Geblogproblemen

goIk heb een geblogprobleem.

Als volgt.

Ik zou maandelijks ergens bloggen. Het leek me een geweldig idee. Het leukste leek me nog dat ik dan tussen zo’n enorm leuke groep bloggers zou staan. Gewoon, te gek. Sterker nog, dat was mijn voornaamste motivatie. Zo’n groep, daar wilde ik wel tussen staan.

Maar ja. Je moet wel gevat over het onderwerp schrijven. En dat lukt me niet. Er komt niets uit mijn vingers. Ik blog iedere dag op dit blog, maar voor een ander lukt het me niet.

Ik heb, denk ik, een soort writer’s block, maar dan voor bloggers. Een geblogprobleem. Te weinig geblog. Dát.

Het komt omdat ik normaal lekker ongeremd blog hier op mijn eigen domein. Voor jullie en mezelf. Lekker thuis. En nu opeens: uit. Alsof je wat je normaal in je huiskamer doet, opeens midden op het marktplein moet gaan doen. Zo voelt het.

Soms loop ik ergens en dan komen er hele leuke en gevatte zinnen in me op. Echt het begin van een verhaal. Helemaal in het thema, ook. Vol humor en schrijversgrapjes. Maar ja. Dan ben ik het later weer kwijt.

Ondertussen eet het schuldgevoel aan me. Daarom bedenk ik ook de hele tijd die leuke zinnen.

Een geblogprobleem, dat is het.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media en heeft al een vaag idee voor de derde. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere vrijdag in je inbox!
Elja elders:

11 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

L.E. Groesbeekreply
oktober 21, 2013 at 06:10 AM

Da’s een blogblock, en daar heb ik ook weleens last van. Wat bij mij helpt: ze als verhaaltje aan m’n man schrijven/mailen, en pas later omzetten in een blogvariant.

Elja Daaereply
oktober 24, 2013 at 07:10 PM
– In reply to: L.E. Groesbeek

Hee slim. Alsof je tegen iemand praat!

Jacob Jan Voermanreply
oktober 11, 2013 at 10:10 AM

Dit overkomt mij elke keer als ik bedenk dat mijn blog mijn marketinginstrument zou moeten zijn. (dat ik gerichter moet bloggen, beter moet bloggen, geen kulverhaaltjes moet schrijven en zo).
Bij mij is de blokkade dan dat ik bezig ben met hoe het moet, in plaats van bezig zijn met wat ik kan.
Toen ik begon als trainer kreeg ik die les van iemand. Goud waard:

“Stop met dingen doen waarvan je denkt dat het moet, begin met dingen doen waarvan je weet dat je het kan.”

Eén van de dingen die mee speelt is de norm. Bij de eerste is dat een vage groepsnorm-wolk (waar je dus never nooit aan voldoet, omdat ie altijd vaag blijft). Bij de tweede zijn dat je eigen kwaliteitseisen.

Ik moet hem regelmatig voor mezelf herhalen, want soms trap ik er ongemerkt in.

Carolien Geurtsenreply
oktober 10, 2013 at 02:10 AM

Eens met Marjan, daarom zweer ik voor dat soort gevallen bij opwarm sessies al la morning pages, eerst censuur en doelloos wegschrijven dan langzaam, echt volgende stap, door of woorden of zinnetjes te onderstreoen waar je verder mee zou willen, en weer se mi doelloos erop los schrijven, en ik doe dat dan nóg n keer, en met papier en pen hè, heerlijk.

Elja Daaereply
oktober 10, 2013 at 07:10 PM
– In reply to: Carolien Geurtsen

Oh jeetje het klinkt juist zo ontzettend gestructureerd? Ik kan dat niet, zo doelgericht een verhaal maken, ik doe altijd maar wat. Ik schrijf en dan herschrijf ik het een beetje desnoods. Hoewel. Ik heb laatst voor een nieuw boek drie keer overnieuw geschreven, opnieuw begonnen…en ik was pas tevreden toen de uitgever er flink in had huisgehouden.

Carolien Geurtsen
oktober 11, 2013 at 03:10 AM
– In reply to: Elja Daae

Ha, dat snap ik, dat t zo over komt.
Mijn ‘gewone’ blogs schrijf ik ook maar zelden zo, soms maak ik wel n blog bijna letterlijk naar aanleiding van deze so called morning pages continued, voor de rest schrijf ik altijd voor de vuist weg en druk op de knop v publish. Maar voor blinde vlek writersblock momenten werkt dit ‘losschrijven’, voor mij dan, heerlijk…en levert vaak bruikbaars op, bijvoorbeeld ook als voorlees materiaal, maar misschien wel omdat ik t al honderden keren gedaan heb zonder dat t iets hoefde te worden.,,rauw materiaal.
Benieuwd wat jou gaat helpen, geniale invallen inspreken is sowieso leuk 🙂

Zij van hemreply
oktober 09, 2013 at 07:10 PM

Dat met die leuke en gevatte zinnen en die vervolgens later weer vergeten zijn is heel herkenbaar. Daarom neem ik het soms op met de dictafoon van mijn iPhone of typ het snel in de notitie-app. Om zo soms wat flarden te kunnen vasthouden.

Elja Daaereply
oktober 10, 2013 at 07:10 PM
– In reply to: Zij van hem

Ja dat is veel slimmer!! Moet ik ook echt gaan doen…

Marjan van Weliereply
oktober 09, 2013 at 07:10 PM

Leuke zinnen bedenken daar zit ‘m de kneep. Bedenken=iets in je hoofd halen terwijl het eigenlijk uit je hoofd ‘gebracht’ moet worden. Spontaan. Leuke grappen zijn leuk omdat ze ongekunsteld zijn. Zo ook met leuke zinnen. Misschien moet je eerst gewoon hele walgelijk saaie zinnen schrijven om warm te draaien… En geblogprobleem…nee joh gewoon drempelvrees! (ojah en een boekje of je mobiel om leuke zinnen op te schrijven of in te spreken! :)) Groet,Marjan.

Elja Daaereply
oktober 10, 2013 at 07:10 PM
– In reply to: Marjan van Welie

Ja dat is het he? Het is te geforceerd en dan lukt het niet meer… Ik blijf hopen!

Marjan van Welie
oktober 11, 2013 at 03:10 PM
– In reply to: Elja Daae

Hoop en niet schrijven als je te moe bent. Zo’n vol hoofd blokkeert echt alles. Of even op je handen gaan staan…alles van een andere kant bekijken! En je hoofd warmt goed op dan…:)))

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.