Online zijn = een gefilterde versie van jezelf?

Zat net dit mooie artikel te lezen op Linda’s blog. Ik herkende wat @pixelprinses zei, maar ik herkende ook wat Linda zelf zei. Dat ze zich soms afvraagt waarom mensen niet door dat imago van sterk en warm heenprikken. Ik denk dat ze bedoelt: om de Linda te zien die er soms gewoon doorheen kan zitten. Want die is er natuurlijk náást de sterke.

Het gevaar van online is dat je een eenzijdig beeld krijgt van iemand. Want als communicatie, gedachten, emoties publiek zijn, zet je ze meestal niet allemaal op je blog of Facebook of Twitter of waar dan ook. Zelfs de meest open personen, houden dingen voor zichzelf.

Dat is niet alleen iets van online, natuurlijk. Dat is gewoon hoe wij mensen in elkaar zitten. Sommige gedachten vertel je aan niemand, sommige gedachten alleen aan je partner, sommige dingen wel aan bepaalde vrienden maar niet aan iedereen, etc.

Filter je leven, en jezelf

Het gevaar van online is dat je zodanig filtert dat er een beeld ontstaat dat totaal niet aansluit bij de waarheid [niet dat ik denk dat dat bij Linda, of bij mezelf, zo is].

Ik zag laatst een Facebook post van een gebeurtenis waar ik bij was geweest. Het was een reeks foto’s van die gebeurtenis. Typisch zo’n update die je leest en waarvan je als buitenstaander (nou ja, als ‘friend’) denkt: wauw. Wat goed voor elkaar. Wat ziet dat er heerlijk uit. En waar je je een beetje jaloers bij voelt (het lijkt op Facebook wel alsof sommige mensen altijd blij zijn, altijd gelukkig, altijd leuke dingen aan het doen zijn!).

In werkelijkheid was het in dit geval niet zo ideaal als het eruit zag, wist ik. De mensen waren niet zo blij als ze leken, het weer was bij lange na niet zo mooi als het leek op de foto’s, etc. Maar die informatie ontbrak. Ik zou er in de plaats van die vriend wel een kanttekening bij hebben gemaakt, denk ik. Maar ja. Soms ook niet.

Ga maar bij jezelf na. Als je blogt over een gebeurtenis, of als je iets op Facebook plaatst naar aanleiding van iets dat je hebt gedaan of een plek waar je was, filter je die informatie dan? En zo ja, waarom? Wat filter je en waarom doe je dat? Doe je het omdat je anderen niet lastig wilt vallen? Filter je omdat het je zo leuker lijkt om te lezen? Of filter je omdat je graag uitstraalt dat alles goed gaat, je leuke dingen doet, alles OK is, etc.?

Om eerlijk te zijn…

Ik ben net even door mijn timeline gelopen om te kijken wat ik zelf doe.

Als ik bedenk hoe ik me de afgelopen twee maanden voelde en ik kijk naar mijn timeline, sluiten die twee niet echt op elkaar aan. In mijn geval is de motivatie: niet willen zeuren. Ik heb niets te zeuren. En ik probeer er met humor naar te kijken, dat ook. Ook al voel ik het niet zo. Dus ik post vooral op die momenten dat ik me positief voel.

Maar toch. Om nou te zeggen dat mijn vrienden en familie een echt goed beeld krijgen van hoe het met me gaat? Nou, nee.

Tsja. Onze online persona’s, slecht een gefilterde versie van een gedeelte van ons ware zelf?

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

15 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Rianneantwoord
22 oktober 2012 om 18:32

Natuurlijk, ik laat posts er ook liever beter uitzien, maar toevallig vanmiddag een boos fb bericht de wereld ingeslingerd! Dat hoort er namelijk ook bij 😀 ik heb op die post trouwens nog nooit zoveel reacties gehad!

Elja Daaeantwoord
23 oktober 2012 om 15:00
– Antwoord aan: Rianne

Ik ook (verdrietige post de vriendenkring in). Lucht op en lieve reacties. Maar heb hem niet met al mijn vrienden gedeeld…dat dan weer niet.

Steven Gortantwoord
22 oktober 2012 om 13:04

Sociale media verrijken het zicht op elkaar. De ander krijgt een verrijkt zicht op jou. Jij krijgt beeld van de ander. Beide beelden zijn nooit compleet. Daarvoor is het kanaal te beperkt en het fenomeen persoonlijkheid te omvangrijk.
 
