Kranten maken is geen peuleschil

drukmachineMijn schoonvader heeft ons een proefabonnement op de Volkskrant gegeven. Denk ik. Want we kregen een mail en krijgen nu sinds een paar dagen de krant op de deurmat.

F. is *niet zo’n lezer* dus de krant is vooral voor mij bedoeld. En ik geef toe dat ik vroeger kranten verslond. Ik was zo’n middelbare scholier die haar moeder vroeg om een abonnement op het NRC en dan in het weekend de Literaire Bijlage van voor tot achter spelde.

(vrij nerdy als ik er zo over nadenk! Maar ja. Nerdy is nu cool. Phew)

Maar de krant, die valt een beetje tegen.

De koppen. De inhoud. De toonzetting. De woordkeus.

Ik begrijp het wel, geloof ik. Ik ben veranderd en de manier waarop ik en anderen nieuws consumeren is veranderd dus de krant is veranderd. De wereld is veranderd.

Koppen zijn ook nogal veranderd. En het budget van de krant is veranderd. Nieuwsredacties zijn veranderd.

En het belangrijkste voor deze nieuwsconsument is denk ik: de krant concurreert met het internet waar je alles kunt lezen, direct, zodra het gebeurt. Uit de mond van degene die er echt alles van weet, die er bovenop zit.

(voor al die studenten journalistiek die me vragen naar mijn mening over journalistiek en bloggen…zie hierboven)

De enige manier om dat te doen, is door authentieke verhalen te blijven vertellen, door aan eigen nieuwsgaring te doen, door de eigen focus en invalshoek te kiezen.

De plek waar dat gebeurt – voor zover ik kan zien na een paar dagen – is in het Volkskrant Magazine. Die zou ik wel willen houden.

Kun je daar ook los voor betalen?

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

16 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Linda Rosalinde Markusantwoord
24 februari 2015 om 14:56

Grappig is dat! Ik heb een tijdje voor een journalistieke minor een abonnement op de Volkskrant genomen (zelf lees ik nrc.next). Toen ik na opzegging van het proefabonnement gebeld werd met de vraag wat ik het leukst eraan vond, zei ik ook het Volkskrant Magazine. Grappig dat jij tot diezelfde conclusie komt!

Elja Daaeantwoord
25 februari 2015 om 15:48
– Antwoord aan: Linda Rosalinde Markus

Ik vind de kwaliteit van de artikelen gewoon niet hoog. Misschien omdat je zoveel nieuws from the horse’s mouth kunt krijgen, moet de krant iets toevoegen. Als een artikel uit nieuwsfeiten uit de buitenlandse pers lijkt te bestaan, heb je niet het gevoel dat het nieuws geduid wordt….!

Carel de Mariantwoord
24 februari 2015 om 14:44

we hebben hier vijf dagen NRC Next en in het weekend de grote NRC. Het echte nieuws haal ik op internet en dagelijks in het NOSjournaal, de achtergronden uit genoemde kranten.
Lokaal nieuws komt vooral via de huis aan huisbladen binnen, al dan niet via hun digitale versie.Ik vind het wel genoeg,zo. De tijd dat ik dacht de wereld nog te kunnen veranderen ligt inmiddels ver achter me.

Elja Daaeantwoord
25 februari 2015 om 15:48
– Antwoord aan: Carel de Mari

Ik heb die illusie nog wel Carel. Hoewel ik niet meer geloof dat de krant lezen daarbij nou echt helpt…

Ximaarantwoord
23 februari 2015 om 12:40

Ik lees alleen de regionale krant in de bieb en de bieb staat tussen m’n huis en de supermarkt. Erg handig zo hoef ik ook geen oude kranten op te ruimen. Landelijk nieuws of internationaal nieuws zie ik liever achteraf via Tegenlicht of een documentaire. Al het spul dat meteen doorgegeven moet worden (volgens de media dan) rammelt vaak aan alle kanten. Het vergroot niet alleen uit, maar er ontbreken ook vaak belangrijke punten die de journalist of een andere informatieverstrekker niet zo goed uitkomt.

