Ik kreeg een vraag,
vandaag gisteren.
En wie de handschoen toegeworpen krijgt, neme hem op. Of zoiets.
@Elja1op1 Hi Elja, ik ben eigenlijk benieuwd hoe je denkt over drie nadelen van dagelijks bloggen die hier staan: http://t.co/rC9uR6n1X6
— Rosalinde Markus (@RosalindeMarkus) January 4, 2014
Waarom je niet iedere dag zou moeten bloggen
In het artikel staat dat er drie redenen zijn om vooral niet iedere dag te bloggen:
- Dagelijks bloggen vernietigt ‘social proof’
- Dagelijks bloggen vernietigt de band die lezers met je hebben
- Dagelijks bloggen vernietigt het aantal abonnees op je blog.
Iedere dag bloggen & Social proof
Het is goed om je te realiseren dat ‘social proof’ een term is die context heeft. Hij wordt (door bloggers) meestal gebruikt in de context die Cialdini er aan gaf. En die gebruikte te term weer als een van de principes waarmee je mensen kunt beïnvloeden. In die context wordt daar weer meestal mee bedoeld: beïnvloeden om iets te (laten) kopen.
Het artikel richt zich dus op online ondernemers. Bloggers die bloggen met een commerciële insteek.
Het maakt natuurlijk wel uit, of je blogt met een commercieel doel of niet. Of je graag zo veel mogelijk van de juiste lezers en abonnees wilt hebben omdat je er iets aan wil verdienen, direct of indirect. Of dat je gewoon blogt omdat je het leuk vindt.
Ik weet niet of het klopt dat je automatisch meer retweets en facebook shares krijgt als je minder vaak blogt. Als je, zoals Kitty, een keer per week een waanzinnig goed artikel schrijft, misschien wel. Als je al die tijd die je je normaal in 7 artikelen schrijft, in 1 artikel stopt. Want goede artikelen schrijven, goede zakelijke artikelen schrijven, kost tijd.
Het idee van de auteur is dat het beter is om maar een paar actuele artikelen op je site te hebben met (zichtbaar) heel veel retweets dan – zoals ik – iedere dag een artikel met maar een paar shares en tweets.
Ik vind het argument van dezelfde post langere tijd bovenaan laten staan op je home, wel iets hebben.
Maar niet voor ieder blog.
Ik denk best dat het op gaat, dat je minder shares krijgt bij 1 post als je iedere dag blogt. Voor de blogs die snelle content leveren. Die proberen om continu viral te zijn. Actualiteit.
Van die blogs die bezocht worden door mensen die snelle content willen consumeren, weet je wel? Gewoon, scannen, consumeren, delen, hop. Dat soort content. Hap slik weg content.
Als je blogs scant omdat je zo graag iets te delen wilt hebben op je social channels, wil je misschien wel weten dat het aan gaat slaan, dat anderen het ook leuk vinden. En dat zie je dan aan de cijfertjes. De social proof.
Meer persoonlijke of inhoudelijke blogs hebben lezers die zich niet veel aantrekken van social proof, denk ik. Ik denk dat mensen die dat soort blogs bezoeken, niet op zoek zijn naar wat de rest van de wereld goed vindt maar naar wat zijzelf nodig hebben en goed vinden.
Bovendien, de blogs die succesvol zijn (geld verdienen) of dat nou hier in Nederland is of erbuiten, hebben minimaal een artikel per dag op hun site staan. Vaak meer. Maar die worden natuurlijk niet door 1 persoon geschreven (hoewel die er ook zijn!).
Wat hier ook buiten beschouwing wordt gelaten is dat meer content meestal tot meer lezers leidt. Dus hoewel 1 artikel misschien minder shares, likes en comments krijgt, zou het logisch zijn dat het totaal sterk toeneemt als je iedere dag blogt in plaats van 1 keer per week.
De band die lezers hebben met je (blog)
Bij het tweede argument loop ik meteen vast. Er wordt namelijk van uitgegaan dat mensen zich altijd per email op je nieuwe blogartikelen abonneren. En dat mensen gek worden als ze iedere dag een email van je krijgen. En dat ze je blog dan dus niet meer lezen.
Nu vermoed ik dat veel ‘abonnees’ zich helemaal niet meer per email abonneren. Als ze zich al abonneren! Misschien volgens ze gewoon een Facebook feed. Of een twitter list waar je in staat. Of, en dat gebeurt denk ik heel veel, misschien gebruiken ze een RSS-reader. Of je nou feedly of bloglovin gebruikt, steeds meer mensen gebruiken apps om blogs bij te houden.
