Leren is leuk

IMG_0139.JPG

Toen ik bij KPN werkte, was ik altijd aan het praten en aan het luisteren. Wat ging er gebeuren? Waar gingen we heen? Wat stond er op stapel (aan nieuwe technieken, maar ook: aan ontslagen en reorganisaties)?

Het was denk ik meer de angst dat iets me onverwacht zou overkomen dan oprecht klaar zijn voor verandering.

Verander of wordt veranderd. Disrupt of wordt gedisrupt. Leer uit jezelf of wacht tot anderen je de les lezen leren.

Uiteindelijk zag ik het toch niet aankomen, dat mijn functie kwam te vervallen. Shit. Maar toch: keeping your ear to the ground, opletten wat er om je heen gebeurt,  blijven leren en jezelf blijven informeren over  ontwikkelingen, bleek een waardevolle skill. Een skill die me uniek maakt en goed in mijn werk. Wat zeg ik? Meer dan goed.

Dat komt:

Het is niet meer genoeg om een kenniswerker te zijn.

We moeten blijven leren, onszelf blijven informeren. Een lerende werker worden. Want van kenniswerkers zijn er zo veel.

In India, bijvoorbeeld. Zo heb ik een mailwisseling met een klant over een onjuiste betaling die geheel in het Engels plaatsvindt. Met mensen uit India. Daar zit kennelijk hun financiële afdeling. Bepaald geen dom werk.

Kenniswerk.

Gelukkig houd ik van leren.

Leren maakt het leven spannend en steeds mooier. Hoe meer je leert, hoe meer je begrijpt dat je te weinig weet!

Ik ben net een tweede MOOC (gratis online leergang vanuit een univeriteit) gestart, Learning how to learn. Niet alleen om te leren hoe ik beter kan leren. Maar vooral ook om te leren hoe ik anderen beter kan helpen om dingen (online) te leren.

Dat is wat mijn nieuwe bedrijf doet. Mensen helpen online te leren wat ze willen en moeten weten.

Ik denk dat dat nodig is. We moeten blijven leren. Verandering komt razendsnel op ons af, vaak gedreven door techniek.

Gedachteloos techniek gebruiken is niet meer van deze tijd.

En er bang voor te zijn helpt al helemaal niet.

“Techniek is niet langer een sector of beroep. Techniek is overal en iedereen heeft er mee te maken. Het is schadelijk te denken dat je je eraan kunt onttrekken.” Mooie quote uit dit geweldige artikel over meisjes en techniek.

Iedereen kan leren een beamer gebruiken. Iedereen kan HTML leren. Iedereen kan leren dat aan ieder klein stukje techniek dat je gebruikt keuzes vooraf zijn gegaan die jouw wereld mede helpen bepalen. Dat je, door Google te gebruiken, je wereld laat bepalen door een commercieel bedrijf dat keuzes maakt in wat jij te zien krijgt en welke informatie jij kunt vinden.

We moeten allemaal blijven leren.

Blijven leren is verandering omarmen.

En voor je het weet, is verandering niet meer eng, maar leuk.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Aleidantwoord
28 oktober 2015 om 09:39

I love MOOCs

Elja Daaeantwoord
28 oktober 2015 om 21:35
– Antwoord aan: Aleid

Het is echt leuk! Heb jij er wel eens eentje gemaakt Aleid?

jacob janantwoord
27 oktober 2015 om 21:43

Wij hebben de mindstorms lego robot op school, en ik heb gamemaker waarmee kinderen games kunnen programmeren. Een vader heeft een alarmsysteem gegeven waarmee kinderen zelf kunnen uitproberen. En het mooie is, dat hoeft niet buiten de lessen om. Als ze gegrepen zijn kunnen ze zich er in verkiezen. Lezen en rekenen keren ze daarbij vanzelf. De meiden zijn net zo enthousiast als de jongens

Elja Daaeantwoord
28 oktober 2015 om 21:35
– Antwoord aan: jacob jan

Ja het is ook maar een aanname dat meisjes techniek niet leuk zouden vinden of er minder goed in zouden zijn. Ze worden alleen van kleinsafaan in een mindset geduwd he?

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.