Er bestaat geen gefilterde versie van jezelf. Dat ben je! Met de filtering en/of beperkt delen waar nodig of gewenst.
 
Het gaat er trouwens niet om welk beeld anderen van jou hebben nav je TL. het gaat erom welk beeld jij van jezelf hebt. Hoe steviger en completer dat laatste, hoe gemakkelijker jouw online presentatie zich manifesteert zonder je af te vragen of het beeld klopt. Want jouw beeld. Dus altijd goed en passend.

Elja Daaeantwoord
23 oktober 2012 om 15:02
– Antwoord aan: Steven Gort

Ik vind wel dat het er toe doet, dat beeld. Ik vind het een beetje zoals met al die gephotoshopte modellen op de cover van bladen voor jonge vrouwen. Je hebt bereik, en daarmee een verantwoordelijkheid om anderen geen ideaal plaatje op te dringen, alsof iedereen daar aan moet voldoen. Dat staat mij althans erg tegen. 

Steven Gort ®
23 oktober 2012 om 21:14
– Antwoord aan: Elja Daae

Interessant. Je koppelt je eigen verantwoordelijkheid aan de ontvangst door jouw bereik en het aldus ontstane beeld van jou bij de ander.
Ik denk dat we het wel eens zijn, maar een afwijkende benadering hebben.
Dank voor je reactie!

Elja Daae
28 oktober 2012 om 20:09
– Antwoord aan: Steven Gort ®

Jij bedankt Steven, altijd goed voor nieuwe inzichten!!

Carolien Geurtsenantwoord
22 oktober 2012 om 12:25

Alhoewel ikzelf eerder een allergie dan sympahtie heb voor altijd-mooi-weer blogs, zal ik zelf ook mijn patronene en zelfkritisch vermogen hebben – als ik alleen maar kijk naar mijn burnout en voor mijn gevoel tien keer hetzelfde depresieve voelen, of wéér eens onderuit gaan,  wat zeg ik, 100 keer, en als dat dan niet vrolijk was, viel de drive om dat te willen delen op een gegeven moment ook weg. 

Elja Daaeantwoord
23 oktober 2012 om 15:02
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

Ja dat herken ik. Dat je dan gewoon geen zin hebt om te delen. Gek is dat. Je zou er op dat moment juist iets aan kunnen hebben. Maar het moet wel intiem genoeg voelen, wil je dat kunnen.

Irene van Puttenantwoord
22 oktober 2012 om 11:16

Wauw, wat leuk dat je ’t blog deelt.. 🙂

Natuurlijk probeer ik vooral op m’n blog zo eerlijk te zijn als maar kan. De saaie gedeelten laat ik wel ‘es weg inderdaad.

En als het aankomt op alles écht delen dan vind ik dat beslist moeilijk.

Wel goed, om hier eens diepzinnig over na te denken. 😉

Elja Daaeantwoord
23 oktober 2012 om 15:03
– Antwoord aan: Irene van Putten

Ik ook! 🙂 #handineigenboezem

lindakwakernaatantwoord
22 oktober 2012 om 09:03

.. slik…
gaat ze erover bloggen! lol
Maar je hebt gelijk,niet willen zeuren das vaak de achterliggende gedachte,of de wens.Als men je eenmaal als sterk ziet willen ze ja niet anders zien

Elja Daaeantwoord
23 oktober 2012 om 15:03
– Antwoord aan: lindakwakernaat

Ja vond het mooi, zoals altijd bij jouw blog!

Bart Bijvoetantwoord
22 oktober 2012 om 08:43

Zelfgemaakte personalia zijn sowieso altijd gefilterd: je maakt ze zelf, naar eigen inzicht. Dat is meestal toch al een ander beeld dan dat anderen van je hebben. En daarnaast: offline vertel je ook niet alles tegen iedereen…

Elja Daaeantwoord
23 oktober 2012 om 15:04
– Antwoord aan: Bart Bijvoet

Nee, dat is waar. Maar de vraag is of je mooi weer speelt of je leven leuker voordoet, en met welke motivatie. Of zoiets. Wat je deelt, heeft impact, dat bedoel ik. En het totaal ook vooral, het beeld dat daaruit (onbewust) ontstaat.

Bart Bijvoetantwoord
22 oktober 2012 om 08:42

Zelfgemaakte personalia zijn sowieso altijd gefilterd: je maakt ze zelf, naar eigen inzicht. Dat is meestal toch al een ander beeld dan dat anderen van je hebben. En daarnaast: offline vertel je ook niet alles tegen iedereen…

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.