Het grote bloggersdilemma

IMG_8807 copy

Mag je persoonlijk zijn op je blog?

Natuurlijk. Dat moet zelfs, vind ik. Anders is het geen blog.

Ook als je zakelijk blogt?

Juíst als je zakelijk blogt.

Bedoel je, je vieze was buiten hangen?

Moet je zelf weten, he. Maar ik bedoel: jezelf laten zien. Emoties. Meningen. Ideeen.

Dusse, jij blogt alles?

Nee, ik blog niet alles.

Oh? Waarom dan niet?

Omdat jij, lezer, een stuk concreter bent geworden sinds ik bij jou in de buurt woon.

Bedoel je dat je niet meer durft?

Ik bedoel dat ik niet meer durf. Jij bent te dichtbij. Als jij mij leest en ik blog iets kwetsbaars, kom ik je misschien morgen tegen en dan weet jij het.

?

Misschien ontmoeten we elkaar zelfs zakelijk! Dan is het hek van de dam.

??

Ik kan niet alles bloggen. Durf ik niet meer.

???

Kijk, ik krijg sinds ik hier woon steeds meer contact met steeds meer mensen, zakelijk, privé, het gaat zo hard. Heel anders dan toen al mijn Nederlandse netwerk nog digitaal was. En als ik alles blog, voelt het gewoon te dichtbij.

Maakt toch niet uit, waar jij woont als ik het lees?

Maakt wel uit. Voelt raar. Dus.

Dusse…

.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

26 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Iedere blogger wil gelezen worden, maar hoe ga je om met de impact daarvan? – Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijvenantwoord
26 november 2014 om 13:08

[…] URL intikten. ‘Kan dat niet als ik straks weg ben?’ vroeg ik nerveus. Blogger Elja Daae schreef daar laatst ook […]

Aleidantwoord
17 november 2014 om 16:48

tsja, je sociale nabijheid overlapt nu met je cognitieve EN geografische nabijheid. Dat heeft voordelen en nadelen. Afstand speelt altijd een rol, maar ja, als geograaf kun je mij ook niet iets anders horen zeggen:-)

Elja Daaeantwoord
17 november 2014 om 19:47
– Antwoord aan: Aleid

Ja, interessant om jouw professionele mening daarover te horen…wat betekent dat, cognitieve nabijheid?

Aleid
18 november 2014 om 16:27
– Antwoord aan: Elja Daae

Conitieve nabijheid, nou bv twee studenten rechten hebben samen een grote cognitieve nabijheid, maar zou een van hen met een student wiskunde spreken dan hebben ze een kleine cognitieve nabijheid. Geografische nabijheid kan cognitieve nabijheid faciliteren, als is het geen noodzaak. Maar als je conitieve nabijheid bv zou definieren door gezamelijk insitutionele omgeving etc, dan wordt die nabijheid groter nu jij weer in Nl blogt tegen een nl publiek. Bv in het pietendebat kon je eerst nog een vreemde expat mening hebben, nu ben je een uitzondering binnen de nederlandse volksmond (even extreem gezien dan he)….. en als dat dan direct overlpat met sociale relaties, van vrienden, maar uiteraard ook klanten, kan dat gaan wringen….. even in een nootendop, snap je er wat van?

Elja Daae
18 november 2014 om 17:36
– Antwoord aan: Aleid

….
ik geloof het wel…
jeetje… ik wist niet dat jij je daar mee bezig hield als geoloog! Kan ik daar ergens meer over lezen, online? Interessant…het klinkt als inderdaad wat er aan de hand is. Gek gek gek.

Aleid
18 november 2014 om 18:50
– Antwoord aan: Elja Daae

Nou, ik ben ook geen geoloog, maar een econonisch geograaf, en die houden zich hier er veek mee bezig, vooral omdat afstand ( en tijd en geld) steeds belangrijker worden in de overdracht van ‘tacit knowledge’ en die mechanismen zorgen oa voor de doorgaande urbanisatie, clustering van high tech bedrijvigheid zoals bv silicon valley. De bedenker van de 5 soorten nabijheid heet Ron Boschma en werkt bij de universiteit Utrecht en van Lund. Als je hem googled kom je vast wel iets nuttigs tegen….

