig voor mijn video op Facebook. Ik zag al snel in de statistieken dat vrijwel niemand het geluid aanzette – grote reden dat mensen ook weer snel afhaakten denk ik. Bovendien is het wel zo leuk als je minder-horende vrienden ook mee kunnen luisteren. Zo kwam ik er achter dat een makkelijke manier om ondertiteling toe te voegen aan je Facebookvideo is om eerst een ondertiteling te maken voor YouTube.
Een ondertiteling maken is niet zo moeilijk als ik dacht. Via dit artikel kwam ik er achter hoe het moet (en hoe je die ondertiteling vervolgens als speciaal bestand kunt downloaden en weer uploaden naar Facebook).
Als je weer in de YouTube editor zit, kun je in de menubalk boven kiezen voor ‘Ondertiteling’. Kies voor toevoegen, kies Nederlands, en kies vervolgens voor de optie ‘Transcript maken en automatisch synchroniseren’.
Je krijgt vervolgens een schermpje te zien waar je zin voor zin kunt uittypen wat je hoort. Het is heel handig, omdat de video stil blijft staan terwijl je typt! Je hoeft dus niet op pauze te klikken.
Het is handig om met korte zinnen te werken, merk ik, met een enter ertussen. Iedere regel is een regel in de ondertiteling. En tenzij je snel spreekt (sowieso beter om te proberen wat langzamer te spreken voor video!) kun je rustig een stukje van de zin uittypen per regel.
Als je klaar bent klik je op ‘stel de timing in’, onderaan, zodat YouTube kan proberen om je ondertiteling precies te laten aansluiten op het geluid in je video. Slimme techniek! Wacht even geduldig tot de video helemaal klaar is (’timing wordt ingesteld’, zie je staan).
Je zult zien dat het niet overal kloppen. Niet overal loopt de tekst van de ondertiteling synchroon met de audio.
In het volgende scherm kun je met wat geschuif en geprobeer de timing proberen perfect te krijgen. In de linkerbalk zie je alle teksten staan en rechts speelt de video af, met de ondertiteling.
Je kunt zinnen splitsen door simpelweg een harde enter in te voeren (return). Het volgende stuk van de zin krijgt dan een eigen veldje en is als apart zinnetje zichtbaar in de ondertiteling.
Als het niet klopt, kun je oftewel de seconden handmatig aanpassen links, of (makkelijker) je kunt met de tekstvelden onder de video schuiven tot het klopt. Die laatst optie werk het beste, is mijn ervaring.
Je kunt het bestand vervolgens downloaden en uploaden naar Facebook, zodat je daar ook ondertitels hebt. Ongelofelijk!
Zie de eerdere link voor tips over het benoemen van het transcriptbestand, want dat luistert schijnbaar nogal nauw.
NB: mensen die minder of niet kunnen horen, geven aan dat de ondergrond ook belangrijk is. De ondertiteling moet dus wel echt leesbaar zijn.
6. Geluid voor je vlog: hoe pak je het aan?
Hoewel op Facebook niemand het geluid aanzet, is audio nog steeds belangrijk. Op YouTube zijn mensen audio bovendien meer gewend. En er zijn natuurlijk nog altijd mensen die het wél leuk vinden om te horen wat er gezegd wordt. Zelfs op Facebook.
Ik ben er nog niet helemaal uit voor wat betreft de audio. Ik heb nog nooit geprobeerd om een losse audiofile aan een video te koppelen, vandaar. Hoewel ik vermoed dat het niet moeilijk is.
Het begint natuurlijk allemaal bij goed geluid. Ik vroeg even rond en dit is wat mensen zeiden:
- Gebruik een studio/werkkamer omgeving die stil is
- Achtergrondgeluiden zijn storend
- Dat een bureaumicrofoon handig is, met zo’n ding ervoor zodat je geen gesmak hoort
- Audio via je (DSLR?) camera schijnt niet aan te raden te zijn, dan liever apart
- Mijn vriendin en blogpro Kitty gebruikt als microfoon de Blue yeti; Anne-Mieke gebruikt de Samson C01U USB Studio condenser
- Bij deze videovakvrouw vind je een paar merken voor microfoons, ook om op te spelden of om in te pluggen in je iPhone
- Raymond, een echte gadget freak, heeft de Rode NT USB.
