Marketeers: verpest het niet

Een tijdje geleden besloot ik lid te worden van de Postcodeloterij. Zonder iets tegen F. te zeggen, want ik schaamde me een beetje. Het is toch genant dat een of andere slimme online campagne zo vaak voorbij kwam dat ik op een gegeven moment dacht: waarom niet.

Lid van de Loterij maar geen lot uit de Loterij

Het gekke was: toen de eerste mailing binnenkwam, kwamen er niet 1 maar 2 enveloppen. Het bleek dat F. in dezelfde val was gelopen. En ook niets had gezegd. Tsja. Van je levenspartner moet je het hebben, kennelijk.

Ik heb geen idee of we ooit iets winnen, want ik maak de post niet meer open. Al die mailings gaan nu linea recta de papierbak in. Dat komt omdat we in een afschuwelijke marketingmachine terecht zijn gekomen die ons continu probeert nog meer te verkopen. En altijd op een afschuwelijke marketingmanier.

Meestal (een keer in de paar weken!) krijg je een mailing dat je bijna zeker ergens kans op maakt. Je hoeft alleen even een unieke code in te vullen op postcodeloterlij.nl/trapernietin. En als je de winnende code hebt ingevoerd hebben ze alleen nog even je adresgegevens nodig. En dan heb je opeens NOG een lot gekocht (je bankrekening hebben ze al, tenslotte, lekker makkelijk). Of een speciaal lot. Of een extra kans (wel slim, toegegeven: meer betalen voor meer kans).

Het proces is nogal ondoorzichtig en impliciet. Dus je hebt bijna niet door dat je iets extra’s gaat kopen, vind ik.

Los daarvan krijg je de hele tijd mailings (papieren mailings) voor andere loterijen die kennelijk gelieerd zijn aan de Postcodeloterij. Het is erg lastig om te doorgronden wat nou wat is. En waar je nou extra voor moet betalen. Maar het komt er op neer dat je bijna altijd iets extra’s moet betalen.

Dat geeft niet bepaald een goed gevoel over jezelf, hoor.

Je weet dat je een dikke sukkel bent (en met een dikke sukkel woont, sorry F!) als je merkt dat je opeens onderdeel bent van een doorlopende mailingmachine met stomme, en als ik het mag zeggen niet helemaal eerlijke, mailings.

Goede doelen marketing

Hetzelfde gebeurt met een goed doel dat ik steun. Ik krijg ongeveer iedere twee dagen, maar minimaal twee keer per week, een e-mail van die organisatie om me te wijzen op de volgende die mijn hulp nodig heeft. De volgende handtekening. De volgende wervingsactie. Het volgende project.

Ik draag ze een warm hart toe. Ze doen belangrijk werk. Maar zoveel vreselijke verhalen en goede doelen maakt het moeilijk om actief betrokken te blijven. Het is lastig om iedere paar dagen het volgende vreselijke verhaal te lezen en te lezen dat ik daarvoor in actie moet komen.

Bovendien kan ik nu eenmaal niet iedere twee dagen doneren.

Die niet-geschoten-is-altijd-mis-aanpak heeft averechtse gevolgen. Want ik overweeg me maar gewoon uit te schrijven.

Het merk dat me achtervolgt

Ook van een van mijn favoriete kledingmerken, Esprit, krijg ik om de haverklap e-mails. Te veel.

De e-mails beginnen altijd met ‘Beste Elsa’. Dat komt omdat mijn handschrift onleesbaar is, denk ik. De computer die de ingevulde klantenkaartinformatie moest lezen heeft er Elsa van gemaakt. Of misschien vond de computer dat gewoon een logischere naam!

Maar goed. Het gevolg is dat ik bij iedere e-mail een beetje moet giechelen – als ik althans de eerste regel al te zien krijg en ze niet direct al weggooi.

Beste Elsa, nieuwe collectie. Beste Elsa, korting. Beste Elsa, de nieuwste trends. Beste Elsa, hier is een korting! Beste Elsa. Beste Elsa. Beste Elsa.

Uiteraard word ik daarnaast overal op het internet achtervolgd door Esprit-reclames. Dat snap je.

En het vervelende is: hoe meer je begrijpt hoe dat werkt, hoe irritanter je het gaat vinden. Want het betekent dat ze hun database met daarin mijn klantgegevens in Facebook hebben gezet.

Weet je wat het is?

Zo’n klantrelatie is niet zo maar iets. Je klanten kunnen hun geld overal uitgeven. En ze kunnen zich op iedere nieuwsbrief abonneren. Maar ze kozen voor jou.

Dus geef je klanten dan ook interessante informatie. Realiseer je dat het niet alleen om kortingen draait. Maak mooie content die je klanten inspireert. Maak je mailings waardevol (en mogelijk iets duurzamer?). Zorg voor een goede, consistente frequentie die uit de buurt blijft van de irritatiezone.

Kortom …

verpest het niet.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

6 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Kitty Kilianantwoord
2 januari 2018 om 21:35

Ik vind je heel mild. Die goede doelen zijn echt een industrie geworden.

Elja Daaeantwoord
3 januari 2018 om 20:57
– Antwoord aan: Kitty Kilian

Ja en met wie als winnaar eigenlijk?? Dit artikel wel eens gelezen, over ‘het Ministerie van Goede Doelen’? https://decorrespondent.nl/6109/zo-verdeelt-de-postcode-loterij-5-miljard-onder-mensen-zonder-lot/266175239-1512c5c5

Maaike van Kempenantwoord
22 december 2017 om 09:50

ja bah.

zo werkt t ook met krantenabonnementen heb ik gemerkt.
abo op de volkskrant? dan kadobon voor 6 weken het ad erbij. en nog eens post en nog eens en nog eens.

ben ik hier zuinig aan t doen met eco-printpapier, komt er om de haverklap een bak reclame door de bus.

Elja Daaeantwoord
28 december 2017 om 16:45
– Antwoord aan: Maaike van Kempen

Ja ironisch is het wel…! Ik vraag me af of het werkt. Je gaat het haast denken.

Wilma van Rooijen
3 januari 2018 om 17:59
– Antwoord aan: Elja Daae

Bij de postcodeloterij doen er maar weinig mee voor het goede doel, denk ik zo maar. Dus deze marketingtaal is uitgekookt en niet op het goede doel en de emotie ‘medelijden’ gericht, maar op ‘hebben hebben hebben’.

Elja Daae
3 januari 2018 om 20:54
– Antwoord aan: Wilma van Rooijen

Ja – het gaat meer over Fear Of Missing Out, bij ons ook. Selma schreef een mooi stuk over het missen van je kans in de postcodeloterlij en over dat FOMO: https://www.selmafoeken.nl/2016/09/hoe-ik-een-prijs-in-de-postcodeloterij-misliep.html

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.