Ik ben een succesverhaal.
Jij ook.
Misschien kunnen we er een business model van maken?
Het succesverhaal als business model?
Jazeker. Als het je bijvoorbeeld gelukt is om geld te verdienen vanuit je hangmat en maar vier uur per week te werken, dan kun je daar een boek over schrijven. Voor je het weet verdien je geld met je (succes) verhaal.
Dan vertel je mensen hoe je nou zo veel succes hebt gehad met social media.
Of met bloggen.
Of met je start-up,
Of gitaarspelen. Of een succesvol verdienmodel met je succesvolle verdienmodel rondom gitaarspelen! (nou goed, dat vermoed ik, dat dat kan, ik heb geen specifiek voorbeeld in gedachten. Iedere gelijkenis met bestaande business modellen is toeval).
Ik moest er aan denken toen ik van de week dit artikel las:
Stop hacking your life. Voor de mensen die minder nerdig zijn dan ik: lifehacking is een term die duidt op manieren, trucs eigenlijk, om het leven en je werk makkelijker te maken. Met minder tijd, geld en moeite dingen slimmer en sneller doen (niet perse ‘beter‘, geloof ik). Dat gaat van Evernote gebruiken tot beter manieren om je veters te strikken en die jampot open te maken of wat je allemaal met Ikea-meubilair kunt doen en met welke software je zo slim mogelijk documenten kunt delen met collega’s.
Hele theorieën, bedrijven, boeken, blogs, congressen, werkmethodieken, levensstijlen, business modellen en managementstijlen zijn er op gebaseerd. Het is echt iets van nu, eigenlijk. Misschien omdat we alles al hebben? Over 50 jaar kijken we terug en dan kunnen we het duiden, misschien, die hang naar hacking.
Nou goed. Ik vind het leuk, lifehacking. Maar ik begrijp het sentiment van Stop hacking your life volledig.
Iedereen wil succes hacken. Het probleem is:
er is geen makkelijke weg naar het goud.
Althans, dat geloof ík.
Ik geloof in
hard werken
en in
vallen en opstaan
en in
plezier hebben onderweg.
Dat is hem wel zo’n beetje, mijn levensfilosofie.
Ik heb er wel eens een boek over geschreven. Maar dat was geen succesverhaal.
Waar ik een probleem mee heb is niet dat mensen een succesverhaal kopen en geloven. Of dat ze hun life proberen te hacken.
Waar ik een probleem mee heb is ook niet dat iemand van een succesverhaal een business model maakt. Slim juist.
Waar ik een probleem mee heb is als iemand geld verdient door mensen die kwetsbaar zijn te laten geloven dat het makkelijk is. En dat we elkaar laten geloven dat alles makkelijk moet zijn. En dat dus, als je niet ‘succesvol’ bent, je wel heel dom moet zijn. Want het is toch makkelijk? Iedereen is een succesverhaal, toch?
Door te blijven doen alsof het voor ons zo simpel is, geven we anderen een slecht gevoel over zichzelf.
Want het is voor niemand simpel. Het is voor niemand alleen maar leuk en lollig. En zelfs de meneer die goud geld verdient door 4 uur per week uit zijn hangmat te komen, kwam daar niet vanzelf. Niet in 4 uurtjes per week. Nog even los van de vraag hoe leuk het is om de hele dag in een hangmat te liggen of maar 4 uur per week te werken.
The hacking mindset tells us we will not have to surmount the obstacles on the way to our aims if we can simply find a way around them.
Er is niets mis met obstakels uit de weg gaan. Maar het is wel zonde om bang te zijn voor obstakels. En het is zonde als je er achter komt dat het vermijden van obstakels het grootste obstakel is. En je mist zoveel als je nooit ergens overheen hoeft te klimmen.
Had ik al gezegd dat je dat artikel moet lezen?
Het staat vol prachtige quotes en zelfs een prachtig gedicht.
Maar het komt hier op neer:
als je iets wilt doen, moet je het gewoon doen. Je kunt het leven niet hacken. Je kunt je droom niet hacken. Je kunt dat boek dat je altijd wilde schrijven niet hacken. De ideale omstandigheden om te doen wat je zou willen doen, bestaan niet. Ze zijn er altijd en ze zijn er nooit.
Stop hacking your life.
Succes is niet te hacken.
Maar jij gelukkig ook niet.
UPDATE
Een stuk van dit verhaal is opgenomen in het prachtige boek van Marcel van Driel: Geen Tijd Geen Geld Toch Doen. Hear, hear.
