Het is misschien de belangrijkste les die ik hier geleerd heb: niets is onmogelijk. Obama kan President worden, een krantenjongen kan miljonair worden, een burgermeisje kan met een prins trouwen (dat verbaast mensen hier natuurlijk niets!), iemand die een online smoelenboek begint kan de online wereld komen te domineren.
We waren vandaag, de laatste dag in ons huis, met de jongens naar ons favoriete museum: het Field Museum. Het is een soort natuur-historisch, etnologisch museum. Het is groots, prachtig, er is altijd iets te doen, het is enorm kind- en oudervriendelijk, en het is heel ruim. Oh, en de tentoonstellingen zijn prachtig. Je leert altijd weer iets nieuws (dit keer: dat Zuid-Amerika eerst helemaal niet vast zat aan Noord-Amerika en er daarom een heleboel unieke zoogdiersoorten ontstonden).
Maar waarom ik kwam op deze ‘les uit de VS’: de olifanten.
Van een olifant een mug maken
Er staan in de grote hal twee olifanten. Ze zijn een soort van opgezet, of anderszins geprepareerd. Ze zijn life size, enorm dus, met prachtige grote slagtanden (de mannetjes bij de Afrikaanse olifanten hebben zoals jullie misschien weten van die prachtige grote slagtanden).
Ene meneer Akeley, een ambitieuze taxidermist, leek het mooi om twee grote Afrikaanse olifanten tentoon te stellen. Dus gaat hij naar Afrika (in 1905), schiet er twee (even onder ons gezegd en gezwegen, brrrr) en zorgt dat ze tentoon worden gesteld in Chicago.
Niet is onmogelijk
Hoe kom je er op. Hoe ambitieus kun je zijn? Ik weet er verder niet zo veel van (voel ook geen behoefte in die richting) maar rond 1900 moet het toch een redelijke reusachtige opgave zijn geweest.
Alleen als je geloof dat alles mogelijk is, pak je zo’n project aan.
Op de tentoonstelling over de bijzondere zoogdieren uit de prehistorie van Zuid-Amerika, zag je een interview met het hoofd van de zoogdierencollectie van het Field waarin hij geanimeerd praat over zijn ontdekkingen.
Want niets is onmogelijk. Als je denkt dat er in de Andes, op ontoegankelijke stukken, iets te ontdekken valt, dan laat je je gewoon droppen met je team door een helicopter (die daar niet kan landen) en ga je aan het onderzoeken. En kom je inderdaad terug met de meest prachtige voorbeelden van bijzondere, unieke zoogdieren.
Zo gaat dat hier. Dat is de mentaliteit. Al ben je arm, al ben je een underdog, al ben je failliet, al ben je gehandicapt en wil je topsporter worden, al wil je een dolfijn zonder staart leren zwemmen: niets is onmogelijk. Als je maar gelooft, als je maar een verhaal hebt, als je maar doorzet. Alles kan.
Meer lessen uit de VS:
- Les 1: Gemak
- Les 2: Binnen (blijven) halen
- Les 3: Ondernemerschap
- Les 4: Commitment
- Les 5: Grenzen verleggen – en overschrijden
- Les 6: Falen mag
- Les 7: Informeel contact
- Les 8: Niets is onmogelijk
- Les 9: Excelleren
- Les 10: Authenticiteit
- Les 11: Geef ze wat ze willen
- Les 12: Initiatief
- Les 13: Discipline
- Les 14: Branding
- Vrij zijn van verandering - 26 maart 2025
- Blog of column? Over wat je wel en niet mag bloggen van jezelf - 24 maart 2025
- Raar - 23 maart 2025
[…] 8. Niets is onmogelijk (artikel) […]