Het voelt heel anders of jij die content opzoekt, dan als content iedere dag in je mailbox belandt.
20% komt van RSS readers (daar worden die 115 ook onder gerekend). Van mensen die zich abonneren op mijn blog, maar niet via email. In een app die alle nieuwe blog posts voor ze verzamelt zodat ze er op hun gemak doorheen kunnen bladeren.
Daar komt bij:
Wat me niet helemaal duidelijk is, is waarom blogabonnees zijn focuspunt zijn. Logischer zou denk ik zijn om te focussen op nieuwsbriefabonnees. Maar daar gaat dat argument van iedere dag een email weer niet op.
Als hij blogabonnees (itt nieuwsbriefabonnees) als het summum beschouwt, betekent dat waarschijnlijk dat hij zijn blogartikelen gebruikt voor commerciële boodschappen.
Blog posts die vol staan met calls to action (abonneer je op mijn nieuwsbrief! klik hier voor mijn gratis ebook! koop nu mijn product! etc.) wil natuurlijk helemaal niemand iedere dag in zijn/haar mailbox hebben.
Google…
Een andere reden dat meer content handig kan zijn, is Google. Google houdt van nieuwe content. Bij mij komt 50% van de bezoekers via Google (iets waar Kitty in bovenstaand artikel ook naar verwijst).
Bijna al het verkeer naar deze site komt verder via verwijzingen van andere blogs waar linkjes staan naar mijn blog. Zelfs Twitter speelt maar een marginale rol in het verkeer op mijn blog.
Natuurlijk moet het je doel zijn, als zakelijke blogger, om abonnees te krijgen. Je blog moet er op gericht zijn om mensen zich te laten verbinden aan je. Dat ze zich aanmelden voor je nieuwsbrief, dat ze iets kopen, dat ze zich abonneren op nieuwe artikelen.
En ik denk inderdaad dat mensen die zich per email abonneren dat niet snel zullen doen als ze weten dat ze iedere dag een email krijgen. Ik heb er wel een paar, abonnees die mijn posts per email ontvangen. Dat weet ik, omdat ze vaak replyen op die emails om even te reageren. Iedere dag bloggen kan dus toch tot abonnees leiden, lijkt het.
Bovendien:
Ik denk dat het nog wel eens kan verschillen, of het erg is om iedere dag een email te krijgen en of mensen zich wel of niet op blogs abonneren, per soort blog, per doelgroep, per onderwerp.
Ik kan verder alleen zeggen dat de band die ik met jullie heb en veel van jullie met mij, juist gigantisch versterkt is, sinds ik iedere dag blog.
Volgens mij komt het omdat jullie weten dat ik er altijd ben. Jullie weten dat ik ergens op de dag achter de computer tegen jullie zit te praten.
Het is in die zin veel directer dan als je een blog leest dat een keer per week geupdate wordt. En dat is ook iets waard.
Het aantal abonnees
Repeat, repeat.
Daar heb je het weer: “By sending out posts via email too often…”. Maar wie zegt dat je abonnees je blogartikelen per email lezen?! Nogmaals, ik denk dat het heel anders voelt of je een dagelijkse email ontvangt of dat je, wanneer je zelf zin hebt, naar een app gaat om je favoriete blogs een beetje bij te lezen.
Mijn gemiddeld aantal abonnees vanaf 2010 (dit zijn alleen mensen die op de RSS-knop op mijn blog hebben geklikt) is 86. Waarvan gemiddeld de helft het artikel ook leest.
De stijging (die relatief natuurlijk leuker is dan absoluut) begint op het moment dat ik iedere dag ben gaan bloggen.
Het varieert wel heel erg, het aantal. Er komen er veel bij maar er gaan er ook heel veel weer af! Die vinden iedere dag een email in hun inbox inderdaad niet zo geslaagd.
Frequentie?
Toch je kunt mij niet wijsmaken dat bloggers die eens in de 6 weken bloggen (“Some of my favorite bloggers post as infrequently as once every month to six weeks.”), wel grote aantallen ‘subscribers’ en lezers krijgen
De wereld gaat snel, we zijn ongeduldig, we verstouwen met zijn alleen steeds meer content, we klikken continu op refresh, refresh, refresh in onze RSS apps en twitter apps en Facebook apps.
Stilstand is achteruitgang.
Als je zo weinig blogt, hoe lang duurt het dan wel niet voordat (nieuwe) lezers een band met je op hebben gebouwd?
Maakt het uit, iedere dag bloggen of niet?
Maakt het uit, trouwens, allemaal? Dit hele vraagstuk?
