Goodbye Instagram, hello Flickr

Een van mijn allermooiste instagramfoto's: J bij The Bean (Chicago)

Eindelijk de knoop doorgehakt vandaag: mijn instagram account opgeheven. En mijn flickr account weer nieuw leven in geblazen. Ik had al heel lang een pro-abonnement, maar deed er niet zo veel mee.

Instagram combineren met flickr?

Ik ben echt een enorme fan geweest van Instagram. Als je naar mijn flickr pagina gaat zie je een aantal van mijn instagram foto’s. De meeste zijn nog nooit gepubliceerd. Dat komt omdat ik vooral veel foto’s maak van mijn kinderen, en die wil ik niet op het internet hebben rondzwerven (dat doet Henk-Jan bijvoorbeeld heel anders, en dat vind ik ook prachtig! Maar dat voelde voor mij niet goed).

En bij instagram was het alles of niets: alles privé, of alles openbaar. Dat vond ik niet handig. Want soms maak ik ook foto’s die gewoon niet goed lukken, en die ik niet wil delen. Of het zijn foto’s van mezelf, als probeersel. Of dus van mijn gezin.

Je kon natuurlijk wel een individuele foto delen  via Twitter of Facebook, en dat deed ik ook vrij veel.

Totdat Instagram (ingefluisterd door de nieuwe eigenaar?) de koppeling met Twitter verwijderde.

De angst wint het

De acquisitie door Facebook was het eerste signaal, voor mij. Het verbreken van de verbinding met Twitter was het tweede. En de aangekondigde wijzigingen in het business model en de daarmee samenhangende wijzigingen in de algemene voorwaarden, waren de druppel.

Voor wie er nog niets over gelezen had: het lijkt erop dat de foto’s op Instagram gebruikt gaan worden a la Facebook’s advertentie- en contentmodel. Hoe het er precies uit gaat zien, is niet duidelijk. Maar je kunt je voorstellen dat al die prachtige foto’s van vrienden goud waard zijn als het gaat om clicks, commitment, emotie, engagement, en al die zaken die zo belangrijk zijn in hedendaagse marketing.

Het leek me een mooi moment om de app te verwijderen van mijn iphone en mijn account te deleten. Ik denk haast niet dat foto’s met het stempel ‘niet-publiek’ daarvoor gebruikt zouden worden. Maar toch maakte het me een beetje angstig.

Ik zag het niet meer zitten. Ik zou er misschien meer supportive en professioneler in moeten zijn, en rationeler naar hebben moeten kijken (het is toch mijn vak, dat hele social media en contentgebeuren). Maar dat kon ik niet. Gaat om (foto’s van) mijn kinderen, he. Dan gaan alle alarmbellen rinkelen en wint de emotie het van de ratio.

Facebook…Instagram…?

Jaja, dat betekent dat ik ook eens op zou moeten houden met Facebook, klopt. Heel terechte vraag van Jeroen.

 

 

Maar dat kan ik niet. Want mijn hele internationale leven zit daar in. Ik wil er wel van af, maar pas als ik een manier gevonden heb om mijn vrienden en familie mee te krijgen. En dat gaat niet gebeuren met Path, Google+, app.net. Dus ik wacht nog even.

Jeroen (voor ’t Hekke) wees er overigens terecht op dat voor niets de zon op gaat. Ben ik het mee eens (zie ook dit prachtige artikel van @artoek).

Ik zou graag (echt: GRAAG) betalen voor zo’n app als instagram. En ik betaal ook gewoon voor mijn flickr pro account. Maar bovenal wil ik graag zelf bepalen welke rechten er rusten op mijn intellectuele eigendom. Ik blijf toch jurist, he (wisten jullie niet he? Hier spreekt mr. Daae! ook als je niet werkt als jurist, raak je die denktrant nooit meer kwijt).

Dat zit me ook enorm dwars aan Facebook, die rechten en de privacy, maar zoals gezegd ben ik daar nogal ‘locked in’. Dus neem ik het maar voor wat het is.

Flickr vs Instagram

20140511-213304.jpgFijn van Flickr is dat je er veel makkelijker je foto’s kunt managen. Foto’s op privé kunt zetten, en andere op publiek. Groepen foto’s kunt bewerken en organiseren. En dat er zoveel moois te vinden is, natuurlijk. Ik voeg af en toe foto’s toe aan mijn favorieten, gewoon om ze niet kwijt te raken (die zie je hier). En met de nieuwe app op mijn iphone kan ik nog steeds foto’s maken en filters toevoegen, dus dat komt goed.

