Dicht bij jezelf blijven, dus. Werkt.

6186929069_f72cf92699_mIk hoop van harte dat jullie allemaal druk aan het pre-Pasen zijn (kun je Pasen? ja, dat vind ik wel). Ik moet nog even op zoek naar lamsbout (dat moet niet al te moeilijk zijn hier…) en chocoladekonijntjes (wel een beetje een uitdaging).

Maar ondertussen wilde ik een inzicht delen dat ik had de afgelopen week.

Het gaat over drie grote dingen die ik de afgelopen tijd gedaan heb. Neergezet heb, zou je kunnen zeggen.

1. Mijn boek.

2. Een live radio-interview (over dat boek).

3. Twee workshops (over bloggen voor een baan).

De angst slaat toe, of niet

Alledrie dingen die op zichzelf vrij intimiderend zijn. Vind ik althans. Dat boek viel nog mee, dat durfde ik wel aan (ik realiseer me nu pas wat het eigenlijk betekent om een boek te publiceren, wat er op je af komt). Maar live op de nationale radio?? Workshops geven waarin mensen als het goed is na een uur de zaal uitlopen met het gevoel dat ze iets hebben opgestoken??

Brrr.

De oplossing is simpeler dan ik dacht.

Bij jezelf blijven.

Waarom ‘bij jezelf blijven’ alles makkelijker maakt

Voorbeeldje: boek schrijven. In het boek heb ik niet geprobeerd om de hele wereld te vertellen hoe het zit. Wat je precies moet doen om een groots blogger te worden. Maar ik heb wel geprobeerd om mensen die het lezen te laten zien dat zij het kunnen, dat (succesvol) bloggen. Als ze het willen. Want daar geloof ik toevallig in. Dat vind IK nou leuk om te doen, mensen enthousiast krijgen en ze steunen in het bereiken van hun doelen.

Voorbeeldje: radio. Meerdere mensen zeiden tegen me: je moet bedenken welk punt je wilt maken, en daar op focussen. Maar ik dacht: ik heb helemaal geen punt om te maken. Je hoeft het boek niet te kopen, je hoeft niet te gaan bloggen. Maar bloggen is heel leuk en kan je veel brengen, dus ik wil graag mensen enthousiast krijgen.

Omdat ik verder geen doel had, niet mijn eigen stokpaardje zeg maar, kon de interviewer vragen wat hij wilde. Daar is hij namelijk goed in, weten wat zijn luisteraars willen weten. En ik ben goed in praten over bloggen. En ik had niets te verliezen, bedacht ik me, want ik hóéf mijn punt niet te maken.

Voorbeeldje: workshop. Ik wist niet precies wat voor presentatie ik nou moest gaan maken. Ik vind powerpoints met bullets stom. En ik had ook niet genoeg visuals om een hele presentatie vol visuele content te stoppen. En ik vind zo’n powerpoint ook lastig omdat ik dan niet kan inspelen op wat mensen willen weten. Moet ik telkens bedenken wat de volgende sheet ook alweer is.

Hettie (als je dit leest, Het: bedankt!) zei tegen me: je moet gewoon bedenken wat je nou kunt vertellen dat er voor zorgt dat mensen na een uur tevreden naar buiten lopen. En Renata (als je dit leest: dankjewel!!!) zei: laat die stomme bullets en de powerpoint dan gewoon zitten!

Dus dat heb ik gedaan. Gewoon. Internet erbij. Vragen laten stellen. Horen wat mensen zich nou afvragen, waar ze mee zitten. Beetje laten zien hoe ik dat doe. Bij mezelf gebleven, en hopelijk ook bij hen. Ze zullen vast niet allemaal blij naar buiten zijn gelopen, maar een aanzienlijk aantal leek wel blij en enthousiast. En dat is nou precies wat ik hoopte.

Het punt is, dat je geen punt hoeft te hebben

Mijn punt is: als je bij jezelf blijft, gaat alles makkelijker. Tuurlijk, je moet vertrouwen hebben dat wie jij bent en wat jij te bieden hebt goed genoeg is. En niet iedereen heeft dat. Maar dat je niet het vertrouwen hebt dat het zo is, wil niet zeggen dat het ook niet echt zo IS. Snap je?

