Waarom ik Instagram zo leuk vind? Vanwege de mooie foto’s. En de fotojournalistiek. Voor mij is Instagram privè nog steeds een kijkje op de wereld en een van mijn favoriete hobby’s (foto’s maken en foto’s kijken) maar dan in een gedigitaliseerde versie.
Ik word heb niet zoveel met al die supermodellen en lifestylemeiden en fitgirls met iedere keer hun aspirational (in de zin van: zo zouden we allemaal moeten zijn – fit, dun, gezond, sportief, mooi huis, etc.) foto’s. Maar ik geniet wel van andere prachtige foto’s, van journalistiek, van kunstenaars, van straatfotografen.
Daarom hieronder mijn favoriete Instagram fotografen & fotojournalistiek. Klik op de foto om direct naar het betreffende account en/of de betreffende foto te gaan op Instagram.
PS Waar ik privé dol ben op fotografen op Instagram, kijk ik er voor mijn werk heel anders naar. Niet voor niets geef ik de cursus Instagram voor bedrijven
NeilShea & andere fotojournalisten
Ik kwam Neil op het spoor via dit artikel: “How to tell powerful narratives on Instagram”. Hij is een NatGeo journalist die bewust bezig is met Instagram als kanaal om een verhaal te vertellen, met mooie resultaten.
Ik volg sowieso heel veel natgeo-journalisten op Instagram. Het leuke is dat NatGeo haar journalisten altijd tagt in updates, zodat je ze ook via hun eigen account kunt volgen. Door de jaren heen is het een flinke hoeveelheid fotografen geworden, die mijn feed een stuk interessanter maken. Enkele voorbeelden:
- @natgeo: het account van natgeo zelf. Altijd prachtige foto’s, veel natuur.
- Steve Winter: journalist die zich bezig houdt met natuurbehoud
- Ami Vitale: een fotojournaliste die veel projecten doet in China, o..a rondom reuzenpanda’s
- Joel Sartore: deze fotograaf fotografeert diersoorten die bijzonder zijn of met uitsterven bedreigd. Hij doet dat in een studio-omgeving, wat zorgt voor fascinerende foto’s
Humans of New York
Het is een beetje een afgezaagd voorbeeld aan het worden, maar daardoor niet minder mooi of impactvol: de Instagram feed van Humans of New York. Ik zie het als fotojournalistiek. Uiteindelijk zijn het de mensen en hun verhalen die echt aanspreken en fotograaf Stanton snapt dat als geen ander.
Helemaal mooi zijn de speciale edities, waarin hij zijn bekende format toepast op de mensen die te maken hebben met een kinderziekenhuis. Of met vluchtelingen, een project waarbij hij uiteindelijk deze vrouw ook het podium geeft.
Bibi Veth
Ik volg Bibi al jaren, omdat ik de manier waarop zij evenementen weergeeft in foto’s zo mooi vind. Zo niet-standaard. Voor mij zit het journalistieke element in de verslaglegging, iets waar zij heel goed in is. Ook haar Instagram feed heeft een duidelijke stijl.
De laatste maanden verslaat ze op Instagram haar voetreis van 3.000 km door Nieuw Zeeland.
Iedere dag – ergens anders
Instagram is een raam naar de rest van de wereld, gewoon vanuit je telefoon. Een poort. Het mooiste voorbeeld daarvan zijn de ‘everyday’- accounts, waarvan ik er vele volg. Ik vind het interessant om te zien hoe mensen overal bezig zijn met het dagelijks leven, in wat voor omstandigheid dan ook, waar ook ter wereld. Misschien omdat ik het zelf ook zo heb ervaren in 8 jaar buitenland.
Een paar goede voorbeelden:
- The 24 hour project: Op 1 april doen duizenden instagrammers mee om 24 uur lang foto’s te posten van hun plek op de wereld
- Everyday Bronx: deze vind ik geweldig. Zo’n beroemde wijk, al die verslagen van de straat … mooi.
- Everyday Refugees: hartverscheurend menselijk.
- Everyday Africa: ik heb de indruk dat dit de eerste in deze soort was. Een prachtige feed die vooral opvalt omdat er zoveel verschillende plekken en gezichten worden getoond.
- EveryDay USA: geen idee hoe de collectie gecureerd wordt. Maar mooie feed.
- Everyday Middleeast
Collectieven en magazines
Ik volg een aantal fotografen collectieven en fotomagazines. De fotomagazines met name als ze ‘de camera’ iedere week aan een andere fotograaf geven. Dat zorgt voor veel afwisseling en perspectieven en stijlen. Een paar van mijn favorieten:
- Burn Diary: het magazine Burn geeft op Instagram allerlei fotografen de kans om de feed te vullen. Gevarieerd en van hoog niveau.
- Lens Culture: een ‘platform’ (geen idee wat dat inhoudt) met moderne fotografie. Eigenlijk een soort van museumcollectie van prachtige foto’s. Dit is mijn favoriet, een foto uit Istanboel.
- The Photo Society: een collectief van NatGeo-fotografen
- Panos Pictures: een fotografen agency met prachtige, journalistieke beelden van over de hele wereld.
- Street Dreams Mag: ik weet niet zeker of het een tijdschrift is, een agency of een collectief.Het is allemaal net iets te gelikt voor mijn smaak. Maar mooie plaatjes.
- Hart Collective: mobiele telefoniefotografie collectief uit Istanbul. Bijzonder vanwege de camera en de plek.