Met regionaal nieuws kan ik wel wat. Ik kan contact opnemen met een instantie of ter plekke gaan kijken en misschien kan ik wel het verschil maken. Met veel (inter-) nationaal nieuws gaat me dat niet lukken. Regionale kranten staan overigens ook vol met fouten. Er wordt bespaart op de redactie en de locale adverteerders worden de vriend gehouden.

In de bieb liggen ook 20 andere kranten, waaronder NRC, VK en bijvoorbeeld Die Welt. Ik kijk daar nooit in.

(Kijken of het reageren zo lukt, FF heeft nog steeds problemen met Disqus.)

Elja Daaeantwoord
25 februari 2015 om 15:50
– Antwoord aan: Ximaar

Gelukt 🙂
Het is ook lastig om goed nieuws te maken natuurlijk, met beperkte redacties. Snap ik ook wel. Maar toch…

Aleidantwoord
22 februari 2015 om 21:42

Je kunt alleen een weekend abonnement nemen….. Wij hebben van 3 kranten een weekend abonnement, juist omdat daar dingen bijzitten die je niet online krijgt of die ik niet online leest. Verder nog wel elke avond de papieren NRC. Het meeste weet ik dan al wel via online media, maar toch de diepgang bij bepaalde artikelen (lang niet bij alles geef ik toe) lees ik liever van papier…. ik zit al zoveel achter de computer…. En ook omdat ik denk dat een papieren krant de kinderen meer aanspreekt en ze kijken er al best vaak in, lezen koppen voor en daar wordt ik dan blij van (ja, ik ben ook nerdy en ik kreeg vroeger altijd voor mijn verjaardag 3 maanden NRC! Denk zo vanaf mijn 15e tot dat ik afstudeerde… Daar werd ik echt blij van, mijn ouders lezen, toen en nu, altijd regionale dagbladen, niets mis mee, maar ik wilde meer! ha ha)

Elja Daaeantwoord
25 februari 2015 om 15:50
– Antwoord aan: Aleid

Misschien moet ik het NRC weer eens proberen??

Aleid
25 februari 2015 om 17:06
– Antwoord aan: Elja Daae

tsja, dat is een lastige. De NRC is ook niet meer hetzelfde als vroeger. Niet per se slechter, maar wel anders – ook. Net als de rest. Persoonlijk vind ik de zaterdageditie nu de zwakste, was een jaar of 10 geleden mijn favoriet. Kan komen omdat ik veranderd ben, of de krant, waarschijnlijk allebei. Nu is de vrijdag mijn favoriet. Probeer er af en toe eentje……

Elja Daae
28 februari 2015 om 22:33
– Antwoord aan: Aleid

Ga ik doen! Wij zijn ook veranderd. En de manier waarop we naar nieuws kijken en media consumeren ook. Die kranten moesten natuurlijk mee. Maar wij veranderen sneller, denk ik.

Renata Oortantwoord
22 februari 2015 om 21:42

Blendle! 🙂

Elja Daaeantwoord
25 februari 2015 om 15:51
– Antwoord aan: Renata Oort

Ik begin er serieus over te denken!!

Peter Pellenaarsantwoord
22 februari 2015 om 10:23

Begin vorig jaar heb ik NRC eruit gedaan. Het actuele nieuws volg ik nu op internet. De duiding en achtergrond via De correspondent. Maar ook nog via het tijdschrift De groene amsterdammer omdat ik (nog) steeds niet kan wennen aan online lezen. Ik heb Blendle overwogen maar voorlopig doe ik dat nog niet omdat ik al het andere niet tijdig gelezen krijg.

Elja Daaeantwoord
25 februari 2015 om 15:53
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

De Correspondent, zit ik ook over te denken…..

Peter Pellenaars
25 februari 2015 om 21:41
– Antwoord aan: Elja Daae

Stop maar met denken… 🙂

Elja Daae
28 februari 2015 om 22:34
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

WOOOHOOOOOO

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.