Uiteindelijk liep ik met een grote lach op mijn gezicht naar buiten bij BNR. Ik had het totaal naar mijn zin gehad. En ik krijg continu nog leuke reacties. En op Twitter spreek ik nu mensen uit mijn workshop. En ik krijg nog iedere dag leuke recensies te lezen over mijn boek of tweets van mensen die het leuk vinden.

Dat bevestigt het voor mij: bij jezelf blijven. Dat is de simpelste en de leukste manier om dingen te doen.

Afbeelding: flickr

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

10 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Saskia de Laatantwoord
31 maart 2013 om 14:54

Ja, helemaal mee eens! En dat is ook echt wat ik tussen de regels door in je boek las. En wat ik dacht toen ik je op de radio hoorde (en kippenvel kreeg :P).. jij bent zo lekker jij, zo helemaal Elja. Het eerste wat ik dacht toen ik je hoorde was “dat kan ik nooit!”. Zo spontaan, zo leuk. Zo jij. Heb, zoals je weet, in het verleden meerdere radio- en tv-interviews afgehouden. Maar dat ga ik niet meer doen. Ook al is het eng, als je gewoon jezelf bent is alles wat je doet en vertelt echt. Dat heb je me echt doen inzien deze week; Vergeet je perfectionisme, ben gewoon jezelf! Nogmaals bedankt daarvoor :).

Elja Daaeantwoord
31 maart 2013 om 21:54
– Antwoord aan: Saskia de Laat

Je bent perfect zoals je bent Sas, inclusief imperfecties en ik ook. Althans, zo kijk ik er tegenaan. Niet dat we niet kunnen streven om te verbeteren. Maar we doen ons best en dat is genoeg (er stond eerst een komma voor die ‘en’ maar ik heb van jou geleerd dat dat Amerikaans is en geen Nederlands 😀 :D).

Als je praat over de dingen waar je passie voor voelt, dan kan het bijna niet mis gaan!!

Jacob Jan Voermanantwoord
30 maart 2013 om 22:15

hear hear!

dat is precies wat bij mij het beste werkt. dat zijn mij meest gelezen posts, en dat is denk ik ook de sleutel voor mijn solo theater. ik ga daar niet de acteur zijn, niet de cabaretier, niet de verhalenverteller, maar mezelf.

ik heb net een vlog opgenomen. ik versprak me. je ziet me denken..doe ik het opnieuw? Ik heb het zo laten staan. gewoon mezelf. eerste taken.

(Nou ja tweede, de eerste keer stond de camera niet aan )

Elja Daaeantwoord
31 maart 2013 om 21:52
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Ja volgens mij hebben jij en ik ‘het geheim’ ontdekt…!

Marloes Juffermansantwoord
30 maart 2013 om 16:09

Dichtbij jezelf blijven lijkt makkelijk maar is oh zo moeilijk.
Superknap dat je dat onder spannende omstandigheden lukte.
Schouderklopje voor jezelf!

Elja Daaeantwoord
31 maart 2013 om 21:52
– Antwoord aan: Marloes Juffermans

En voor jou. Je inspireert me altijd weer. #schouderklopjeterug

Erwin Kuipersantwoord
30 maart 2013 om 14:43

De workshop was leuk om bij te wonen met als belangrijkste les: gewoon doen. Een functioneel chaotische workshop! Moet alleen nog wel beginnen met bloggen.. 🙂

Elja Daaeantwoord
31 maart 2013 om 21:51
– Antwoord aan: Erwin Kuipers

Haha, dank Erwin. Het zou iets gestructureerder kunnen, denk ik, maar ach. Ik heb de presentatie nog bijgewerkt, moet alleen nog online.

Dagmar van Rijnberkantwoord
30 maart 2013 om 14:41

Door dicht bij jezelf te blijven maak je makkelijker en meer vanzelf je punt op een natuurlijke manier, zonder forceren. En dan heb je dus best wel een punt te brengen/gebracht.

Elja Daaeantwoord
31 maart 2013 om 21:51
– Antwoord aan: Dagmar van Rijnberk

Ja! Daar heb je een goed punt! 🙂

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.