Hink-val

img_3251Ik ga, geheel in de traditie van een blogger die ik ken een hinkstapsprong maken. Niet omdat het moet. Alleen zonder de sprong. Of zonder de hink? Nou goed. Niet omdat het perse waarde heeft. Maar gewoon omdat het kan en omdat ik het leuk vind. OK? OK.

Dus ik als vanochtend een prachtig artikel van iemand die ik bewonder, Derek Sivers. Het artikel heet: How to do what you love and make good money. Je hoeft het niet te lezen als je niet wilt, maar hij zegt eigenlijk: kunstenaars (ook: bloggers, schrijvers) maken zichzelf gek door te willen leven van hun kunst. Veel verstandiger is het om een baan te vinden waar je goed geld mee kunt verdienen en alle tijd die je over hebt je Kunst serieus aanpakken.

Tot zo ver vind ik het een verfrissend advies. Jij ook? Het is weer eens iets anders. De man doet alles anders dan anderen. Lees zijn boek maar. Zo probeerde hij zijn bedrijf CDbaby zo klein mogelijk te maken ipv het te laten groeien. Hij had geen zin in het gedoe van groei. Ook verfrissend. Maar goed.

Vervolgens schrijf hij: Zelfcontrole. Je belangrijkste obstakel in de weg naar dit geweldige leven is zelfcontrole. Mind management, om je werk op kantoor te laten en niet mee naar huis te brengen. Time management, het stoppen van verslavingen zoals social media en video’s kijken. En het zorgen dat je Kunst je belangrijkste ontspanning is.

Kijk, daar had hij me. Ik kijk wel eens YouTube video’s. Ik beschouw het als een soort van werk. Weet je wel, de pulse van de samenleving. En ik ben echt verslaafd aan Twitter. Ja, het is mijn werk en ja, het weerhoudt me soms van dingen doen.

Maar goed. Video’s. Time management. Dingen doen die je leuk vindt maar ontspanning zijn en geen geld hoeven opleveren – dat is dit blog voor mij.

Toen las ik een ander artikel. ‘How I keep doubling my website visitors‘. Je hoeft het niet te lezen. Het antwoord is: door minder te bloggen.

Tsja.

Toen had hij mij.

Bloggen is mijn hobby en ik vind het leuk dat ene paar mensen me lezen dus dat is OK. Maar ja. Moet ik ook ‘doubling my website visitors’? Maar dan is het niet meer leuk, he. Maar wel logisch om te doen.

Zie je? Hink – sprong. Of Stap-sprong.

Of, eh, hink-val.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

6 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Alidaantwoord
20 december 2016 om 11:56

Ik lees u een tijdje je blogs in de mail en dat hink stap zit er steeds wel in ? Variatie ook, ik lees het tot nu toe nog steeds tot het eind.

Mooie overdenking dit, uiteindelijk gaat het om de juiste balans. Werk hoeft misschien niet eens persé leuk te zijn, maar je moet er wel met plezier naar toe gaan.
En ja, als je van je hobby je werk kan maken is dat leuk. Maar zodra het stress gaat opleveren, verliest het sterk in waarde. Dan de juiste (andere) keuzes maken en de balans vinden is ook een kunst. Alhoewel het misschien toch ook een kwestie is van de lat wat minder hoog leggen. We ‘moeten’ tegenwoordig ook wel erg veel. En sluit dat niet weer aan bij jouw blog over, ik dacht, de sinterklaascadeautjes ?

Elja Daaeantwoord
21 december 2016 om 22:10
– Antwoord aan: Alida

Ha! Klopt! Dat over sinterklaascadeautjes en moeten! Het is ook zo vind ik, je ‘moet’ van je passie je werk maken en zo, pff. Je kunt toch ook gewoon werken, dat prima vinden, je best doen, gewoon geld verdienen? En daarnaast andere dingen doen?

Die hink-stap-sprong, dat vind ik zo’n mooi concept van jacob jan voerman. Omdat soms het een je aan het ander doet denken terwijl het op het eerste gezicht geen logisch verband is. :)) Scherp ben jij zeg..!!! Thanks Alida!

Alida
22 december 2016 om 09:37
– Antwoord aan: Elja Daae

Thanks ?
En mooi zoals je het hier ook nog beschrijft, herkenbaar ook, zo in mij verweven dat ik het niet eens apart benoem. Maar er over doordenkend verklaard het wel veel van mijn handelen en ook de moeilijkheid bij het maken van keuzes.
Leuk inzicht.

Elja Daae
23 december 2016 om 14:59
– Antwoord aan: Alida

Ja…waardevol is het. Maar goed: nu nog de acties he?! Ik blijf zoekende.

Anna Maria Bolandantwoord
20 december 2016 om 09:22

Elizabeth Gilbert in haar boek “Big Magic” zegt ook dat je niet van je kunst moet gaan proberen leven. Ze zegt: “I’ve always felt like this is so cruel to your [creative] work – to demand a regular paycheck from it, as if creativity were a goverment job, or a trust fund.” En: “There’s no dishonor in having a job. What is dishonorable is scaring away your creativity by demanding that it pay for your entire existence.” Ze zegt nog veel meer, bijvoorbeeld dat zonder andere inkomen geef je je creativiteit een ultimatum. Ik geloof haar wel.

Elja Daaeantwoord
20 december 2016 om 11:38
– Antwoord aan: Anna Maria Boland

Ja…dat klinkt inderdaad best logisch. Het is alleen zo anders dan wat je vaak leest. De boodschap die door veel goeroes wordt gegeven is toch: verdien geld met wat je leuk vindt, waag de sprong, etc. Maar marketing en administratie zijn vaak helemaal niet wat mensen willen en kunnen. Dan wordt het zo’n worsteling. Seth Godin zegt dat ook in zijn ‘startupschool’, ken je die? Gratis podcasts op iTunes. Als mensen hem vragen: wat zou je vandaag doen om een droom te verwezenlijken? dan zegt hij: ik zou vandaag kleiner gaan wonen, stoppen met Starbucks, de tweede auto wegdoen en gaan sparen zodat ik over een paar jaar genoeg heb om de sprong te wagen. Net zoiets eigenlijk. Praktisch.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.