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Jacob Jan Voerman zegt
ja, dat. Ik heb het zelf ervaren, en ik zie het nu ook in het klein. “Vind je het leuk genoeg om er in te mislukken?”, vraag ik nu aan kinderen als ze een ambitieus project in gaan, en mijn hulp willen. Sommige kinderen willen namelijk alleen het eindresultaat. (Ik wil ook zo’n zwaard. Ik wil ook een echte luchtballon van een vuilniszak.) Ik gebruik het voorbeeld van de luchtballon om het uit te leggen. We zijn met drie kinderen 2 hele dagen bezig geweest. Letterlijk vele proefballons opgelaten, voordat er eentje het echt deed.
Elja Daae zegt
Vind je het leuk genoeg om er in te mislukken? Mooie vraag! Ook ihkv life hacking. Soort van ‘ wat is het je waard?’.
Sonja van Vuren zegt
En zo is het maar net, Elja! Het is bijna altijd alles behalve een easy going succesverhaal… Heerlijk hoe kort, duidelijk en krachtig je het weer formuleert.
Vorige week vrijdag heb ik er trouwens nog een flinke blog over gepubliceerd, over m’n eindeloze en doorgaande vallen en opstaan… http://www.sonjavanvuren.nl/ondernemen/ondernemerslessen-die-ik-geleerd-heb
Als je alleen maar het succesvolle einddoel wil en niet of nauwelijks geniet van het (pijnlijke) proces, vergeet het dan maar, dan is het té zwaar. Dan hou je het niet vol.
Carolien Geurtsen zegt
auch – uit die hangmat ben ik letterlijk gevallen, bij zijn event /boekpresentatie, was zelfs nog ambassadeur, jaja, – Nog bij de koffie letterlijk, omdat de haak uit het plafond kwam, was niet goed gezekerd bij het inrichten, ik uit de hangmat met mijn hoofd op het beton viel, en daarna viel de meekomende echt wel grote bouwlamp ook nog bovenop mijn hoofd – mijn leven zou vanaf toen ook nooit meer hetzelfde zijn. Duizendmaal excuses gekregen en Liefdevol naar ziekenhuis gebracht door medewerkster en liefdevol gevraagd of ik ajb geen claim zou indienen. Ik liefdevol naief ja gezegd en ook nooit gedaan… heel veel voor op mijn lazer gehad van zoon, vrienden en familie en af en toe zelf ook echt spijt van gehad dat ik dat niet gedaan heb, want vanaf toen ging het steeds slechter en was ik uiteindelijk ‘uitgerangeerd en moest mijn bedrijf opgeven – dus je begrijpt, ik ben ietwat verzuurt geraakt, en heb dat omdat ik de gevolgen nog iedere dag tegenkom nooit helemaal achter me kunnen laten. Akelig want past helemaal niet bij me, dus ik blijf ook dat oefenen.
Dus ja ik ga dat boek zeker lezen ;-))
Elja Daae zegt
He?! Wiens presentatie? Wat vreselijk! Ik wist niet dat het zo begonnen was Caro… :((
Carolien Geurtsen zegt
Marijn is klaar met werken van Huub van Zwieten – keileuk boek overigens.
– veel later maakten we daar het beetje cynische grapje over: ‘…en Carolien ook’ 😉
en ja, beetje zuur is het wel. Vruggah dacht ik echt ‘er is niets in mijn leven wat ik anders had willen doen’, en ‘aan alles is wel een andere wending, ene goeie wendig te geven’, later ook wel ‘omdenken’ genoemd, maar die ochtend had ik graag willen missen – Maar wie weet wat er dan gebeurt zou zijn, dus hopla, door met verder kijken en niet achterom / vooruit met de geit 😉 xxc
Elja Daae zegt
Ja zo is het. Wie weet wat je allemaal NIET had geweten en gezien en ontdekt?
tom_beek zegt
Grappig detail van die gitaar, dat bestaat inderdaad 🙂 De man van gitaarles.nl is Michel Penterman, hele leuke vent, ook zeer succesvol, die anderen helpt, net als jij.
Elja Daae zegt
Ha! Ik dacht al dat het me bekend voorkwam toen het mijn hoofd insprong maar ik wist het niet meer! Dank voor de link!
Het leuke van gitaarspelen is dat mensen het echt voor de lol doen he? Je voegt iets toe waar mensen blij van worden. Geen slecht business model…