De oudste functionaliteit van blogs. En wat ik daarmee ga doen.

plus…was natuurlijk het linken naar andere blogs.

Die goede oude tijd!

In de tijd van de eerste blogs had je twee typen blogs: de web-logs, waar mensen over hun leven kletsten, en de blogs die als wegwijzer fungeerden.

We spreken over de tijd dat de zoekmachines net aan het opstarten waren. Blogs waren een manier om leuke sites te vinden. Het web was een warboel. Als je de URL niet kende, kon je het niet vinden.

Maar dat maakte bloggen ook per definitie sociaal, eigenlijk. Links zijn liefde, he?

Peter wees op een artikel waarin de auteur het heeft over dit aspect van bloggen. En onder Peter’s artikel wordt ook opgemerkt dat die functie vrijwel verdwenen is. (Peter zelf heeft overigens al sinds jaar en dag een blog roll, een pagina met favoriete blogs onderaan zijn blog die -supergaaf- de laatste blog posts toont van die blogs. Hij schreef ook een blogroll instructie voor WordPress).

Zo’n blog roll was vroeger standaard, in blogs.

Ik heb geen blog roll. Mijn smaak verschilt en verandert. Las ik twee jaar gelden blog X, nu lees ik blog Y en zelden X.

Bovendien word ik vaak geïnspireerd door een artikel, niet een blog.

Dus nu had ik zo gedacht: wat als ik voortaan iedere blog post afsluit met een link naar een leuke online artikel? Of het nou gerelateerd is of niet? Kleine moeite toch, als je iedere dag blogt?

Maar niet zo maar een leuk, slim, interessant of inspirerend artikel. Het moet ook gaan om de blogger. Zodat ik mijn blog gebruik om andere bloggers in the spotlight te zetten. Social sharing. 🙂

Ik ga het proberen.

En als ik het een dag vergeet: help me dan herinneren?

Elja’s blog van de dag

Bloggen terwijl het einde nadert. Heftig. Eerlijk. Hoe doe je dat? Vertel je alles? Doen mensen dat? Lees dit aangrijpende blog.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

16 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Sharing is Caring – PETEPELantwoord
12 september 2014 om 19:06

[…] schrijf ik een blogpost. En daar hangt dan altijd ergens een blogroll onder. Sinds kort((Lees hier bij Elja over het hoe en waarom)) licht ik er een blogpost uit die ik speciaal onder de aandacht […]

Paulantwoord
29 augustus 2014 om 22:33

Leuk idee. Ik heb onderaan mijn blog ook een linklijstje. Dat is inderdaad regelmatig aan verandering onderhevig, want mijn interesses veranderen en soms verlies ik de klik met een blog.

Amateurs – PETEPELantwoord
27 augustus 2014 om 22:10

[…] navolging van Elja (die het weer van mij schijnt te hebben) ga ik ook mijn blogposts voortaan vergezeld laten gaan van […]

Paul van der Werfantwoord
27 augustus 2014 om 20:08

Mooi plan en wat een begin! Ik ben benieuwd wie er nog allemaal meer in de spotlights komen te staan.

Elja Daaeantwoord
27 augustus 2014 om 21:02
– Antwoord aan: Paul van der Werf

Ja ik ook Paul! 🙂

fotootje vandaagantwoord
27 augustus 2014 om 11:57

Fijn dat je dat gaat doen. En wat open je met een dappere blog, bijzonder om dit te mogen lezen.

Elja Daaeantwoord
27 augustus 2014 om 21:02
– Antwoord aan: fotootje vandaag

Ja vond ik ook, heel aangrijpend he? En prachtig als meer mensen dat lezen vind ik.

Petra Wiebengaantwoord
27 augustus 2014 om 10:40

Wat een mooi idee, ik herinner me die linkijstjes nog wel. Die zijn bij mij nu verplaatst naar de rss readers. Maar een goed initiatief om weer eens vaker te delen. Ik ben benieuwd naar jouw leestips. Het zegt ook veel over de gedachten van de deler, vind ik.

Elja Daaeantwoord
27 augustus 2014 om 21:02
– Antwoord aan: Petra Wiebenga

Oei oei ik voel de druk. 🙂 Haha!

Dat doet me denken, ik zou ze eigenlijk ergens moeten verzamelen, die links… even kijken of ik dat volhoud.

Frédérique van Egmondantwoord
27 augustus 2014 om 09:34

Ik ben voor! Ik haal nieuwe blogs vaak uit reacties op andere blogs, ben dan ook echt gek op die optie dat er komt te staan wat mensen onlangs zelf geblogd hebben. Ik kan zelf de keuze maken of het me aanspreekt of niet en als het me aanspreekt klik ik 🙂

Elja Daaeantwoord
27 augustus 2014 om 21:01
– Antwoord aan: Frédérique van Egmond

Ja dat is mooi, die optie van de laatste blogs! Betekent wel dat je titel heel belangrijk is en hoewel ik weet dat dat zo is, trek ik me nooit veel aan van mijn titels.

Frédérique van Egmond
27 augustus 2014 om 21:02
– Antwoord aan: Elja Daae

Ik ook niet echt. Vaak weet ik er gewoon niets bijzonders van te maken 😛

Lauraantwoord
27 augustus 2014 om 08:18

Heel leuk idee! Ik moet mezelf er inderdaad ook op attenderen regelmatig mijn blogroll na te kijken. Want smaak verandert, en blogs veranderen. Of worden inactief.

Elja Daaeantwoord
27 augustus 2014 om 21:00
– Antwoord aan: Laura

Ja eens. Daarom vind ik een blog roll lastig. Plus, als je iemand vergeet er op te zetten is het ook weer zoiets. Op deze manier komt iedereen wel een keer aan de beurt!

Peter Pellenaarsantwoord
27 augustus 2014 om 00:02

Ik vind het een top idee! Zeker wanneer je niet de verplichting hebt om een (geforceerde) relatie naar je blogpost te leggen, dan moet dit toch te doen zijn?
Wie weet ga ik ook wel zoiets doen. Tenslotte lees ik genoeg. En het mooie is dat je op die manier ook weer wat meer gaat leren over de blogger die de link plaatst. Ja, ik ben helemaal enthousiast aan het worden 🙂

Elja Daaeantwoord
27 augustus 2014 om 21:00
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Jaaaa eigenlijk komt het idee ook van jou Peter! Het was alsof het tussen je regels verstopt was en zo in mijn hoofd vloog.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.