Jacob Jan Voermanantwoord
16 november 2014 om 13:39

hoe persoonlijk kun je worden? kus!

Elja Daaeantwoord
16 november 2014 om 20:02
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Nou! In jouw geval: heel persoonlijk!!! Dat gaat jou goed af!! 🙂

Ximaarantwoord
16 november 2014 om 09:29

Zoals je mag begrijpen blog ik niet zakelijk, maar blog regelmatig toe wel voor een regionale belangenorganisatie. Op beide blogs heb ik m’n eigen censuur, maar dat is meer omdat ik er van uit ga dat lezers niet specifiek in mijn eigen wel en wee geïnteresseerd zijn. Pas als me iets aparts overkomt wil ik wel eens iets over mezelf schrijven, maar vaak is dat niet. Wat ik wel doe is vooral vanuit mijn eigen gezichtspunt schrijven, dus over hoe ik het meemaak. Dat heeft ook een voordeel, je kan daar niet op worden aangevallen. Toch doe ik het niet om die reden, maar om het wat persoonlijker te maken en niet om een journalistje uit te hangen. Voor die belangenorganisatie is het veel lastiger. Je schrijft dan voor een groep vrijwilligers en die groep moet het met je schrijfsel eens zijn. Onze groep is niet vlot en het kan wel eens een paar weken duren eer ik van hen support krijg voor een stukje. Dan gaat de spontaniteit er wel van af en dat is goed te merken in het bezoekersaantal. Relatief gezien doet dat weblog het goed ten opzichte van vergelijkbare groepen, maar ten opzichte van m’n eigen blog doet ie het in mijn ogen belabberd. Dat zou beter kunnen, maar ik weet niet zo snel hoe.

Elja Daaeantwoord
16 november 2014 om 20:01
– Antwoord aan: Ximaar

Volgens mij is dat het ook precies hoor, dat ‘persoonlijk’ bloggen: dat je vanuit jezelf schrijft. Dat wil niet zeggen dat je je hele hart op tafel moet leggen. Wat die organisatie betreft: het maakt wat mij betreft uit of alleen jouw naam er onder staat of ook die van anderen. Het is NOOIT een goed idee om te wachten tot iedereen goedkeuring geeft, omdat het eindproduct nooit is wat jij voor ogen had, alle wijzigingen doen afbreuk aan jouw verhaal. Vooral als het om meerdere mensen gaat. Misschien kun je onderscheid maken tussen de stukken die je daar persoonlijk publiceert (waarbij je duidelijk aantekent, desnoods letterlijk, dat dit op persoonlijke titel is geschreven) en de stukken die je namens de rest publiceert? Dan kun je ze ook vanaf het begin anders insteken, die groepsstukken, op zo’n manier dat je weet dat het meer lijkt op wat de rest bedoelt? Maar klinkt erg, erg lastig.

Peter Pellenaarsantwoord
15 november 2014 om 20:17

Misschien dat het na een tijd gaat wennen en ga je weer meer ‘durven’. Het is een kwestie van de juiste vorm zien te vinden on de regelmatig veranderende omstandigheden.

Elja Daaeantwoord
16 november 2014 om 19:58
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Ja…misschien… Het is een erg vreemd gevoel moet ik zeggen. Dat ik mezelf een beperking opleg.

Peter Pellenaars
16 november 2014 om 21:10
– Antwoord aan: Elja Daae

Het is ook vreemd. Dat hele bloggen bedoel ik.
Zo zit ik zelf met wat ik over mijn werk blog. Tot nu toe schrijf ik daar zelden of nooit over, en als ik het doe dan altijd in heel bedekte termen en zodanig dat niemand zich herkent (denk ik / hoop ik).
Maar tegelijkertijd weet iedereen op mijn werk dat ik een blog heb en lezen veel collega’s mijn blogs waar ik het over van alles en nog wat heb. Dus waarom blog ik dan ook niet over mijn werk?
Vreemd.

