Een tijdje geleden gaf ik een gastcollege over bloggen, voor studenten van de HKU. Superleuk om te doen. Na afloop zei ik tegen de groep – die voor hun volgende opdracht verplicht waren om te gaan bloggen – dat ze me altijd konden benaderen voor vragen of konden connecten op LinkedIn.
Er kwamen na afloop twee connectverzoeken.
Niet echt veel. Tot ik een paar weken later een mailtje kreeg van iemand die bij het gastcollege was geweest. Met de vraag of we konden afspreken. Ze wilde me graag interviewen voor een van haar vakken.
Vandaag werd ik ‘geïnterviewd’. Door een hele slimme, aardige, indrukwekkende vrouw. Maar dat is een ander verhaal. 😉
Een van haar vragen was: hoe kun je nou gaan netwerken als student? Hoe doe jij dat? Achteraf realiseerde ik me dat ik haar niets hoef uit te leggen. Ik zat daar niet voor niets aan tafel.
Maar het was wel een topvraag, vond ik. Want je kunt als student of bijna-afgestudeerde heel bang worden voor de toekomst. Als je opeens klaar bent met je studie en een baan moet gaan zoeken. En iedereen roept dat de economie zo slecht is. Dat de werkloosheid onder afgestudeerden zo hoog is. Dat een leuke baan vinden onmogelijk is. En dan gaan mensen vervolgens voorbeelden noemen van mensen die nog altijd geen werk hebben – ken je dat?
Netwerken helpt je om die angst te overwinnen.
Om hem voor te zijn, zelfs. Als je al begonnen bent met het opbouwen van een netwerk, althans, je daar bewust van bent, ziet de toekomst er rooskleuriger en vriendelijker uit.
Ik wil niet zeggen dat ik het altijd goed gedaan heb, als student. Maar tegen het einde van mijn studie had het netwerken en actief benaderen van mijn docenten en het netwerk van mijn vader wel tot resultaat dat ik twee gave stages kon doen en een prachtig aanbod kreeg voor een baan.
Netwerken is handig. En soms is het meer een kwestie van even rustig nadenken en actie nemen dan dat het nou heel ingewikkeld is. Daarom:
Netwerken voor studenten
- Bedenk welke vragen je hebt. Waar je meer over zou willen weten.
Misschien wil je weten hoe een bepaald vak in het echt is. Of wil je meer weten over een onderwerp. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, of zo (in mijn geval was het kartelrecht…what can I say?). Of heb je input nodig voor je afstudeeronderzoek (altijd een goede reden om ergens binnen te komen!). Of misschien weet je gewoon niet wat je wilt en wil je met allerlei verschillende mensen gaan praten over wat zij doen. - Ga, gezien je vraag, na wie je kent en wie de mensen die jij kent weer kennen.
Maak gewoon een lijstje van mensen die misschien antwoorden hebben en/of handig zouden zijn om te leren kennen. Maar denk niet snel: denk langzaam. Neem de tijd. Hoe langer je denkt, hoe meer namen je te binnen gaan schieten:- Je ouders hebben misschien vrienden of collega’s die interessante dingen doen.
- Je oude leraar van de middelbare school kende iemand die iets op dat gebied deed.
- Je docenten of professoren kennen gegarandeerd mensen. En als ze lijken op de mensen bij de HKU, willen ze je dolgraag helpen 😉
- Je vrienden hebben misschien ouders die iets doen waar je iets aan hebt.
- Misschien ken je iemand via Twitter of de sportclub die antwoord kan geven op jouw vraag.
- Bedenk wat je verhaal is.
Je moet wel een verhaal hebben, natuurlijk. Niets ingewikkelds. Maar wel iets. Het handigste is een haakje: je bent bezig met een opdracht voor school, je bent aan het afstuderen, je bent je aan het oriënteren op volgende stappen, … Als je af wil spreken met mensen, moet je weten waarom zodat je dat hen kunt vertellen.
Mijn interviewer van vandaag vertelde dat ze bezig was met een opdracht voor school en mij wilde interviewen in dat kader. Dat was voor mij genoeg. En dat is voor de meeste mensen genoeg.
Nog een tip: maak het die ander makkelijk. Wees duidelijk over wat je wil gaan doen en over wat het hen kost qua tijd. Maak duidelijk dat je je graag aanpast aan hun agenda en dat je eventueel ook naar hen toe kan komen.
Mensen echt zien is beter dan alleen bellen, trouwens. Dus zet in op een afspraak. - Zoek contactgegevens
Je moet wel een emailadres of telefoonnummer hebben, natuurlijk. Of weten waar je iemand aan kunt spreken. En wat heel handig is als je mensen benadert die je niet kent, is een introductie. Dus als je kunt zeggen dat je zijn of haar gegevens van iemand anders hebt gekregen, des te beter.
Ik kreeg gisteren nog een appje van een vriendin. Of haar stagiaire me mocht bellen voor een interview ivm haar onderzoek. Zo’n intro werkt. - Oefen je praatje. Hardop.
Als je gaat emailen of tweeten, geldt dit niet. Maar als je gaat bellen of iemand aan gaat spreken, helpt het om even te oefenen wat je gaat zeggen. Ik doe dat altijd, als ik een belangrijke klant moet bellen of een lead. Hardop oefenen. En nog een keer en nog een keer tot het in mijn hoofd zit. Grote kans dat ik het echte praatje net iets anders doe, maar de basis heb ik dan. - Go ask
Er is geen weg omheen: je moet het gaan doen. Je moet gaan vragen om de afspraak. Bedenk maar zo: nee heb je, ja kun je krijgen. Een ‘nee’ zegt niets over jou. Maar je kunt als je het heel eng vindt, beginnen bij ‘low stake’ contacten, mensen die minder belangrijk zijn. En dan daarna beginnen aan de ‘high stake’ contacten, mensen die belangrijk voor je zijn om te leren kennen. - Houd contact
Heel belangrijk: houd contact. Ik heb klanten waar ik maar een keertje een training voor heb gegeven, maar die ik ieder half jaar even spreek. We kennen elkaar inmiddels goed, we doen altijd allebei ideeën op als we elkaar spreken, en wie weet kunnen we elkaar nog eens ergens mee helpen.
Je hoeft een contact niet te blijven lastig vallen met informatie. Maar af en toe een korte update is goed. Misschien kun je na een jaar (ja, lange termijn, I know, een heel jaar!!) weer eens afspreken. Af en toe een mailtje, appje of LinkedIn-berichtje sturen. Laat weten hoe het gaat met je vraagstuk en wat je aan het doen bent. En vraag naar die ander.
Netwerken voor studenten is makkelijker dan voor niet-studenten.
Je zit nu in de fase dat mensen het leuk vinden om je te helpen. Iemand die studeert heeft een prachtig haakje.
Maak daar gebruik van!
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Geef een reactie