Wie tijd investeert in een blog, wil dat blog verbeteren. Maar als je niet weet hoe het gaat, kun je niet verbeteren. Dus het is belangrijk om af en toe even stil te staan en te analyseren hoe het gaat. Ik doe het zelf ook.
Want zoals je de afbeelding hierboven kunt zien, had deze site in 2016 1,5 keer zoveel ‘weergaven’ (zeg maar: vertoningen) als het jaar daarvoor. Terwijl ik evenveel artikelen publiceerde. Het lijkt dus heel goed te gaan met dit blog. Maar de vraag is waarom. Een vraag die misschien net zo relevant is voor jou.
Vandaar mijn simpele stappenplan om je blog verbeteren door te analyseren. Hoe gaat het met je blog? En wat betekent dat? Duik met mij in Google Analytics om vast te stellen hoe het gaat.
Stap 1: Groeit je blog of neemt het aantal bezoeken juist af?
Bekijk in Google Analytics het verschil in weergaven en bezoekers tussen het afgelopen jaar en het jaar daarvoor.
Hoe? Door in Google Analytics, bij rapportage, in de rechterbovenhoek het afgelopen jaar te selecteren (1 jan – 1 jan) en op ’toepassen’ te klikken.
Klik vervolgens op het drop down menuutje naast de kalender en kies voor het vinkje ‘Vergelijken met vorige periode’.
Google laat je nu zien wat het verschil is geweest tussen de twee jaren. Niet alleen voor ‘Overzicht’ – het makkelijkste rapport om te bekijken – maar voor ieder rapport dat je kiest.
Stap 2: Wat zijn de meest bezochte blogpagina’s en wat is er veranderd?
Om te kijken wat er inhoudelijk veranderd is aan het aantal bezoekers, wat ze zou precies hebben gelezen en wat niet, maak je een overzicht van de 25 meest bezochte pagina’s van het afgelopen jaar en het jaar daarvoor. Dat is meteen ook de lijst van blogpagina’s om eventueel te verbeteren.
Je vindt die meest bezochte pagina’s onder ‘Gedrag’, ‘Site-content’ en dan ‘Alle pagina’s’. Ook hier houd ik 25 aan, want de top 10 is vaak niet zo’n verrassing. Hoewel veranderingen in die 10 natuurlijk des te interessanter zijn. NB: ik doe dit handmatig, dus ik klik het vinkje ‘Vergelijken met vorige periode’ uit en maak twee losse overzichten. Een voor het afgelopen jaar en een voor het jaar daarvoor.
Mocht je het handig vinden, kun je eenvoudig klikken op ‘Exporteren’, bovenaan de pagina, en direct naar een Google Doc exporteren. Of naar excel. Wel zo makkelijk. Ik doe dat ook, om vervolgens de ene te kopiëren naar het andere document zodat ik ze naast elkaar kan zien.
Nu ga je interessante dingen zien. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een of een paar waanzinnige hits hebt geschreven. Niet eens zozeer vanwege de initiële bezoekersaantallen, maar gezien de positie in Google en de aanwas van nieuwe bezoekers door die zoekpositie.
Als ik opvallende verschillen zie, zoek ik even de datum op van het artikel dat nieuw is in de top 25. Daaraan zie ik heel duidelijk dat zo’n topartikel zin heeft. Een groot deel van de groei op mijn blog komt voort uit een aantal artikelen dat ik in het laatste kwartaal van het jaar daarvoor heb geschreven, of in het begin van dat jaar.
Het heeft zin om artikelen te schrijven die antwoord geven op vragen van je doelgroep. Dat vinden zij leuk en Google daarom ook.
Ander actiepunt: bekijkt alle pagina’s uit die top 25 opnieuw. Hoe kun je ze verbeteren? Denk aan:
- Alinea’s, tussenkopjes, opmaak
- Updaten van informatie
- Aanvullen
- Toevoegen van afbeeldingen
- Aanvullen met links naar gerelateerde artikelen
- Call to action voor je producten of diensten die aansluiten op het onderwerp
Goed scorende artikelen moet je natuurlijk optimaal benutten!
Stap 3: Verkeersbronnen
Een groot gedeelte van je verkeer komt misschien direct naar je site. En vergis je niet: dit zijn niet allemaal mensen die je url intypen. Dat zie je direct als je kijkt naar de verkeersbronnen van een specifieke pagina en je ziet daar ‘direct’ terug: niemand heeft die hele url natuurlijk ingetypt. Het gaat om allerlei verkeer: mensen die een artikel hebben opgeslagen in hun browser, of het via whatsapp hebben bekeken, misschien stond jouw blogartikel in iemands nieuwsbrief … het kan van alles zijn.
Maar de rest komt via meetbare bronnen. Je kunt daar een aardig beeld van krijgen met de rapportage ‘Bron/Medium’. Die vind je onder ‘Acquisitie’.
Ik maak regelmatig een overzicht van de 25 belangrijkste verkeersbronnen, in dit geval een vergelijking van het afgelopen jaar en het jaar daarvoor. Zo kan ik zien wat de verschillen zijn. Vragen die ik mezelf stel zijn o.a.:
- Nam het aantal bezoeken via Google toe of af (relatief)?
