Gisteren ging het in twitterchat #blogpraat (meer over blogpraat hier) over perfectionisme. Een onderwerp dat me na aan hart ligt, omdat het is wat me in de weg staat bij het bloggen.
Mijn blog is belangrijk voor me, maar omdat ik geen duidelijk doel heb is het ook moeilijk om regelmatig te bloggen. Waar doe ik het voor? Voor wie? Zakelijk? Persoonlijk? Een mix van beiden? En als het zakelijk is, dan moet het wel Goed zijn, natuurlijk. Maar wat is goed genoeg? En bepaal ik dat zelf? Of jij, de lezer?
Het streven naar perfectie
Als ik niet blog, komt dat meestal doordat ik mijn blog post niet goed genoeg vind. Niet genoeg screenshots. Niet genoeg handige informatie. Geen duidelijke opinie. Niet iets waar mensen iets aan hebben. Geen mooie plaatjes. Er staan momenteel dan ook, even kijken, 12 posts in concept. Nooit afgemaakt, geen tijd, omdat het me veel tijd kost om het goed te doen.
Al zolang bijna als ik met blogpraat bezig ben (ruim 1,5 jr nu) wijzen mijn medebloggers me er op dat je gewoon moet DOEN. Gewoon schrijven. Niet te veel denken. En zeker niet streven naar perfectie als dat je lamlegt en er toe leidt dat je niets doet.
Streven naar perfectie is niet verkeerd
Perfectie, het streven daarnaar, heeft ook zijn goede kanten. Er is niets mis met ambitie, in tegendeel. Soms vraag ik me af of je niet veel mist als je geen ambitie hebt. “Het streven naar” is iets goeds. Het probleem is dat het streven naar perfectie vaak omslaat in iets anders.
Toevallig las ik vandaag een artikel in mijn lokale krant (Chicago Tribune) over het streven naar perfectie, geschreven door fotoblogger en -journalist Alex Garcia(hier zijn blog met foto’s die de krant niet haalden, en hier meer over de achtergrond van het blog). Het ging over het streven naar perfectie, als fotograaf, als blogger, en als ‘personal brand’.
Hij zei o.a.:
Striving for perfection (can) lead to procrastination and self-sabotage, as one struggles to “get it right” (and) squeeze joy out of the creative process.
De mooiste tweets
Eigenlijk kwam alles aan bod in #blogpraat gisteren. Wat is ‘perfect’, wat voor effect heeft het op je, waarom zou iets perfect moeten zijn, en aan wie of wat meet je dat af?
Omdat er zoveel mooie dingen werden gezegd, wilde ik er een paar met jullie delen. Het is leuk om te zien hoe de een altijd perfectie ambieert, en de ander nooit. En hoe verschillend ieders definitie van perfectie is. Vorm, inhoud, grammatica, techniek, design, mate van vernieuwing – iedereen heeft een ander droombeeld waaraan hij/zij zich toetst.
Ik ben deze week niet de verslaglegger (voor een verslag, zie www.blogpraat.com waar @stevengort een verslag zal plaatsen). Maar ik voelde me geïnspireerd door deze mensen en hun tweets – misschien jij ook.
Wat is een perfect blog?
“Het perfecte blog bestaat wel, alleen is het bestaan er van nog niet bewezen.” (@ruudketelaar)
“Perfect blog is waar de lezer zich bevredigd voelt in behoefte. Heeft dus niets met de schrijver (en perfectionisme!) te maken.” (@hannekedewit)
“Als je je doel bereikt met je blog,is ze dan niet perfect? En bestaat ze dan toch?” (@quennanenna)
“Welke politieagent zit er eigenlijk naast je? Welke stem zegt er dat je het niet goed doet?” (@metkcom)
“Zomaar op maandagavond rijst de vraag ‘Wat is kwaliteit?’ En zijn er niet duizend gradaties van perfect?” (@yesnonique)
Over het streven naar het perfecte blog
“Het gaat misschien gewoon om het streven naar iets goeds. Om ambitie. Niet om perfectie.” (die was van mijzelf)
“Ik heb niets tegen perfectie, maar onderschat nooit de kracht van het rauwe ongepolijste dat recht uit het hart komt.” (@mediaoptima)
“Ik las ooit een stukje waarin sylviawitteman zei dat het onmogelijk was iedere week een goed stukje af te leven, dat hielp.” (@cajaartemis)
“Naast perfectionisme is er ook iets als luiheid. Als ik geen deadline heb, komt er weinig uit mijn vingers.” (@hjdewit)
En nu in de praktijk
Kortom, je bent je eigen criticus. Perfectie bestaat alleen in imperfectie. En het in de praktijk brengen…bij deze.
