Misschien heb je het gelezen, het bericht over Facebook’s plannen voor de komende jaren. Inclusief woordelijk verslag van het praatje van CEO Zuckerberg.
Als ik zo’n bericht lees, bekruipen me allerlei gevoelens en emoties.
Achtereenvolgend.
1. Brrrrr.
Wat een macht. Dat moeten we toch niet willen, met zijn allen. Hoe kan het toch dat we met zijn allen 1 bedrijf zo ongelofelijk veel macht geven over ons, onze gegevens? Zonder ons goed te orienteren en informeren, behalve als iemand even een angstcampagne lanceert?
Ooit gaat dat fout, natuurlijk. Voor Facebook, dan. Dan worden we wakker.
2. Yayyyyy
Als marketeer biedt Facebook ONGEKENDE mogelijkheden.
Ga maar na: de hele wereld is er aanwezig. Al die consumenten (en B2B-inkopers zijn ook consument. En zitten ook op Facebook). Niets let je als adverteerder om daar gebruik van te maken. Zo lang je maar binnen de grenzen blijft van het juridisch toelaatbare. Vergeet niet dat Facebook je, als je maar ingelogd bent en cookies toestaat, alles van je volgt. Ook wat je buiten Facebook doet. (!). Facebook weet dus eigenlijk alles over grote groepen gebruikers.
En als die informatie, geanonimiseerd, gekoppeld wordt aan andere databases, ben je als marketeer spekkoper. Dan weet je precies hoe je in moet spelen op de emoties van je klanten om ze te laten kopen. Of ze dingen te laten vinden?!
3 Wow.
Hoe slim is die tekst opgebouwd, van de CEO? Daar heeft een slimme tekstschrijver op zitten zwoegen. Lees hem maar eens goed door. Vol motiverende voorbeelden, positiviteit, overtuigingskracht, sympathiek woordgebruik.
4. Tsssk.
In wat voor wereld leven wij toch dat het feit dat een bedrijf aankondigt iets ‘agressief’ te gaan doen, OK is?
5. Pfff.
Hoe lang gaat dat nog duren? Waarom is iets dat zo belangrijk is, dat zoveel mensen en organisaties en bedrijven verbindt, iets dat als een tweede laag over de wereld ligt, in handen van een ultracommerciële organisatie? (niet dat ik voor te vergaand overheidsgedoe ben rondom het internet! Want hoe sterker de overheid reguleert, hoe meer je dezelfde symptomen krijgt alleen dan vanuit de andere kant).
Maar ooit komt Facebook ten val. Dat denk ik echt. De vraag is, wanneer? En wat hebben we A) er dan aan gehad en B) wat gaat er dan precies mis en ten koste van wie?
En wat komt er voor in de plaats?
Sharing is caring
Ik vond de link, ironisch genoeg, in de (openbare) Facebookgroep Dutch Facebook. Erg handig om je bij aan te sluiten als je Facebook paginabeheerder bent. Zo’n aanbeveling is ook ironisch, ja, dat realiseer ik me. Maar beter om precies te weten hoe het zit en hoe het werkt, denk ik dan maar. Daar kan die groep je bij helpen. Die zit vol enthousiaste marketeers. Pro-facebook 🙂
- De lol van Schiphol - 26 april 2025
- Kun je de online wereld negeren? - 25 april 2025
- De leiderschapsreis - 24 april 2025
wat facebook betreft, kom ik niet verder meer dan “brrrr”. heb mijn account inmiddels helemaal leeggehaald (alles likes, comments, foto’s, enzovoort foetsie), wat ik eerder ook bij twitter had gedaan. geen google-account meer, geen disqus-profiel – wanneer je je online begeeft, geef je automatisch een deel van je privacy op, maar ik wil dat waar mogelijk beperken.
facebook zal het nog wel even volhouden, want de massa denkt niet na over privacy en blijft hangen. alternatieven als diaspora, google+ en nu ello worden alleen omarmd door de “nerds”, en redden het niet.
de opvolger van facebook zal in ieder geval een mobiel platform worden, denk ik. las gisteren dat 40% van de britten de mobiel nooit meer gebruikt voor een telefoontje, alleen nog voor mail, sms, en apps als whatsapp en facebook. wie kans wil maken de nieuwe facebook te worden, zal dus in ieder geval – zoals instagram – vanuit de mobiel moeten denken.
Hoe meer ik weet over Facebook, hoe panischer ik word. Maar vanuit mijn vak wil ik het toch gebruiken en ervaren. Anders zou ik jouw weg volgen.
Om nummertje 2 heb ik me 2 jaar geleden aan Facebook ontworsteld en hun 3 hoofddomeinen in mijn browsers geblokkeerd. Dat volgbeleid buiten Facebook is verre van fris en gaat veel verder dan Google en de NSA.
Maar ook Gravatar van WordPress is om dezelfde reden te wantrouwen. Die gebruik ik ook niet. Disqus is ook disputabel. Je kan er je publieke pagina (veel gebruikers weten niet eens dat disqus die aanmaakt) ontoegankelijk maken.
Facebook vind ik de Canadese opvolger van Hyves. De zombies van Hyves zijn dan ook moeitleoos opgezogen door Facebook. Facebook zal op een zelfde manier worden leeggezogen door iets wat nu nog niet zo bekend is of nog niet bestaat. Dat kan binnen 5 jaar, maar mogelijk houden ze het zelfs nog 10 jaar vol. Het kan ook anders lopen door rechtzaken die al jaren lopen. Daar kan toch zomaar uitrollen dat Facebook hun software zo moeten aanpassen dat het voor hen niet meer lonend is en dan trekken ze ook de stekker er uit en beginnen weer doodleuk met iets nieuws.
Haha Facebook bestaat over 10 jaar dus echt niet meer, vast wel andere dingen… Maar Facebook is dan dood.