- Hoe zit het met verkeer via social media? Wordt het meer of minder?
- Hoeveel verkeer krijg ik vanuit mijn nieuwsbrief?
- Welke mensen blijven het langste op mijn site? (zie ‘Gem. Sessieduur’, een van de kolommen)
- Welke mensen bezoeken de meeste pagina’s op mijn site? (zie ‘Pagina’s/Sessie, een van de kolommen)
Zo kan ik bijvoorbeeld zien dat de lezers die via Twitter komen maar heel kort blijven. Terwijl de mensen die via bepaalde verwijzende sites (sites die naar mij linken) soms heel lang blijven. En dat mijn nieuwsbrieflezers de meeste pagina’s bekijken.
Stap 4: Verbeteren betekent kijken naar het waarom
Het leuke van Google Analytics is dat je zoveel informatie krijgt over wat er gebeurd is. Het lastige is dat het je niet vertelt WAAROM. Waarom blijven nieuwsbrieflezers langer lezen? Waarom doen Twitterbezoekers dat juist niet?
Waarom is die ene pagina zo’n hit in Google? En wat kan ik doen om meer van die hits te krijgen?
Een echte analyse vraagt niet alleen informatie maar ook denkwerk. Je moet er in duiken en onderzoeken hoe het zit, hoe het komt. Geen pasklare antwoorden maar speur- en denkwerk.
Het is logisch dat mensen die bereid zijn mijn nieuwsbrief te lezen, ook langer blijven lezen op mijn blog. Het is logisch dat de website van fotoliefhebbers die verwijst naar een pagina op mijn site over een fotoworkshop, bezoekers brengt die met interesse lezen. En het is logisch dat je meer verkeer krijgt als je een paar goede artikelen schrijft die zowel lezers als Google waarderen.
Maar waar die groei in Google vandaan komt? Ik weet het niet. Ik kan het nog niet verklaren. Het waarom is me nog niet helemaal duidelijk. Belangrijk dus om meer over na te denken. En mee aan de slag te gaan!
Stap 5: aan de slag om je blog te verbeteren
Je bent nog niet klaar, natuurlijk. Nu je weet wat meer bezoekers oplevert, of ‘betere’ bezoekers, nu je weet wat bezoekers echt interessant vinden, moet je aan de slag. Zijn je oude pagina’s nog up to date? Kun je links toevoegen, zoals ik hieronder doe?
Ik ben er zelf veel mee bezig, dus ik blog er ook regelmatig over:
- Zo maak je je blog beter vindbaar met behulp van Google Webmaster Tools
- Zo kom je er achter wat je belangrijkste pagina’s van je website zijn en hoe je ze kunt updaten
- Zo maak je je blog duidelijker en transparanter (over categorieën en tags)
Ik heb de afgelopen jaren gezien dat het zin heeft om topartikelen te blijven verbeteren en aanpassen. En dat het echt effect heeft als je meer artikelen schrijft die geschikt zijn voor je doelgroep met antwoorden op hun vragen.
Ik kan het je van harte aanraden. Zowel de analyse, als de actie. Op naar meer bezoekers. En meer lol!
- Is bloggen werk? - 10 maart 2023
- Afronden is een gek proces - 31 januari 2023
- Blog het proces - 20 januari 2023
Leuke blog Elja over hoe je Google Analytics gebruikt!
Met de plug-in Google Tagmanager for WordPress kun je blogs per categorie bekijken.
Dus hoe converteert de categorie bloggen als een pro vs. andere categorie?
Daarnaast zou ik veel meer op doelen gaan sturen.
Wat is de ontwikkeling van je nieuwsbrief- en workshop inschrijvingen? Welke impact hebben je nieuwsbrief-abonnees op je workshop inschrijvingen?
Veel succes hiermee!
Dank Gerard, ik ga het uitproberen!
Bedankt Elja! Ik hou van het analyseren van cijfers, maar gek genoeg heb ik nog nooit een vergelijk gemaakt van de top 25 van mijn best gelezen pagina’s. Leuk om te zien dat een aantal oude artikelen het ieder jaar beter gaan doen 🙂 had ik niet helemaal verwacht bij een blog. Meestal zie je een piek bij publicatie en zwakt het daarna snel af. Ik ga me er eens verder in verdiepen.
Ja, is waardevolle oefening als je veel content op je blog hebt zoals jij! Je zult zien dat er ook interessante verwijzers tussen zitten die een heel doelgericht publiek naar je site brengen. Handige info.
Wat leuk zou zijn is een tool waarmee je alle artikelen kunt vergelijken op basis van de eerste week of in ieder geval een sortering op basis van maand of jaar. Dan zou je kunnen zien welke nieuwe artikelen het relatief goed doen, in plaats van dat je altijd dezelfde pagina’s in de top 25 hebt. Maar die heb ik nog nooit gevonden. Wat interessant is, is dat als je Jetpak geïnstalleerd hebt en naar de statistieken gaat, je ziet hoe ‘goed’ het meest recente artikel het doet.
Ahhh voer voor nerds als wij 🙂