- Getty Images: het beroemde bureau heeft veel mooie plaatjes. Ook weer iets te gelikt voor mijn doen, maar wel de plek voor hele bijzondere beelden vanuit bijzondere locaties en op bijzondere momenten genomen.
Arnold Daniel
Ik ken Arnold Daniel uit een interview met de beroemde modefotografe Inez van Lamsweerde, waarin ze aangaf dat hij een van haar favoriete fotografen is. Daniel maakt schurende foto’s, anders dan anders. Je vraagt je af hoe hij het doet, zo dichtbij komen bij mensen in allerlei intieme situaties (vooral op straat). Hij weet in te zoemen op dingen die anderen niet zien, waar anderen aan voorbij lopen. Briljante foto’s.
Mark Henley
Mark Henley is gewoon een fotojournalist. Ik vind zijn stijl leuk, fris. Niet perse artistiek. Maar wel mooi om naar te kijken.
Thbxmn
Geen idee wie dit is, @thbxmn, weet alleen dat hij uit Hongarije komt en experimenteel fotografeert. Hongarije heeft een plek in mijn hart, dus dat geeft hem een voorsprong. 🙂
Turkse fotografen
Ik volg heel veel Turkse fotografen, nog uit mijn tijd in Istanboel. Ik mis Turkije soms een beetje. Dus al die foto’s in mijn feed zijn dan zeer welkom. De Turkse stijl (die je bij hen goed terugziet) is soms iets te zoet voor mij, maar tegelijkertijd ook zo bekend en herkenbaar dat ik er van geniet.
Ik schreef al eerder over mijn favoriete Turkse fotografen op Instagram. En natuurlijk ook over mijn favoriete plekken om te fotograferen in Istanboel.
Winni Wintermeyer
Ik weet niet wie dit is, Winni Wintermeyer, en waar hij woont. [herstel, net site bekeken: Duitse afkomst, woont in San Francisco] Maar ik geniet van de foto’s. Ze hebben dat vermogen om dagelijkse dingen uit hun verband te trekken en mooi te laten zijn. Of juist te laten zien hoe absurdistisch sommige dingen zijn.
Accraphoto
Het gekke aan Instagram is dat je soms mensen volgt zonder te weten wie het zijn, wat ze doen en waar ze wonen. Maar de man achter @accraphoto woont overduidelijk in Afrika.
Het zijn alledaagse taferelen die voor mij helemaal niet zo alledaags zijn. Dat is ook het bijzondere: dat iemand afstand kan nemen van zijn eigen omgeving en die kan bekijken door de ogen van vreemdelingen.
Pete Souza
Ik heb de afgelopen jaren genoten van de man die verantwoordelijk was voor de officiële foto’s van het Witte Huis tijdens Obama: @petesouza. Zijn officiële Witte Huis-account is inmiddels gearchiveerd, maar zijn eigen account is nog live & kicking.
Zoals hij zelf zegt bij de foto hierboven (klik er op voor de directe link), hij doet dat niet vanuit politiek. Maar er sprak altijd zoveel liefde en waardering uit voor het werk van zijn collega’s en voor Obama. En natuurlijk een paar iconische plaatjes. Benieuwd wat hij gaat doen.
Instagram rocks.
Ik snap dat mensen Instagram niet snappen of althans, niet leuk vinden. Maar mijn Instagram staat propvol mooie foto’s die me meenemen naar andere landen, die me bewust maken van een onderwerp, die me verhalen vertellen over mensen, of die me gewoon blij maken of ontroeren (zoals goede kunst hoort te doen).
Het is maar net wie je volgt!
Mij vind je hier @supersocialboek.
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Peter Pellenaars zegt
Bedankt Elja!
Instagram is het enige platform waar ik nog (een beetje) actief was, en mijn tijdlijn is ineens een heel stuk mooier geworden door enkele van de accounts waar jij hier naar verwijst.
Nu zelf ook wat vaker zien te posten …
Elja Daae zegt
Ah joh. Alleen kijken mag ook toch? Als je er maar lol aan beleeft denk ik dan maar.
Eelco Martens zegt
Elja bedankt! Een prachtig overzicht en mijn Instagram-tijdlijn staat inmiddels een stukje voller. Zoals je weet ben ik een groot fan van zwart-witfotografie. Maar een beetje kleur in mijn feed kan geen kwaad.
https://www.instagram.com/cotton_and_coal/ kan ik altijd wel waarderen.
Elja Daae zegt
Eelco, mrkrm heeft ook een andere account met alleen zwart-wit. mrkrm_bw of zoiets. Echt iets voor jou!
Fred Zelders zegt
Geweldig artikel. Dank je wel Elja!
Elja Daae zegt
Ha, echt iets voor jou he Fred?! Graag gedaan!! Als jij nog goede suggesties hebt …?
Robert zegt
De 36% “I don’t care anyway” slaat – denk ik – vooral op de gerichte vraag over Instagram STORIES. Dus niet op Instagram zelf (zag vanochtend toevallig de cijfers over sociale media in België, en Instagram groeit nu veel meer dan de andere netwerken).
Voor mij is Instagram inmiddels de belangrijkste plek om foto’s te zien en te tonen, Maar “stories” kunnen ook mij gestolen worden; ik vind het een misser dat er geen optie is die te nadrukkelijk aanwezige balk bovenin het scherm weg te laten.
Elja Daae zegt
Ik ben er inmiddels ook achter Robert. Had het totaal over het hoofd gezien. Maar heeft toch een mooi overzicht opgeleverd, ha! 🙂