Als je kinderen hebt van boven de 6, kun je er niet omheen: Pokémon GO. En als je kind al een eigen smartphone heeft met een data-abonnement, bezorgt Pokémon Go je mogelijk hoofdbrekens. Want natuurlijk moet de data aan staan als je kind op pad gaat om Pokémon te vangen. Des te meer reden om je er, ook al wil je eigenlijk niet, eens in te verdiepen.
Wat is Pokémon?
Pokémon ken je misschien nog van die televisieserie uit 1997 (of het Nintendospel?). In een fictieve wereld leven dieren, genaamd Pokémon. Ze kunnen door mensen gevangen worden met behulp van Pokéballen. Als het lukt ze te vangen, verdwijnen ze in die ballen om er weer uit te komen wanneer de eigenaar dat wil. In de wereld van Pokémon draait het er om de dieren te ’trainen’ en vervolgens in wedstrijden tegen elkaar te laten vechten zodat ze sterker worden. En om te winnen, natuurlijk, en de beste trainer te worden.
Als je de serie eens goed bekijkt vanaf de eerste aflevering (te zien op Netflix), sta je even te kijken. Japanse animatieseries hebben iets heel surreëels. Maar het spreekt kinderen enorm aan.
Het merk Pokémon onstond als game, maar ontwikkelde zich tot een omvangrijk media-imperium met allerhande games en animatieseries etc. En nu dus Pokémon GO.
Wat is Pokémon GO?
Pokémon GO is een game app voor op je smartphone, gebaseerd op diezelfde Pokémon figuren. Feitelijk ben je als speler een van die ’trainers’, op zoek naar Pokémon om te trainen.
Als je een account aan hebt gemaakt en de app opent, zie je een kaart. Dit is een kaartweergave van de echte wereld, te vergelijken met Google Maps. Terwijl je rondloopt, kom je af en toe Pokémon tegen. Die kun je vangen met rood-witte Pokéballen.
Als je een Pokémon tegenkomt, hoor je een geluidje en zie je hem op de kaart. Als je er op klikt, krijg je opeens het camerascherm (je kunt die camera-optie ook uitzetten). In het scherm zie je de Pokémon (augmented reality, net als bij die Dino app van de Albert Heijn). Je klikt op de rood-witte bal in het scherm. Door te swipen (mik op zijn hoofd!) kun je een bal naar de Pokémon gooien en hem vangen. Soms ontsnapt het diertje en moet je het opnieuw proberen.
Als je geen Pokéballen meer hebt, moet je op zoek naar een ‘Pokéstop’.
Pokéstops zijn plekken waar je, als je in de buurt bent, voorraden krijgt. Leuk aan Pokémon GO is dat de game eigenlijk alle belangrijke culturele dingen in je buurt, zoals monumenten en standbeelden, tot ‘Pokéstop’ heeft gebombardeerd. Zelfs hunebedden kunnen Pokéstops zijn! Je zoon of dochter kan je al snel precies vertellen welke obscure standbeelden zich in je buurt bevinden. Met naam en toenaam, want die staan er bij.
Als je dichtbij genoeg bent, kun je de Pokéstop laten ronddraaien en komen er ballen en andere handige items vrij die je ‘vangt’ door er op te klikken voor ze wegzweven.
Pokémon hebben verschillende krachten en zijn van verschillende sterktes. De CP-waarde (‘combat power’) geeft aan hoe sterk de Pokémon is. Er zijn heel veel verschillende soorten Pokémon. Denk: water Pokémon, giftige Pokémon, etc. Hoe verder je komt in het spel, hoe hoger de CP-waarde is van de Pokémon die je tegenkomt. Het spel past zich kortom aan aan jouw eigen level.
Wat is het doel van Pokémon Go?
Het doel van PokémonGo is enerzijds om zoveel mogelijk Pokémon te verzamelen (er zijn heel veel verschillende) en vervolgens om ze te ’trainen’, sterker te maken en er wedstrijden mee te winnen. Dat sterker maken kun je doen door meer van dezelfde Pokémon te vangen. Daarmee krijg je een soort van punten (candy) die je kunt gebruiken om een van de Pokémon te laten ‘evolueren’: in een sterkere versie te laten veranderen.
In de afbeelding hierboven zie je een aantal van de Pokémon die mijn zoontje en ik momenteel hebben gevangen en geëvolueerd.
Je kunt ook vechten tegen andere Pokémon. Maar de lol zit voor veel jongere kinderen volgens mij vooral in het vinden en vangen. Het vechten laat ik graag aan mijn zoon over 😉 Meer over vechten en andere pro-tips vind je hier.
