Lessen uit de VS (9): excelleren

Ahhh… de ambitie, de drive, the need to excel. Van jongsaf aan is er de push om te excelleren. Dat is de reden dat er zoveel gepresteerd wordt in de VS.

Ik zag van de week deze reclame op TV, en realiseerde me opnieuw dat dit de reden is van al die topprestaties:

In de film zie je overigens niet alleen Amerikaanse topsporters (voor een aantal Amerikaanse olympische sporters zijn wel aparte afleveringen gemaakt waarin de moeders vertellen hoe het zo kwam, zie het YouTube-kanaal). Maar het filmpje kan niet Amerikaanser zijn. Het idealiseren van de commitment, het doorzettingsvermogen, de ambitie.

Ik krijg totaal de kriebels van die filmpjes. Het is toch moeilijk voorstelbaar dat kinderen van 6 uit zichzelf de drive hebben om zoveel tijd in een sport te steken. Zie ook dit filmpje, waar de moeder haar dochtertje letterlijk toeroept om het nogmaals te proberen (“The best way to get something done, is to try again!”). Het is geweldig dat ze zulke prestaties leveren, maar ik zie het mezelf niet doen, mijn kinderen zo pushen.

Toch is juist dat de reden dat Amerikanen zoveel bereiken. Alles is gericht op exceptioneel zijn, uitblinken, de beste zijn.

Als je naar highschool gaat, moet je een hobby, sport, passie hebben. Anders heb je een probleem. Het hoort er gewoon bij. Iedereen doet mee aan try-outs voor de highschool teams. Gewoon een beetje hockeyen of voetballen voor de lol is er niet bij!

De meeste ouders die ik ken rennen dan ook van hot naar her. Er wordt niet samen gegeten savonds, want er is practice. En in het weekend moeten er soms meerdere wedstrijden gespeeld worden. Het is zo druk op de ijsbaan (ijshockey) dat veel kinderen pas na 21:00 aan hun training beginnen. Kunnen ze om 22:30 opgehaald worden door hun ouders. Kinderen van 14, 15.

Ik weet het niet. Zijn wij te laks, te lui? De kop boven het maaiveld mentaliteit kost ons de top, dat zeker.

Hoewel dat niet de reden is dat ik het maar niets vind, dat pushen van die moeders. Ik vind het namelijk WEL indrukwekkend als mensen ergens goed in zijn. Ik gun het mensen. Sporters, ondernemers, wetenschappers. Maar ik vind dat je wel gewoon moet kunnen leven. Genieten. Spelen.

Daar stond vandaag een mooi artikel over in de New York Times. Ik moest meteen denken aan de reclame. Ik heb er geen antwoord op. Als je een talent ziet in je kind, wil je dat stimuleren natuurlijk. Maar ten koste van wat?

Meer lessen uit de VS:

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

3 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Lessen uit de VS – Elja Daaeantwoord
30 augustus 2014 om 22:08

[…] 9. Excelleren (artikel) […]

Lessen uit de VS: discipline | Elja Daaeantwoord
27 oktober 2012 om 20:43

[…] schreef hier al eerder over, over de commitment die mensen tonen, en over de drang om te excelleren. Ik heb daar soms ook mijn twijfels bij, dat pushen van kinderen om de beste te […]

Ingevanreesantwoord
3 juli 2012 om 16:25

Ongelofelijk he? Ik begrijp dat als je iets wilt bereiken er wel helemaal voor moet gaan. Maar dat pushen door de ouders van jongs af aan, nou…geef mijn portie maar aan Fikkie;-)

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.