Gek op hashtags

Hashtags. Hashtags zijn een beetje een stokpaardje van mij. Een stil stokpaardje want ik heb het er niet zo vaak over als ik er over denk en mijn gebruik van hashtags is niet maatgevend voor hoe ik er mee bezig ben, in mijn hoofd.

Ik vind hashtags waanzinnig gaaf. En een waanzinnig goed voorbeeld van de kracht van social media.

No wonder dat Google+ en Facebook nu ook hashtags toestaan.

Hashtags zijn die klikbare zoekwoorden in tweets, voorafgegaan door een #, een ‘hekje’ (‘hash’, in het Engels, of ‘pound’). Door zo’n # voor een woord te zetten, maak je er een meta-tag van die anderen kunnen aanklikken om alles tweets met datzelfde zoekwoord te zien.

Hashtags voor #bereik

Er zijn hashtags waar mensen regelmatig op zoeken. Of die ze standaard in de gaten houden. Zoals #vacature of #amsterdam of #smc050 (social media club Groningen).

Ik zag een tweet vandaag die gericht was aan mensen in de omgeving van Eindhoven, zonder hashtag. En ik dacht, ik retweet hem even met Eindhoven als hashtag. Dat vergroot de kans dat mensen uit Eindhoven die tweet zien.

Toch weer 4 retweets voor het goede doel, en hopelijk meer bereik onder de doelgroep.

Hashtags voor #context

Er zijn ook hashtags die gewoon context aangeven. In de VS zag ik dat niet zo veel, maar in Nederland des te meer. Het is niet echt meer een zoekwoord dan, althans, dat is dan niet de functie.

Ik duik even mijn timeline in voor een voorbeeldje… Ah. Michiel! Raad eens wat hij doet?

Zonder die hasthags was de zin niet echt duidelijk geweest, toch? En veel minder leuk!

Hashtags als #platform of #campagne

Hashtags kunnen ook een campagne op zichzelf zijn, een movement of een poging daartoe.

Terwijl ik dit schrijf, explodeert die hashtag met tweets. Van allerlei organisaties en allerlei voorstanders en allerlei critici. Mooi platform, zo’n hashtag. Dat kan zich ook tegen je keren, natuurlijk, zo’n campagnehashtag. Hoe commerciëler de doelstellingen, hoe hoger het risico. Hashtag hijacking, ook wel genoemd.

Hashtags die #gevaarlijk zijn om te gebruiken

Er zijn ook hashtags die je beter niet kunt gebruiken.

Zie hier meer info over de achtergrond van die hashtag. Interessant gegeven, toch, dat je een hashtag kunt gebruiken om mensen te traceren. Niet nieuw, want commerciële twitteraars doen niet anders.

Hashtags die geen teken zijn maar een groep

Als je mensen op Twitter kunt verzamelen met een hashtag, zoals in het voorbeeld van de tweet van Obama hierboven, en je doet dat 3,5 jr lang iedere week en die hashtag geeft een bepaalde interesse weer, dan is het geen hashtag meer. Dan is het een groep. Misschien zelfs wel een groep die zich sterk verbonden voelt. Waarvan veel mensen elkaar regelmatig online ontmoeten ‘onder’ die hashtag. Waar veel mensen iets aan hebben en iets bij voelen.

Denk aan: #durftevragen – #dtv. Of aan #blogpraat.

#blogpraat is voor mij niet zo maar een zoekwoord.

En niet alleen voor mij. Het is een hashtag maar het is ook een grote groep bloggers. Een groep van honderden mensen die een gevoel hebben bij die hashtag. Die informatie uitwisselen. Onzekerheden delen, zei gisteren iemand (althans, zoiets) en dat is soms zo. Maar vooral ook ZEKERHEDEN (kennis) delen. En gevoel. En emotie. En plezier. En ZICHZELF.

Zo. 🙂

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

5 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Hendrik-Janantwoord
26 juni 2013 om 11:40

De hashtag als #rodedraad. Ik zie overigens de laatste vorm van #hashtag als een gespreksvorm. De groep praat onder die hashtag over dat onderwerp. De hashtag vormt dan een community die in gesprek met elkaar is.

Carel de Mariantwoord
25 juni 2013 om 22:38

misbruik wordt niet gestraft, ik zou zeggen misbruik negeren. Ook al ben ik er ook niet blij mee

lindakwakernaatantwoord
25 juni 2013 om 22:26

Hahaha die Peter,
Mooi en netjes beeschreven
Endat gevoel is goed!

Marthaantwoord
25 juni 2013 om 22:21

Je vergeet het hashtag bashen te noemen ;).

Peter Pellenaarsantwoord
25 juni 2013 om 22:02

Mooi verhaal over die hashtags, maar mag ik hier van de gelegenheid gebruik maken om een blog aan te bevelen dat heel erg belangrijk is en waar ik me heel erg betrokken bij voel? Zo niet dan toch. En als je gaat zeuren dat het hier jouw blog is dan heb je zeker nog nooit van de openbare ruimte gehoord. Nou dan! Dus.
#provocatie

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.