
Ik wilde al jaren een podcast maken maar ik wist niet hoe. Het leek me allemaal zo’n gedoe. Maar met Anchor is dat gedoe voorbij. Iedereen kan een podcast maken met deze supermakkelijke app. Hier is hoe je dat doet.
Het was de leuke en slimme Maaike van Kempen die me wees op de slimme podcast-tool Anchor.fm. Ik heb de computerversie gebruikt, maar er is ook een app. Met Anchor neem je je audio direct op in de app, bewerkt het, voegt eventueel wat overgangsmuziekjes toe en publiceert naar Anchor, Spotify, Apple podcast en nog wat andere platformen.
1 Wat je nodig hebt om te beginnen

Als je aan de slag gaat met Anchor.fm, moet je wel een paar dingen hebben. Een podcat heeft een paar essentiΓ«le elementen, die je maar beter klaar kunt hebben zodat je ook echt live kunt gaan als je de eerste gemaakt hebt. Namelijk
- Een account op Anchor.fm (gratis)
- Een titel
- Een onderwerp
- Een omschrijving
- Een logo
Dit is allemaal heel belangrijk, zou je denken, maar ook weer niet. Je kunt het allemaal weer wijzigen, tenslotte. Tenzij je van plan bent om met een enorme BANG te lanceren, kun je het allemaal rustig een beetje bekijken.
Wat de titel betreft is het fijn als er zoekwoorden in staan, zodat mensen je makkelijk weten te vinden. Er zijn woorden, zoals ‘social’ die veel gebruikt worden en het zoeken wat moeilijker maken. Maar verder is het helemaal aan jou.
Een logo voor je podcast is veel minder ingewikkeld dan je denkt. Op www.canva.com kun je er eentje maken met een paar clicks. Of huur iemand in op www.fiverr.com die er eentje voor je maakt voor een paar euro’s. Alternatief: gebruik gewoon een plaatje dat je al hebt.
Een korte omschrijving komt onder je podcast te staan op de overzichtspagina, dus best handig om nieuwe abonnees te krijgen. Maar dat kan ook later.
All right. Titel, omschrijving, onderwerp … Ready?
Aan de slag dan!
Start met Anchor om je podcast te maken
De audio is ‘drag en drop’, een beetje zoals WordPress, als je dat kent. Je zet je microfon aan en praat, of je uploadt de audio die je met een andere app hebt opgenomen. Je sleept de audiofragmenten vervolgens in het andere vlak, ‘Your episode’, alsof je bouwblokjes stapelt.

Je kunt meerdere losse audiofragmenten maken en op volgorde in je nieuwe aflevering ‘slepen’. En dan publiceren. Je kunt zelfs onderdelen wijzigen achteraf, mocht je later een betere introtekst opnemen bijvoorbeeld. Bovendien krijg je ook nog eens statistieken over alle keren dat de podcast geluisterd is op al die platformen. En dat allemaal gratis. Wauw.
Ik kende Anchor alleen omdat het opgekocht is door Spotify een tijd geleden. Ik las toen al dat het heel makkelijk zou worden om podcasts te maken, maar ik kon het me gewoon niet voorstellen. Maar het klopt. En nu blijkt het mijn (en jouw) redding te zijn. Sterker nog, Anchor heeft net een intergratie met blogs op wordpress.com aangekondigd (de gratis versie van WordPress, niet de versie op een eigen domein). Je kunt dan automatisch blogs maken van je podcasts maar ook automatisch podcasts maken van je blogs. HUH! Het moet niet gekker worden.
Je zou natuurlijk ook je blogs voor kunnen lezen. Het is echt zo makkelijk met Anchor. En dan kun je ze daarna weer op je blog embedden. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Tijd dus om even naar de site te gaan en een account aan te maken! Daarna volg je gewoon de stappen om je eigen podcast te starten. Vul de gevraagde velden in, en hop. Daar gaan we.
3 Microfoon (camera), actie!