Nog een reden om over te stappen op Flickr is dat ik meer wil gaan doen met fotograferen. Ik beleef er zo ongelofelijk veel plezier aan, of het nou met mijn spiegelreflex is of met mijn iphone. Ik heb me opgegeven voor een cursus fotografie in Istanbul, eind januari. Een mooie manier om mijn nieuwe stad beter te leren kennen, en EINDELIJK te ontdekken wat nou aperture is en hoe ik foto’s maak als er minder licht is 🙂

Krachtig

En weet je wat? Binnen 15 minuten van het uploaden van mijn foto’s op Flickr en het tweeten van de link, had ik al heel veel views. Misschien is het een foutje. Misschien stammen die cijfers nog uit het post-instagram tijdperk, toen mensen misschien af en toe op mijn profiel kwamen? Geen idee. Maar toch.  Beelden zijn een krachtig medium. En delen vind ik leuk.

Ik ga maar eens op zoek naar een flickr plugin voor dit blog, denk ik….

UPDATE: terug naar Instagram…?!

Inmiddels is het anderhalf jaar later en ben ik met de staart tussen de benen teruggekeerd: @eljakdaae.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

24 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Frankantwoord
13 januari 2016 om 10:21

Wat nou zó jammer is ?! Je hebt een prachtige foto op je desktop staan, die je wilt delen op IG , dus dat doe je dan met de instagram uploader. Zie je het resultaat, dan denk je ….? Wat denk je dan? Een prachtige foto?! Nee, niet bepaald. Als (hobby) fotograaf wil je toch je foto’s tentoonstellen zoals ze bedoeld zijn? Flickr doet dat prima! In de resolutie en groote die jij wenst. Ik ben pas kort Instagram aan het proberen omdat mijn vriendinnetje het zó leuk vindt om kiekjes te delen met haar volgers, voor mij is het niets.

Elja Daaeantwoord
13 januari 2016 om 11:10
– Antwoord aan: Frank

Ja dat begrijp ik wel. Ik denk dat het komt omdat Instagram een heel ander medium is met een ander type fotografie. De uitdaging zit hem juist in die restrictie, in dat kleine vierkante frame. Aan de andere kant bereik je via Instagram met je foto’s een hele andere groep mensen dan je normaal zou bereiken. Op Flickr bereik je andere fotografen, op Instagram de rest van de wereld. En het is toch een kans om jouw visie, jouw beelden, te delen met de wereld! Althans, zo zie ik het.

Waarom je in je pyjama de hond uit moet kunnen laten en wat dat met Instagram te maken heeft – Elja Daaeantwoord
27 juli 2015 om 23:17

[…] heb wel eens anders beweerd, ja. Don’t remind […]

De instagramstudent – Elja Daaeantwoord
22 mei 2014 om 11:46

[…] schaam me een beetje he. Want ik heb ook een tijdje een haatrelatie met Instagram gehad. En mijn mooie gebruikersnaam in de prullebak gegooid. Tsja. Soms moet je activistisch zijn. […]

Mervin Willemszantwoord
21 april 2013 om 22:52

Ik zag dat je met de basic versie van Flickr een beperkt aantal foto’s kan terug zien, terwijl je wel tot 300MB per maand kan uploaden. Bij Instagram heb ik deze beperking nog niet gezien (of ik lees er overheen?).

Fred Zeldersantwoord
22 april 2013 om 09:39
– Antwoord aan: Mervin Willemsz

Bij mijn weten geen upload beperking.
Instagram heeft wel beperking(en):
De afmeting is beperkt tot 1:1 ratio [vierkant] en een beperktere resolutie

Mervin Willemsz
25 april 2013 om 15:14
– Antwoord aan: Fred Zelders

Klopt. Maar de free Flickr account heeft de beperkingen: 300MB per maand uploaden, zie alleen je laatste 200 foto’s en max. 2 video’s per maand uploaden. Maar voor 24 dollar per jaar ben je een vrij man 😉

Elja Daae
25 april 2013 om 21:09
– Antwoord aan: Mervin Willemsz

Ja ik ben ook een vrij flickr-vrouw (?). 🙂 Ik blijf dubben. Het is een fijn concept maar de interface is niet echt optimaal vind ik. Instagram is dan weer een fijne interface maar weer niet optimaal voor organiseren en delen en instellen van rechten. Je kunt niet alles hebben, dat zal het zijn!

Fred Zeldersantwoord
9 januari 2013 om 09:54

Goeie beslissing Elja. Ik heb eind vorig jaar die knoop gehakt:(http://fredscapes.tumblr.com/post/38217185892/exit-instagram)
Ik heb nu ook weer Flickr opgepakt: http://www.flickr.com/photos/fredz/
Ik profiteer nu van de 3 maanden gratis Pro maar weet nog niet of ik daarna definitief voor Pro ga kiezen.

