Nog even over die 50.000 euro van laatst.
1. Ik zou niet stoppen met bloggen. Nooit.
De vraag was, zou je stoppen met je blog (dit blog) voor dat geld?
De vraag was niet: zou je stoppen met bloggen?
Dat zou ik natuurlijk lekker niet doen, he. Pfff. Doeidoei.
Ik blog dan wel lekker ergens anders!
Het is maar een domein, dit.
Hoewel dat zuiver hypothetisch is natuurlijk, denk ik dat ik jullie ook kan bereiken met een ander blog. Ik ken jullie tenslotte via andere kanalen, waaronder twitter. Dat is nou een account waar ik nauwelijks een prijs aan kan hangen.
Je trouwe community weet je wel te vinden. Dat geloof ik echt. Natuurlijk bouwen veel bloggers een merk op, maar aan de andere kant: dat merk zijn ze vaak zelf. Vooral als de blogs draaien om 1 persoon.
2. Er zijn niet veel bloggers die zo veel verdienen met hun blog
Volgens mij zijn er veel bloggers die hopen dat ze zo veel geld kunnen verdienen met hun blog en kijken naar – in hun ogen – succesvolle bloggers. En aannemen dat die veel meer dan 50.000 euro verdienen.
Ik weet het niet zeker, want er is geen blogger die dat soort cijfers openbaar maakt natuurlijk, maar het lijkt me sterk dat het er veel zijn, bloggers die meer dan 50.000 euro verdienen met hun blog.
En vergeet niet: het projecteren van succes leidt tot succes. Of zo gelooft men. Een in de online wereld hele, hele bekende truc.
3. Business modellen rondom blogs zijn nooit puur blogs
Er is echt geen blogger die kan leven van advertenties. Dat kan ik me niet voorstellen.
Bloggers die er van weten te leven, zijn sprekers, doen events, runnen leadgeneratiecampagnes.
Nee, van boeken worden ze ook niet rijk, die bloggers.
Er zijn maar heel weinig mensen die echt van hun boeken kunnen leven. Net als er maar heel weinig bloggers zijn die een enorm inkomen verdienen aan hun blog.
4. De waarde van blogs zit hem in het bereik
De echte waarde van veel blogs zit in het feit dat het een kanaal is voor derden (of jezelf, als je producten of diensten verkoopt). Dat het bereik heeft.
Het blog zelf, de content, is niet waar de waarde zit.
Zelfs als je artikel op 1 verschijnt in Google bij bepaalde zoekwoorden, haal je daar niet zo maar geld uit. Probeer mensen die voor het een komen, maar eens te verleiden tot kopen van het andere!
Niet voor niets zie je vooral bij Amerikaanse bloggers enorme landingspagina’s, schreeuwende verkooppraatjes, om je richting producten te krijgen. Ze worden schreeuweriger en schreeuweriger omdat het niet werkt.
Online verkoop is heel moeilijk.
5. Het is allemaal niet zo makkelijk als het lijkt
Ik heb wel eens iets geschreven over geld verdienen met je blog. En kreeg meteen DM’s van mensen die wel meer wilden weten. Over hoe ze dat konden doen.
Maar als ze horen dat het veel tijd en energie kost om zo ver te komen dat je er geld mee kunt verdienen, omdat je een bereik moet opbouwen, door veel en lang content te bieden van kwaliteit en op meerdere kanalen rondom je blog?
Dat ze moeten schrijven wat hun doelgroep interesseert?
Dat is niet wat mensen willen horen.
Zonde hoor. Want het kán wel! Van je hobby je beroep maken. Van je blog je werk maken.
50.000 euro is veel geld.
Dit blog, op dit domein, is meer waard.
Het is waardevol.
Maar niet zo veel als ik en jij en de band die wij hebben.
Die band, die blijft bestaan. Ook buiten dit blog op dit domein.
50.000 euro…!
Ik herinner me hoe het voelde, dat bedrag op mijn loonstrookjes-jaaroverzicht…
- Yogamatje - 20 mei 2023
- Aiiiiiiiiiii - 11 mei 2023
- Anoniem bloggen bestaat straks niet meer echt - 3 april 2023
Ik denk dat het verdienen sterk te maken heeft met het onderwerp. Als je alleen over jezelf schrijft, tja, dan brengt adsense geen biet op. Maar voor grotere blogs als MissLipgloss en iPhoneclub zijn dergelijke dingen, in combinatie met gesponsorde content en advertorials, wel degelijk een manier om geld te verdienen. Het punt is dat je dat pas langzaam opbouwt. Dus niet je baan opzeggen en gaan bloggen, maar andersom. Je werk afbouwen naarmate je blog succesvoller wordt.
