Van de week had ik een paar workshops over LinkedIn. En na afloop bleek dat er een paar dingen waren waar mensen echt blij mee waren. Een paar tips. Dus ik dacht: die schrijf ik even op.*
Net als veel dingen gaan dit soort workshops over:
- Doellstellingen: wat wil ik eigenlijk bereiken?
- Bewustzijn – hoe werkt zo’n platform, wat betekent dat en wat kan ik er mee?
- Tips & tricks: wat kan ik vandaag nog toepassen?
Soms ben je al heel erg geholpen als je het totaalplaatje gaat zien én een paar dingen verandert. Idealiter ga je natuurlijk ook je gedrag veranderen he. Maar als je dat niet van plan bent, kun je toch weer een beetje bouwen aan je zakelijke netwerk met een paar slimme wijzigingen. Of eh, optimalisaties.
Wijzig je achtergrondfoto
Jaja. Je hebt er misschien al eentje, net als ik: een achtergrondfoto voor je LinkedIn-profiel. Maar misschien ook niet. In dat geval heb je misschien iets aan de uitleg die ik van de week schreef.
Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Hooguit moet je een beetje schuiven en knutselen. Mijne is niet perfect (op de mobiele telefoon is niet alle tekst zichtbaar) maar ik ben er redelijk tevreden over.
Doe meer met je kopregel
De kopregel! HUH?!
Jaja. De kopregel.
Dat is die regel die direct onder je naam zichtbaar is.
Veel mensen zetten daar hun functie en het bedrijf waar ze werken. Maar eigenlijk moeten ze daar hun werk of hun specialisme zetten. Want in alle overzichten (die zichtbaar zijn als mensen zoeken via het zoekveld) zie je:
- naam
- kopregel
- plaats
- huidige functie bij huidige bedrijf
Op basis daarvan bedenken mensen of ze wel of niet met je in zee willen. Dus het moet allemaal wel kloppen.
Zie het voorbeeld van mezelf, hierboven. Dit is hoe ik te zien ben in zoekresultaten. In 1 oogopslag zie je wat ik doe en waar je me voor kunt inhuren. Ik maak niet optimaal gebruik van die kopregel, eigenlijk. Ik zou twee dingen kunnen doen:
- Je kunt met die kopregel natuurlijk van alles doen om mensen ergens op te wijzen.
- De woorden uit de kopregel zijn heel belangrijk voor de LinkedIn-zoekmachine. Dus gebruik de steekwoorden waarop je gevonden wilt worden!
Als je je profiel aan gaat passen, heet dit veld ook ‘kopregel’. Pas hem lekker aan, zou ik zeggen.
PS Zelf ben ik niet zo van die zinnen van ‘helpt ondernemers bladiebla te bereiken’ maar ach – ieder zijn ding.
Zet je video’s direct op LinkedIn
Misschien heb je het gezien: je kunt tegenwoordig video’s native uploaden. Oftewel, direct als bestand op LinkedIn zetten, net als dat op Facebook kan. Heel anders dus dan het plaatsen van een link naar een video (op YouTube bijv.), zoals we vroeger allemaal deden.
Je ziet ze nog niet veel, van die video’s. En juist daarom is NU het moment om er mee te beginnen! Of de video’s die je toch al hebt – en die geschikt zijn voor je zakelijke netwerk – te uploaden.
Eng is het wel, geef ik toe. Maar ach. Soms moet je een beetje lef hebben. Ik zag in ieder geval verbazend goede resultaten van mijn ene video op LinkedIn (een vlog dat ik helemaal niet had gemaakt met LinkedIn in gedachten!). Zie het screenshot hierboven: 2.227 personen keken meer dan 3 seconden. Not bad!
Als je meer wilt weten over het maken van video’s voor LinkedIn, raad ik je aan om mijn vriendin Pelpina op LinkedIn te volgen. Zij is echt aan het pionieren op dat platform.
Overigens, als je de mogelijkheid om video’s te uploaden niet ziet, helpt het om je profiel even op ‘Engels’ te zetten.
LinkedIn is je zakelijke netwerk dashboard
LinkedIn is meer dan even een mooie achtergrondfoto en een goede kopregel. Als je er echt iets uit wilt halen, moet je eerst gaan investeren. Net als het echte leven, eigenlijk.
Maar het is een begin.
* Wat je nu leest was oorspronkelijk een aflevering van mijn nieuwsbrief. Je kunt je hier aanmelden om nooit iets te missen of hier het archief bekijken.
- Ongeluk - 8 juni 2023
- Yogamatje - 20 mei 2023
- Aiiiiiiiiiii - 11 mei 2023
Geef een reactie