Natuurlijk maakt het niet uit. Het maakt helemaal niets uit.
Valt zeker iets voor te zeggen, meer focus, minder vaak bloggen (maar alleen als je zo goed bent als Kitty! De rest van de bloggers moet het hebben van een continue stroom content).
Ik weet alleen dat het voor mij werkt, iedere dag bloggen, om beter te worden, plezier te hebben, meer lezers te ontmoeten, hoger in google te komen.
Ship!
Waar in het artikel ook aan voorbij wordt gegaan, is de kracht die uitgaat van iedere dag bloggen. Hoeveel je zelf vooruit kunt gaan, hoeveel je kunt leren van iedere dag bloggen.
Ik geloof heilig in dit verhaal van Godin. “Ship often. Ship lousy stuff, but ship. Ship constantly.” Wat hij bedoelt, volgens mij, is dat je pas dingen bereikt, verder komt, groeit (en zelfs: geld verdient) als je zo vaak mogelijk iets aflevert, produceert.
Het schrijven achter gesloten deuren is niet hetzelfde als bloggen.
Door iedere dag iets te publiceren en iedere dat te ervaren of er comments komen, wat voor comments er komen, hoe mensen reageren, of je meer abonnees krijgt, of mensen het lezen, leer je iedere dag meer. Je wordt iedere dag beter. Je leert je doelgroep iedere dag beter kennen.
Schrijven en bloggen zijn niet dezelfde activiteiten.
Schrijven doe je in je eentje en aan het einde heb je een verhaal, een product.
Bloggen doe je in je eentje, maar je hebt continu producten en daarmee continu interactie.
En verder?
Verder staat het artikel boordevol goede tips.
De titel en de inleiding zijn natuurlijk vooral slimme triggers die er voor hebben gezorgd dat het een viral artikel is geworden.
De waarheid is: ik blog niet voor anderen. Ik heb geen zakelijke doelstellingen met dit blog.
Dus het maakt voor mij niet zo veel uit.
Maarre, de vraag is natuurlijk: wat denk jij over iedere dag bloggen? En wat denkt Rosalinde?
Wat zijn de nadelen van iedere dag bloggen? En wat kost het je?
- Ik schrijf nog steeds - 1 december 2023
- Verliefd op je AI - 24 oktober 2023
- Blog je nog? - 2 oktober 2023
Ik kom hier even kijken, omdat ik de vraag van Rosalinde gezien had op twitter en wel benieuwd was naar jouw antwoord. Om heel eerlijk te zijn ben ik geen voorstander van dagelijks bloggen en eigenlijk om een vrij praktische reden: ik volg zo’n dertig blogs en als die allemaal dagelijks gaan bloggen, kan ik het lezen niet bijhouden waardoor ik noodgedwongen stop met het volgen van een aantal blogs die mij net iets minder interessant lijken dan de andere, of bij wie er slechts om de zoveel tijd iets verschijnt dat ik interessant vind. In dat geval ga ik het blog om de maand eens snel overlopen, maar ik volg het niet meer actief… Momenteel heb ik op bloglovin 95 blogjes staan die ik nog wil/moet lezen. Ik lees blogs graag vrij grondig, dus meer blogs volgen is niet echt een optie voor mij.
Ik kan er wel heel erg het voordeel van in zien voor schrijvers, omdat dat inderdaad een goede oefening is en ik heb heel veel respect voor bloggers die dat ritme volhouden, maar vanuit het standpunt van een lezer vind ik het eerder nefast.
Bedankt voor het mooie en verhelderende stuk! Door je vraag aan het einde voel ik me natuurlijk geroepen om te reageren. Ik denk inderdaad dat het nogal een verschil maakt of je vooral zakelijk of vooral persoonlijk blogt. Als je persoonlijk blogt kun je de argumenten meenemen bij het bedenken van je blogritme en hoef je er verder niets mee. Als zakelijk blogger kost bloggen tijd en dus geld (dat zeggen ze tenminste wel altijd, toch?) dus wil je je blog zo effectief mogelijk gebruiken. Als je dan meer reacties kunt krijgen door minder te bloggen en meer tijd te steken in één artikel per week, dan is dat voor een zakelijke blogger wellicht iets om te overwegen.
Persoonlijk weet ik niet of zijn drie nadelen kloppen. Ja, mijn artikelen worden weinig gedeeld via sociale media. Maar komt dat doordat de artikelen niet interessant genoeg zijn om te delen, doordat ik het artikel niet goed promoot, of doordat ik dagelijks blog? Ik weet het niet, en eerlijk gezegd maak ik me er ook niet druk om. Als je persoonlijk blogt doe je dat (meestal) vooral voor jezelf. Dan is ‘social proof’ of het aantal abonnees niet eens zo belangrijk.