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Chantal zegt
Ik denk dat het handig is om van te voren te bedenken welke doelgroep je wilt aantrekken met je blog; als je zakelijke relaties wilt, dan is het in mijn mening niet handig om ook persoonlijk te bloggen. Maar wil je graag gewoon bloggers van het web aantrekken, dan word vaak een persoonlijke blog meer gewaardeerd. Want wat hebben andere bloggers met jou zaak te maken (ik bedoel dat niet op een gemene manier, maar veel bloggers komen op andere blogs om gezellig te neuzen en de persoon te leren kennen). Ik zou het dus niet mengen en desnoods 2 verschillende blogs maken. Een voor zakelijk en andere voor prive/persoonlijk/gezellig bloggen.
Dan perfectie; perfectie bestaat in mijn ogen niet. Je kunt een blog niet perfectioneren. Want wat de een als perfectie ziet, ziet de ander als een doodnormaal, niet zo speciaal artikel.
Schrijven vanuit je hart, vanuit je gevoel, dat werkt het beste. Zo kom je het oprechtste over. Want als je vanuit je hart schrijft, zullen je lezers dat ook merken. Geforceerd schrijven werkt namelijk niet. Been there, done that. Je lezers pikken dat op.
En nu klink ik als een gigantische blogkenner die gigantisch geweldige stukken schrijft. Is niet zo. Maar ben wel de laatste weken aan het ontdekken wat andere bloggers waarderen in een blog en wat juist niet zo gewaardeerd word.
Elja Daae zegt
Hoi Chantal, denk dat je gelijk hebt, persoonlijk schrijven is key. Je kunt denk ik best wat prive en zakelijk mixen, ook als je zakelijke doelstellingen hebt. Maar ook ik vind dat je het tot op zekere hoogte gescheiden moet houden. Dat is prettig voor de lezer, maar ook voor mij – ik voel zelf niet die behoefte om mijn priveleven met de hele wereld te delen.
Ik kreeg net tijdens blogpraat weer goede input voor hoe je persoonlijk kunt schrijven op een zakelijk blog. Enne, benieuwd naar dat blog van jou!
Carlogoud zegt
streven naar perfectie is essentieel in ons leven/Het is naief om te zeggen dat je niet moet streven naar perfectie. Kijk maar om je heen.Alles streeeft naar perfectie,naar schoonheid,
naar het hoogst haalbare.In zowel de liefde,carriere,persoonlijkheid etc etc.
Groet
John Knappers zegt
Perfectie?
Ik geloof er niet in Elja….
http://www.knappers.nl/2010/03/15/perfectie/
Quirine zegt
Dag Elja, fijn dat je die hobbel genomen hebt en je interne criticus weer even de mond hebt kunnen snoeren!
Een toepasselijke quote van Thomas Edison in dit verband: ‘Ik heb niet gefaald, ik heb tienduizend manieren gevonden die niet werken.’ Het is dus maar hoe je tegen de dingen aankijkt.
En het helpt om niet allesomvattend te willen zijn. Beperk je onderwerp tot één facet, noem één klein voorbeeld. Hoe kleiner hoe beter. Schrijven gaat dan makkelijker en het blijkt vaak toch voor meer te staan dan dat je op voorhand dacht.
Ariadnesdraad zegt
Door te doen (het schrijven van een postje) oefen je ook, en zo gaat de kwaliteit van je stukjes er ook op vooruit.