Als je niets anders hebt, is een headset met microfoon ook een idee, al zijn die natuurlijk wel zichtbaar. In mijn tijd als webinarhost merkte ik dat een goede headset met zo’n microfoontje voor je mond een veel mooier geluid gaf dan de headset van bijvoorbeeld mijn iPhone. Alleen is mijn oude kapot. Dus doe ik het even met die iPhone mic.
Over geluid gesproken, ik heb net ontdekt dat je in iMovie, het editprogramma waar ik in werk, heel eenvoudig audio kunt opnemen bij je video. Je doet dat door op het microfoontje te klikken onder je videobeeld en vervolgens op de rode knop.
Het programma telt vervolgens af en gaat opnemen. Heel handig als je bijvoorbeeld, zoals ik vandaag deed, een screencast maakt waarbij je iets op het scherm doet en je het na het editen pas in wil spreken.
Starten met vloggen: de belangrijkste tip
Net als bij bloggen is de grootste stap bij het starten met je vlog het beginnen zelf. Tot je echt start, weet je niet wat het is, wat je kunt, wat je nodig hebt, wat je leuk vindt en hoe het ontvangen wordt.
Natuurlijk wil je niet afgaan, natuurlijk wil je zorgen dat je kwaliteit aflevert. Maar net als bij vloggen betekent veel nadenken vaak dat het er niet van komt. En net als bij bloggen leer je pas echt vloggen als je het gaat doen.
Vloggen is een aanrader. Het is een leuke manier van communiceren en een onmisbare skill voor marketeers.
Just do it, zou ik zeggen!
Beginnen met vloggen: de serie
Ik houd bij wat ik ontdekt, als beginner. Handig voor andere beginners:
- Vloggen kun je leren
- Tips & Tricks
- Beginnerstips voor vloggers
- Ondertiteling maken voor YouTube en Facebook
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Emma zegt
haha
e-litt.nl zegt
Leuk artikel, en tof dat je vanuit je eigen ervaring als beginner schrijft!
Groet,
Petra Damen Elitt
Elja Daae zegt
Dankjewel! Ik dacht, ik schrijf het op nu alles nog vers is en ik nog precies weet welke uitdagingen ik tegen kom 🙂 Succes!
Tamara Cleef zegt
Hoi Elia! Bedankt voor je tips,deze ga ik zeker toepassen (bv thumbnails,zo ver was ik nog niet?) Ik heb natuurlijk meerdere sites met info gelezen maar daar ging het al snel heel technisch de diepte in en dat was voor mij nèt een beetje te ver voor waar ik naar op zoek ben. Ik ga je zeker in de gaten houden en je goede tips toepassen; nu heb ik het idee dat het mij ook gaat lukken hahaha.
Groetjes Tamara
Elja Daae zegt
Ha! Ja als beginner kun je tenminste begrijpen wat andere beginners willen weten. Gewoon de praktische dingen! Als ik net iets ontdekt hebt, probeer ik het meteen op te schrijven. Dan kunnen anderen er ook iets aan hebben. 🙂 Succes!
Kitty Kilian zegt
Dat wist ik ook niet. Cool.
Elja Trum zegt
Goed bezig!
Over audio; wij gebruiken voor onze opnames bij Photofacts Academy de Rode Wireless Filmmakers Kit (https://www.cameranu.nl/nl/p650785/rode-wireless-film-maker-kit). Die kun je aansluiten op je camera (mits er een audio ingang op zit) en zelf heb je een draadloos microfoontje die je op je trui kunt spelden. De geluidkwaliteit is dan echt super en zit gelijk onder je video. Gaat ook helemaal goed als je buiten met een beetje wind en achtergrondgeluid aan het opnemen bent.
Elja Daae zegt
Wat een supertip Elja! Ik zag hem gisteren ook ergens voorbij komen. Ik ga investeren denk ik, want de audio was vandaag ook weer helemaal vreselijk! Dankjewel!