Ik ben het ook met je eens dat je juist als je persoonlijk blogt (of op een persoonlijke manier over een bepaalde niche blogt) het directer aanvoelt voor lezers en je juist wel een band met hen creëert. En dat is voor een persoonlijke blogger volgens mij veel waardevoller dan het aantal abonnees op je nieuwsbrief of dagelijkse mail.
Toch vond ik het wel goed om even bij het artikel stil te staan, want het zet je toch aan het denken over de nadelen van dagelijks bloggen. Die zullen er ongetwijfeld zijn. Maar zolang de voordelen (leuk voor jezelf, leuk voor je lezers, groeiend aantal bezoekers, betere band met je lezers, etc) opwegen tegen de genoemde nadelen, lijkt de keuze me duidelijk: lekker dagelijks blijven bloggen! 🙂
Ik kijk hier naar als voormalig blogger (hoewel ik nu nog een fotostroom op Tumblr/Instagram heb, want natuurlijk ook een soort van blog is), en als iemand die nog wel eens – eerlijk gezegd veel minder dan twee jaar geleden – een blog leest. Dat zakelijk bloggen en voortdurend gefocust zijn op cijfers lijkt mij vooral dodelijk vermoeiend, maar meer in het algemeen denk ik wel: een blogger zou alleen moeten bloggen wanneer hij of zij iets te “melden” heeft. Dat hoeft niks wereldschokkends te zijn, maar bloggen om het bloggen is in mijn ogen geen goed uitgangspunt.
Verder: door de huidige overload aan informatie via allerlei platforms, feeds en oude/nieuwe media moet je het idee opgeven dat iedereen nog alles ziet en leest. Dat schip is uitgevaren. Zelf heb ik al veel bookmarks en email-updates verwijderd, en ook dingen “voor later” bewaren via apps doe ik niet meer. Ik zie het of niet, en dan lees ik het meteen of niet. In die zin zouden bloggers misschien beter energie kunnen steken in onweerstaanbare, moeilijk weg te klikken titels dan in statistieken.
Ik ben het gedeeltelijk met je eens. Gedeeltelijk omdat ik denken dat ‘bloggen om het bloggen’ ook een doel kan dienen. Namelijk, oefening. Of gewoon: iets kwijt kunnen aan de wereld.
Ze zeggen dat je de helft van je tijd aan de titel moet besteden (‘moet’), he? Doe ik nooit maar goede titels zijn wel heel belangrijk, dat is zeker!
🙂
Ik snap dat idee van oefenen wel. Ik vraag me alleen af of je alles wat je schrijft/uitprobeert/uit-je-hoofd-wilt ook altijd online moet knallen. Wanneer ik het even met mijn fototumblr vergelijk: ik maak vrijwel elke dag foto’s. Omdat ik het leuk vind en het enigszins therapeutisch werkt, maar ook om mijn oog te trainen en een eigen stijl te vervolmaken. Toch post ik vaker geen foto’s dan wel. Gewoon omdat ik alleen de resultaten deel waar ik een goed gevoel over heb (wat niet hetzelfde is als “perfect” moeten zijn). Ik zou me kunnen voorstellen dat je ook als schrijvend blogger zo werkt, en daarmee de kwaliteit van je blog verhoogt.
Ja, dat kan ik me ook goed voorstellen! Zoals Raymond al concludeerd in #blogpraat gisteren: het is voor ieder blog en voor iedere blogger anders. En gelukkig zijn al die blogs en bloggers ook anders, het zou toch saai zijn als we allemaal hetzelfde stramien volgden.
Het levert op: Enthousiasme, energie, vaste lezers, vriendschappen, verbondenheid, verbetering van kwaliteit door oefening, ervaring, en nog ongeveer 100 dingen 😛
Lezers, vrienden, die jou de wereld aan geluk en geld gunnen. Zijn dat niet de beste klanten? (als we het effe zakelijk bekijken)
Maar ja, voor sommige blogposts heb je wat meer tijd nodig, dat is wel waar. Ligt er maar net aan waarover en hoe je schrijft. Maar toch: de meest succesvolle blogs; bloggers die fulltime bloggen vanuit hun passie. Die doen dat toch ook vaak elke dag?
Meneertjes die graag geld willen verdienen door 4 uur per week te werken zullen het vast en zeker anders doen 😛
Yes! The 4 hour work week! Haha! Ik geloof daar niet in, net als jij.