Ik had gisteren een gesprek met vrienden over LinkedIn. Zij (zelf advocaten) hadden daar natuurlijk een profiel. Maar ze deden er eigenlijk niets mee. Dat niet veel advocaten dat doen, was me al langer duidelijk. Mijn LinkedIn-netwerk bestaat voor een groot deel uit advocaten, bedrijfsjuristen en notarissen. Maar ik zie ze niet langskomen, in mijn LinkedIn feed.
Zonde.
Voor advocaten is LinkedIn een kans
LinkedIn, is een belangrijk zakelijk netwerk, met name voor advocaten die zich richten op zakelijke cliënten. Maar om er effectief gebruik van te maken, moet je er wel iets mee doen – en dat is meer dan passief uitnodigingen accepteren. Voor advocaten en notarissen (maar eigenlijk voor iedereen die afhankelijk is van zakelijke klanten), is LinkedIn een kans om zichzelf, haar diensten en zijn kantoor/bedrijf op de kaart te zetten.
En op ‘sociale netwerken’ als LinkedIn doe je dat door kennis te delen en mensen van dienst te zijn.
Hoe je als advocaat LinkedIn kunt inzetten als marketing tool:
-
Blijf bouwen: stuur contacten een LinkedIn uitnodiging
Zorg dat je nieuwe zakelijke contacten altijd een LinkedIn-uitnodiging stuurt – zo bouw je aan je netwerk. Belangrijk? Ja. Voor nu (nieuwe cliënten en meer werk van bestaande cliënten), en voor later, want je weet nooit wanneer je je netwerk nodig zult hebben. En als je het nodig hebt, wil je een zo actief en uitgebreid mogelijk zakelijk netwerk hebben. Uitgebreid doordat je gestructureerd nieuwe contacten toevoegt. En actief doordat je status updates gebruikt, je blog aan je profiel koppelt, aan groepen deelneemt, vragen op fora beantwoord, etc.
-
Personaliseer je uitnodiging
Gebruik nooit de standaardboodschap (“I would like to add you to my professional network on LinkedIn.”) maar schrijf een kort bericht. Verwijs naar de gelegenheid waarbij jullie elkaar ontmoet hebben. Geef aan dat het je interessant lijkt verder van gedachten te wisselen. Laat weten dat je een interessant artikel tegen kwam over dat onderwerp waar jullie het laatst over hadden. Niet moeilijk, wel persoonlijk. Waarom belangrijk? Het is professioneler, en je gebruikt de uitnodiging als een kans om kennis te delen en waarde toe te voegen.
Let op: dit betekent dat je relaties beter niet kunt uitnodigen via de LinkedIn app. Daar heb je niet de mogelijkheid om je uitnodiging te personaliseren met een boodschap.
-
Gebruik de ‘status update’ om je netwerk te informeren – maar niet over jezelf
Gebruik de LinkedIn status update om informatie te delen. Sociale netwerken (en dat is LinkedIn) gaan over kennis delen, waarde toevoegen, en elkaar helpen. Gebruik daarom je LinkedIn ‘status update’ om jouw doelgroep op de hoogte te houden van interessante dingen. Natuurlijk kun je dingen zeggen als: “Werkt aan financieringsconstructie voor client in de voedingsindustrie” of “bezig met voorbereiding rechtszaak voor morgen.” Maar de vraag is wat dat toevoegt voor je lezers. Geef liever je mening over actuele ontwikkelingen, verwijs naar interessante (online) artikelen, geef commentaar op de meest recente NJ. Stel vragen! Betrek je netwerk.
-
Twitter koppelen aan LinkedIn?
Al een actieve twitteraar? Koppel je twitteraccount alsjeblieft niet aan LinkedIn! Vergeet niet dat je LinkedIn-netwerk, anders dan je volgers op twitter, niet heeft gekozen voor talloze status updates op een dag! Toegegeven, het kost even moeite, maar een boodschap op maat maken voor het platform dat je gebruikt, is verstandiger.
-
Gebruik slimme tools om je cliënten via LinkedIn te informeren
Er zijn talloze tools om slim informatie van het internet te delen op LinkedIn. Met een gratis tool als Buffer deel je artikelen en nieuws waarvan je online de links tegenkomt 1 druk op de knop op LinkedIn. Simpel!
Je kunt zelfs een klein tooltje installeren in je browser, zodat het delen van interessante informatie die je online tegenkomt maar een paar clicks weg is. -
Bloggen op LinkedIn: een must voor advocaten
Het is tegenwoordig mogelijk om te bloggen op LinkedIn (zie screenshot: klik in je profiel op ‘Publish a post’). Als iets een mooie manier is om je netwerk kennis te laten maken met jouw visie, kennis en ervaring, is dat het wel! Bovendien bereik je een veel groter publiek dan alleen je eigen netwerk. Want zodra mensen jouw blogartikel liken of delen, krijgen de mensen in hun netwerk daar weer een melding van. Zo neemt je bereik alsmaar toe. Doen dus.
Meer info over bloggen op LinkedIn vind je hier.
Meer info over LinkedIn? Het LinkedIn blog geeft tips en tricks voor zowel praktische als zakelijke issues. Ik vond verder dit artikel dat gaat over LinkedIn for lawyers – vol links naar andere handige artikelen. Of neem een kijkje op Frankwatching, waar experts hun tips delen.
Foto: van FaceMePLS
Laatste update van dit artikel: oktober 2016
- Ongeluk - 8 juni 2023
- Yogamatje - 20 mei 2023
- Aiiiiiiiiiii - 11 mei 2023
Geef een reactie