Ja eens, gaat tijd in zitten natuurlijk…
Ja, ik denk ook dat het ontzettend afhangt van waar je over schrijft. Zo zijn er bloggers die over make-up beginnen te bloggen omdat ze weten dat dat een niche is waarbinnen geld te verdienen valt. Uiteindelijk houden ze het niet vol en stappen ze over op het onderwerp dat ze echt leuk vinden, met als consequentie dat ze in een niche zitten waar minder adverteerders voor te vinden zijn. Die ken ik echt, maar het gekke is: ze halen meer voldoening uit bloggen over hun nieuwe onderwerp dan over het oude, hoewel de inkomsten dalen of verdwijnen.
Je kunt nog zo’n goedbezochte blog hebben, als het onderwerp adverteerders niet aanspreekt heeft dat bereik alleen voor jezelf waarde.
Linda, helemaal mee eens. Persoonlijk vind ik de waarde die je voor jezelf met een blog bereikt, veel waardevoller. Maar goed, ik heb ook niet de ambitie om mijn baan te verruilen voor fulltime bloggen.
Ja, zo is het! Dat is ook niet erg natuurlijk. Maar het is wel de consequentie.
Over verdienen aan je blog. Bij Blogger kan dat via AdSense maar ik kan me daar helemaal niets bij voorstellen. Stel je hebt maandelijks 4000 pageviews en 1700 bezoekers, wat verdien je dan eigenlijk per wat (bezoeker?, page view?, aanklikken advertentie?). Gaat het om centen, dubbeltjes of loopt snel lekker op? Tot nog heb ik een reclamevrij blog. Ik geloof namelijk dat de irritaties van bezoekers mijn geringe inkomen uit advertenties vooralsnog ruim overstijgen.
Met adsense kom je niet zo ver wat dat betreft, zeker met zulke bezoekersaantallen (wel veel hoor, maar niet extreem veel) zou ik er niet te veel van verwachten. Ik denk dat je in zo’n geval misschien een euro of 2 per maand zal verdienen, hehe.
Van Adsense wordt je niet (snel) rijk. Ik heb ruim 4.000 bezoekers per dag op mijn blog en Adsense levert me maar zo’n 200 euro op in een maand. Als er echter directe advertentie campagnes lopen kun je ook prima 2 tot 4 duizend euro per maand verdienen. Adsense is dus vooral om de niet verkochte ruimte op te vullen.
Echt verdienen kun je volgens mij pas met je blog als je relevante producten aanbiedt. Ik ben eind vorig jaar begonnen met een online training voor Lightroom (mijn doelgroep is fotografen, die gebruiken dat programma veel) en heb nu ruim 700 betalende leden. Om die aantallen te bereiken heb je niet alleen een goed product nodig (al zeg ik het zelf), maar ook het bereik. En voor dat bereik zet je je jarenlang in voor je blog.
Over de 50.000 van Elja Daae.
Ik zou mijn blog er zeker niet voor verkopen, maar voeg een nulletje toe en hij is van jou! 😉
Hahaha! Mooi prijsje, Elja!
Wat bedoel je met direct advertentiecampagnes?
Ik bedoel daarmee adverteerders die direct met je contact opgenomen hebben of die via een advertentiebureau bij je komen.
Voor mijn weblog heb ik een overeenkomst met een bureau die voor meerdere sites advertenties leveren. Zij doen eigenlijk de hele dag niks anders dan adverteerders zoeken voor hun sites. Daar betaal je dan natuurlijk een percentage van de inkomsten aan, maar als zij adverteerders gevonden hebben krijg je een CPM bedrag betaald (bijvoorbeeld een CPM van 10 euro; 10 euro voor elke duizend pageviews op je site). Dat gaat hard.
Nadeel is dat die bureau’s niet altijd adverteerders hebben. Wanneer dat niet zo is draaien er Google Adsense advertenties.
Dank voor de toelichting!
Ja eens met Lisanne en Elja, AdSense, daar moet je het niet van hebben. Maar gesponsorde content etc., dat gaat om hele andere bedragen.
Over 3: Die zijn er wel. Vooral als ik kijk naar wat ik kan verdien met mijn blog, doe dat keer 10 (keer zo veel bezoekers) en je hebt een heeel aardig salaris 😛 (en ja, dan ook rekening gehouden met belasting, verzekeringen, pensioen, andere kosten). En dat is dan een minimum maand zonder extra advertorials (waar die bloggers ook nog duizenden euro’s per advertorial aan verdienen)
En zo extreem veel bezoekers heb ik ook weer niet. De gemiddelde blogger komt er misschien niet aan, maar veel grote bloggers hebben veel meer bezoekers (de grootste die ik ken heeft ongeveer 18? x zo veel unieke bezoekers per maand, waarschijnlijk in verhouding meer views en bijna elke week een advertorial)
Kortom: ze zijn er echt.
Daarnaast doen ze vaak ook andere dingen, maar hun blog is hun hoofdinkomen. Bizar, toch?
Maarja…. daar kunnen de meeste bloggers helaas alleen maar van dromen 😛
Ik blijf denken dat het er echt maar een paar zijn hoor…