Het enige dat je nu feitelijk nog hoeft te doen, is te praten in je microfoon. Ik heb een hele dure microfoon gekocht een tijd geleden, waarvan alle experts zeggen dat het de beste is (de Rode NT USB.) Ik ben nog niet overtuigd, hoor. Zeker niet voor 300 euro (inclusief die ‘boom’ β¦ was dat echt nodig?). Maar het geluid klinkt lekker in de podcast, dat moet ik toegeven.
Dat gezegd hebbende zou ik me als ik jou was totaal niet tegen laten houden door het gebrek aan een belachelijk dure microfoon. Ik zou alleen wel een headset met microfoon gebruiken. Geluid via je computer klinkt zo hol en dat luistert niet lekker. En, protip, heel veel thuispodcasters zonder studio podcasten onder een deken.

Dat lees je goed: een deken. Heb ik van Maaike geleerd. Het dempt goed en maakt het geluid warmer. Ik weet dat sommige mensen in een inbouwkast gaan zitten of op hun bed. Alles voor een beter geluid. Maar als je even googlet vind je vast wel tips.
Nogmaals: laat je niet gek maken en laat je niet weerhouden. Probeer gewoon eens wat dingen en luister terug of je het mooi genoeg vindt.
4 Inspreken van je podcast: tips & tricks

Als je je podcast gaat opnemen zijn er een paar dingen om in de gaten te houden.
- Het hoeft niet in 1 keer. Als je korte stukjes opneemt, je verhaal in delen knipt eigenlijk, is het ook minder erg als het ergens fout gaat
- Houd je energie in de gaten. Ik merk dat ik soms ga mompelen. Weet ik nog van het inspreken van mijn luisterboek. Neem dan even een pauze, slok water, verder.
- Rechtop zitten. Na mijn eerste aflevering kreeg ik de tip van iemand die er verstand van had en kon horen dat ik niet rechtop zat. Die geef ik graag aan je door.
- Mond vlakbij de microfoon. Tsja. Test maar eens.
Mijn andere tip is om de losse fragmenten die je opneemt een nummer en een naam te geven. Als je dat niet doet, krijg je een ‘library’ vol onduidelijke fragmenten waar je niet meer van weet wat ze zijn. Je moet ze allemaal terugluisteren om te weten wat ze ook al weer waren:

Als je ze gewoon even edit met een naam weet je weer wat het was:
Je kunt de fragmenten eenvoudig hernoemen door op het potloodje te klikken achter de naam van het fragment.

6 De hoofdmoot
Nu komt je hoofdmoot: je eigenlijke verhaal. Je klikt dus gewoon op recorden om een nieuwe audio file op te nemen. Een kind kan de was doen – als ik een podcast kan opnemen kun jij het ook!
Het helpt als je weet waar je het over gaat hebben, natuurlijk. Ik heb inmiddels gewoon gevraagd welke vragen mensen hadden en die ga ik opnemen. Je zou ook iets op kunnen lezen, alhoewel mijn ervaring is dat je dat terug kunt horen en het minder ‘authentiek’ overkomt. Maar why not. Just do it!
Als je een interview wil opnemen, moet je misschien een andere werkwijze gebruiken. Er is software die ieders stem los opneemt, op de eigen computers, zodat de kwaliteit goed is. En er is ook software die die twee files synchroniseert. Maar zover ben ik nog niet, dus daar moet je even voor verder googlen. π
7 Optioneel: edit eventueel je audio
PS Je kunt ieder fragment ook nog vrij makkelijk editen, door te knippen en te plakken en in te korten. Het is even wennen als je het nog nooit gedaan hebt, maar het lijkt erg op het bewerken van video. Dus als je daar ervaring mee hebt, is het nog makkelijker:

Let op: je kunt de fragmenten alleen bewerken als ze al in de podcast zitten, in het vlak met alle audio voor je volgende ‘episode’.

Nog fijner is als je het gewoon in kleine fragmenten opneemt en aan elkaar plakt, zodat je kleine stukjes die je niet goed vindt kunt overdoen. Dan hoef je niet te editen.
8 Neem je intro en je outro op
Wat je nodig hebt als professionele podcaster is een intro en ene outro. Oftewel, een inleidinkje dat je iedere keer gebruikt en een afsluiting dat je ook iedere keer gebruikt. In de afsluiting roep je mensen waarschijnlijk op om te reageren en zeg je waar ze je kunnen vinden, dat soort dingen.
Je neemt het op door gewoon in de microfoon te praten, net als voor de rest van je podcast. Maar als je tevreden bent en het even een titel geeft, kun je het iedere keer opnieuw gebruiken.
Mijn persoonlijke mening is dat die intro’s en outtro’s lekker kort moeten zijn, maar leef je uit. Grote podcasters roepen hier bijvoorbeeld ook wie hun podcast sponsort met een kort reclamepraatje.
9 Knippen en plakken tot je podcastaflevering af is
Nu komt het leuke werk, vooral omdat het nauwelijks werk is: knippen en plakken. Het is net alsof je in WordPress een pagina maakt, eigenlijk, mocht je dat wel eens gedaan hebben. Je pakt de stukjes audio en sleept ze naar het rechterveld. Intro, hoofdmoot, outro. Klaar!