Wat is er leuk aan Pokémon GO, voor moeders?
Een tijdje geleden heb ik de app gedownload. Sindsdien speelt mijn oudste zoontje van 10 er mee. Ik moet zeggen dat het superleuk is, om vele redenen:
- Ik zit opeens in de wereld van mijn zoon! Ik begrijp waar hij en zijn vrienden het over hebben;
- We hebben altijd iets om over te praten. Hij komt me telkens uitleggen wat we gevangen hebben en wat dat betekent en hoe we die kunnen evolueren. Het is te gek om samen een soort van hobby te hebben waar je telkens opnieuw excited over bent;
- Het is een mooi excuus om hem mee te krijgen. Als ik naar de supermarkt moet gaat hij mee, achterop. Hij met de iPhone en ik fietsend;
- Het is gewoon superleuk dat je, door rond te lopen of te fietsen, iets kunt verzamelen. Je hoeft niets te kopen. Door actief bezig te zijn verzamelen je telkens meer Pokémon en andere dingen. Je hoeft niet eens te wachten tot er uren verstrijken, zoals bij andere gratis spelletjes. Als je maar op zoek blijft gaan, kun je zoveel verzamelen als je wilt.
Soms loop ik ergens zonder mijn kinderen en open ik de app even om te kijken wat er is. Zo kom je nog eens met een verrassing thuis. Er zijn overal Pokéstops, dus af en toe verzamel ik gewoon wat Pokéballen.
Mijn zoontje gaat af en toe ook alleen op Pokémonjacht. Dan zet hij de timer op een kwartier, loopt ergens heen (in de winkelstraat vlak bij ons huis zitten er veel) en gaat Pokémon vangen. Prima avondwandelingetje!
Wat is er lastig aan Pokémon GO?
- De eerste keer dat we de app openden, snapte ik er niets van. Maar mijn zoontje klikte een paar keer en had het door. Je moet je er dus wel een beetje in verdiepen, wil je het begrijpen. Hier vind je een makkelijke uitleg van Pokémon GO voor beginners.
- Pokémon Go betekent natuurlijk eigenlijk gewoon nog meer schermtijd. Ik probeert het gebruik van de app dus aan banden te leggen. Omdat de app bij ons op mijn telefoon staat, is het gebruik gelukkig sowieso beperkt. Want het grootste gedeelte van de dag heb ik mijn telefoon nodig.
- Het is natuurlijk supergevaarlijk om zo’n smart phone app op de fiets te gebruiken. Bij ons thuis mag dat dus absoluut niet. Mijn zoontje gaat altijd lopend, als hij de telefoon meekrijgt om te gaan Pokémon Go-en.
- Net als veel spelletjes is het een ‘verslavende’ activiteit. Voor je het weet, hebben ze het nergens anders meer over. Maar over het algemeen valt het bij ons best mee.
- Ik heb me niet echt verdiept in wat de app allemaal van ons bijhoudt aan gegevens. Maar je weet: als je niet betaalt voor een digitaal product, ben jij zelf het product. Dus reken maar dat de data van ons als gebruikers waarde heeft en gebruikt wordt.
Er zijn vast nog veel meer nadelen. Maar tot nu toe wegen de voordelen bij mij op tegen de nadelen. Ook al omdat ik controle heb over het gebruike en ik zeker weet dat mijn zoon er niet op de fiets mee bezig is.
Meer lezen over Pokémon GO
Wie zich net als ik afvraagt hoe het zit met de locatietechniek achter dit spel, vindt in dit artikel een paar antwoorden.
Meer over de techniek (augmented reality) vind je hier. In dit Nederlandstalige artikel lees je meer over de achtergronden van gamification: hoe je dingen die mensen moet doen (zoals bewegen) leuker maakt door er een spel van te maken.
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Mirjam Klever zegt
Herkenbaar verhaal ook al heb ik geen kinderen. Ik vind het razend knap dat zo’ n ‘spelletje’ wereldwijd een grote hit is. Dan wil ik er zelf meer van weten en dus jaag ik nu ook op Pokemon. En het is nog leuk ook!! En ik snap dat het verslavend werkt, tijdens elke wandeling vang ik Pokemon.
Elja Daae zegt
Ik heb dat ook, dat ik er meer van wil weten. De kinderen zijn gewoon mijn excuus :))
Miranda zegt
Leuk artikel! Ik ben zelf net zo verslaafd als mijn zoon van 7 🙂
Elja Daae zegt
Haha ik ook een beetje! Maar ik probeer me in te houden :)))