Elja Daaeantwoord
9 januari 2013 om 22:19
– Antwoord aan: Fred Zelders

Wat een mooie Hollandse plaatjes Fred. Daar wordt een buitenlander als ik echt blij van. Ik mis Instagram niet, althans, wel een beetje, maar voel me goed bij mijn beslissing.

Ingevanreesantwoord
6 januari 2013 om 11:34

en doet mij na het lezen idd denken om eens eea om te zetten en opnieuw te verdiepen in wat anders. Wel jammer, was nl wel een grote fan. Ga gelijk eens op je pagina kijken.

Elja Daaeantwoord
9 januari 2013 om 09:00
– Antwoord aan: Ingevanrees

Ik mis het wel hoor… de filters zijn weer net anders op flickr en ik vond het leuk dat de foto’s vierkant waren. Hoewel je op flickr foto’s in alle formaten kunt downloaden, ook vierkant.

Ingevanreesantwoord
6 januari 2013 om 11:32

Blijft idd zo’n mooie foto, genieten elke keer als ik m nog een keer zie!

Agnes Swartantwoord
4 januari 2013 om 23:09

Het gaat er ook om hoe iets overkomt, Flickr komt naar mijn mening een stuk fijner over en verder kun je zelf bepalen wat je wilt met een foto. Even een praktische vraag, als ik Instagram-app verwijder is dan ook mijn account (+foto’s) verwijderd? (staat nergens verwijder account oid..)

Elja Daaeantwoord
5 januari 2013 om 09:28
– Antwoord aan: Agnes Swart

Volgens mij is alles dan verwijderd (ik volgde de uitleg in dit artikel: http://consumerist.com/2012/12/18/so-heres-how-you-delete-your-instagram-account/). Heb eerst voor de zekerheid al mijn foto’s nog een keer gedownload als zip file met instaport, en toen via de uitleg alles verwijderd. 

Frank Janssenantwoord
4 januari 2013 om 22:45

Handig om te weten: Flickr heeft een actie lopen en geeft 3 maanden
Flickr Pro gratis weg.
http://thenextweb.com/insider/2012/12/22/flickr-gives-away-3-free-months-of-pro-access-to-current-subscribers/

Elja Daaeantwoord
5 januari 2013 om 09:28
– Antwoord aan: Frank Janssen

Dank Frank!

Karin Ramakerantwoord
4 januari 2013 om 11:07

het fijne van Flickr vind ik dat je per foto kunt bepalen of je het privé zet, alleen voor vrienden of openbaar. ik ben al jaren op Flickr te vinden en er zitten in de Hart Op Straat Flickrgroup nu al meer dan 900 foto’s. Wat ik ook fijn vind aan Flickr is dat je de foto kunt embedden op je blog. 

Elja Daaeantwoord
5 januari 2013 om 09:29
– Antwoord aan: Karin Ramaker

Ja, eens, betere privacy-instellingen. En gewoon een betrouwbaarder merk eigenlijk, ik voel het net als Agnes.

Peter Pellenaarsantwoord
3 januari 2013 om 23:29

Was ook al hetzelfde van plan. Had er tijdens de vakantie al meer artikelen over gelezen (o.a. ook van Raymond Snijders: http://rsnijders.info/vakblog/2013/01/01/van-instagram-naar-flickr-over-delen-van-fotos-en-creative-commons/)
Ga er van het weekend misschien maar eens definitief mee aan de slag. En dat facebook… 

Elja Daaeantwoord
5 januari 2013 om 09:29
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Raymond gaf ook bij mij de doorslag… 

lindakwakernaatantwoord
3 januari 2013 om 23:27

Mijn account al een tijdje geleden gewist.
je hebt groot gelijk.
Tja voor niets gaat de zon op
Maar ja, om alles in advertenties terugzien is wel wat te veel!

Twan van Elkantwoord
3 januari 2013 om 16:55

Ik had het account al meteen opgeheven en ben inderdaad ook weer terug naar Flickr (voor zover ik daar ooit ben weggeweest). EyeEm is ook populair zie ik. En ik geloof dat we niet de enigen zijn… Facebook staat bij mij inderdaad als volgende op de lijst.

Jeroen voor ’t Hekkeantwoord
3 januari 2013 om 15:44

Leuk artikel en bedankt voor de link naar mijn artikel.

Het stopzetten van de integratie van Instagram foto’s op Twitter. (zgn Twitter Cards) vind ik bizar. User Experience up my ass! Dit verbetert helemaal niet mijn user experience, maar zorgt er juist voor dat ik veel minder Instagram foto’s via Twitter bekijk. Want ik wil helemaal niet uit mijn Twitter app naar een andere site om foto’s te bekijken. Kortom: the war on photos continues.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.