Elja Daae
17 november 2014 om 09:07
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Ik begrijp precies wat je bedoelt. Het is iets raars, gelezen worden. Wat je schrijft heeft dan direct een impact maar je weet niet welke. En je weet niet precies wat je daar mee wilt en kunt doen, die impact.

Erik Hooijerantwoord
15 november 2014 om 17:54

Heb je er concreet zakelijk last van dat men je te persoonlijk vindt op je blog?

Elja Daaeantwoord
16 november 2014 om 19:58
– Antwoord aan: Erik Hooijer

Goede vraag Erik… Nee. Maar soms wil ik iets bloggen en dan denk ik: dat is niet handig, Doo. Niet doen. Je klanten en opdrachtgevers lezen dit misschien ook. Als ik een rotdag heb, of zo. Dan voelt het te kwetsbaar. Je weet het ook nooit zeker, of ze iets gelezen hebben of niet. En dan doe je alsof alles goed is maar ze weten dat het gisteren een rotdag was maar jij weet niet of ze het wel of niet weten… pfff. Ingewikkeld.

Michel ten Hooveantwoord
15 november 2014 om 17:45

Inderdaad mijn eeuwige dilemma. Wat en hoe laat je van jezelf zien. Niet alleen met zakelijk bloggen hoor. Ook met bloggen in het algemeen. Blijft voelen als lopen op het slappe koord en een wankel evenwicht zien te vinden.

Elja Daaeantwoord
16 november 2014 om 19:56
– Antwoord aan: Michel ten Hoove

Ik weet het niet. Toen ik nog ver weg woonde, voelde het gewoon heel anders. Zo gek is dat, dat het verschilt met nu. Dat evenwicht vinden, daar worstel ik nu opeens ook mee.

Michel ten Hoove
16 november 2014 om 20:15
– Antwoord aan: Elja Daae

Dat geografische afstand het makkelijker maakt vind ik niet zo vreemd. Toch lijken bijvoorbeeld romanschrijvers die rem niet te hebben. Schaamteloos openhartig zijn velen van hen.

Linda Rosalinde Markus
26 november 2014 om 12:08
– Antwoord aan: Michel ten Hoove

Dan kun je je natuurlijk ook verschuilen achter ‘het is fictie’. Als iets te dichtbij komt, zeg je gewoon dat het fictie is. Dan creëer je meer afstand.

Elja Daae
27 november 2014 om 14:00
– Antwoord aan: Linda Rosalinde Markus

Ja maar dat is Niet Echt. Houd ik niet van (bij mezelf).

Meike Schapinkantwoord
15 november 2014 om 17:37

En zo vind je dus toch en vorm om jezelf toch te laten zien, knap hoor!

Elja Daaeantwoord
16 november 2014 om 19:56
– Antwoord aan: Meike Schapink

Dankjewel Meik!

Kim Ravenantwoord
15 november 2014 om 17:06

Ik vond zakelijk bloggen echt te ingewikkeld, kon de juiste toon niet vinden. Daarom ben ik juist een losse blog begonnen naast mijn zakelijke portfolio website zonder blog dus 🙂

Elja Daaeantwoord
16 november 2014 om 19:56
– Antwoord aan: Kim Raven

Ja…begrijp ik helemaal! Hoewel ‘zakelijk’ ook maar een etiketje is he, wat dat betreft? Zaken en privé lopen, vooral als ondernemer, zo in elkaar over!

Kim Raven
16 november 2014 om 20:20
– Antwoord aan: Elja Daae

Ja daarom heb ik maar gewoon een tweede website genomen, kan ik meer over mezelf kwijt en ook wel linken naar mijn werk natuurlijk 🙂 Het voelt echt goed trouwens deze verdeling 🙂

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.