Iedere podcastaflevering plak je je stukjes opname aan elkaar door ze in het veld rechts te slepen. En dan is het KLAAR.
Als je wilt, kun je links, uit het roze tabje ‘Transitions’ zelfs nog mooie muziekjes kiezen die je toevoegt aan je podcast. Door zo’n muziekje te gebruiken, gaat het geluid vanzelf van zacht naar hard en omgekeerd, onder je geluid door. Dat maakt het allemaal weer iets professioneler. Je kunt dit ook doen bij de intro en de outro, bijvoorbeeld.
10 Publiceer je podcast
Ben je klaar? Dan kun je gewoon op ‘Publish’ klikken. Doorloop de stappen en boem: Anchor gaat je podcast nu overal publiceren. Op Anchor en Spotify maar ook op Apple Podcasts. Het is me wat. Opeens heb je een podcast.
Het kan heel even duren voordat je eerste aflevering overal te vinden is, maar daarna schijnt het vrijwel direct overal te staan bij de volgende afleveringen. Je kunt nu je volgers op Instagram, Twitter, Facebook of waar dan ook naar de link van Spotify of anchor sturen, je podcast embedden op je blog of mensen vertellen wat de titel is zodat ze zich kunnen abonneren in hun favoriete app.
Mijn podcast vind je hier:
Kwaliteit boven kwantiteit?
Ik hoor je denken: misschien moet ik er wat langer over nadenken. Misschien moet ik niet zo maar iets doen. Misschien moet ik eerst wat interviews regelen.
Maar je kunt het ook zo zien: je hoeft niet meteen de volgende Tim Ferriss te zijn. Gewoon aan de slag gaan is soms de enige manier om dingen voor elkaar te krijgen en te leren. Met het dashboard van Anchor zie je direct wat er werkt, inclusief waar mensen afhaken:

Zoek op ‘Elja Denkt Door’ in je favoriete podcast app om het resultaat te beluisteren! Tegen de tijd dat jij gaat luisteren, ben ik hopelijk weer een stukje beter geworden π
Op Instagram deel ik regelmatig fragmenten en ervaringen met podcasten maar ook met mijn ervaringen met het gebruiken van de podcast als input voor mijn social media posts. Volg me daar voor meer info.
- Een podcast maken met Anchor in 10 makkelijke stappen - 23 februari 2021
- Meer resultaat met je LinkedIn bedrijfspagina: zo gebruik je je LinkedIn statistieken om te groeien - 17 februari 2021
- Clubhouse voor dummies (van een dummy) - 27 januari 2021
Het format dat je koos is perfect:
– kort
– basic, zonder tierelantijnen (bruggetjes en andere geluids-effecten)
– spontaan en niet ge-script
– weblog alike, dus NIET een soort van voorgelezen column
Heel prettig om naar te luisteren, want ik heb echt het gevoel dat je tegen mij praat.
Niet mee ophouden. Ga zo door ππ»
Wat TOF om te horen Fred! Dankjewel!! Goed punt ook van dat niet-scripten. Ik heb voor die derde te veel zitten twijfelen en nadenken en opnieuw doen, voelt voor mij ook minder goed. Dankjewel!!
Leuk artikel en een goeie ‘Hoedan’ Elja!
Nog een tip: Zet de link naar je podcast boven in de menu items.
Hoi Fred! Goede tip! Ik ben nog niet helemaal klaar om mijn podcast aan de wereld te sturen volgens mij maar misschien moet ik het gewoon doen he??? Spannend π
Β» https://twitter.com/fzelders/status/1364500272093954048?s=21 π