De drie beste redenen om niet te bloggen

bloggen om nietsDrie redenen hoorde ik gisteren tijdens de workshop, om niet te bloggen. Veel mensen hadden er wel eens over nagedacht maar waren er nooit aan begonnen.

1. Alles is al gezegd

Alles is al gezegd, geschreven en gedaan. In ieder vakgebied zijn al 10 goeroe’s met populaire blogs. Wat heb je nog toe te voegen?

Tsja. Dit argument is lastig, want het gaat in op de vraag wat jij waard bent.

Ik denk: ALLES. Jij bent jij, en daar ben je de enige van. Niemand anders heeft jouw visie, jouw ervaring, jouw blik op de wereld. Jouw netwerk. Niemand staat in jouw schoenen.

2. Ik zou niet weten waarover

Waar moet je over bloggen? Wat is nou echt leuk genoeg om te delen?

Alles. Niets. Maakt niet uit.

Het maakt niet uit. Je moet gewoon je eigen kader vaststellen, je eigen doel, en GO. Visie, opsommingen, meningen, leuke plaatjes, persoonlijk geklets, anekdotes, huis- tuin en keukentips, veelgestelde vragen, overpeinzingen, interviews, verslagen, eventverslagen, boekverslagen, tool reviews, stappenplannen.

Ach…ik noem maar iets ….

3. Niet goed genoeg

Het kan niet, het is toch niet goed genoeg, het moet perfect zijn.

Wake up call: als je begint, heb je geen lezers. Niemand gaat jouw blog lezen, tenzij je het van de daken schreeuwt (dan komen er een paar mensen langs, hopelijk). Het is nu eenmaal niet zo, helaas, dat zodra jij je eerste artikel post, er een belletje uit gaat richting de miljoenen online gebruikers om hen op jouw blog te wijzen. Jij begint gewoon onderaan zoekmachinesresultaatpagina 3 miljard. Of het nou goed is of niet.

Dus je kunt net zo goed gewoon beginnen…

PS Voor iedereen die gisteren de workshop heeft gevolgd op het Frankwatching Jobs Event: de presentatie (alsnog een met bullets en besproken tips etc.) komt morgen online.

Cartoon: Flickr

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media en heeft al een vaag idee voor de derde. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere vrijdag in je inbox!
Elja elders:

15 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Jeroen van Leeuwenreply
april 03, 2013 at 04:04 PM

Fijn en helder boek. Om te beginnen heb je – ik – nog wel wat meer nodig – hoe, wat, waar – maar de boodschap is duidelijk. Begin gewoon! En dat ga ik doen ook. Nog wel even wat verder uitzoeken, maar over een paar weken – of ben ik nu te optimistisch haha – ga ik online! Thanks. Voor het duwtje. Juiste boek op het juiste moment.

Marja Engelaarreply
maart 29, 2013 at 07:03 PM

Woensdag voldoende geïnspireerd om vandaag een domeinnaam aan te vragen. Nu nog WordPress uitpluizen.. De onderwerpen om over te bloggen zoemen al in m’n hoofd.

Elja Daaereply
maart 29, 2013 at 07:03 PM
– In reply to: Marja Engelaar

Ha! GO! 🙂 WordPress uitpluizen is wel even een uitdaging, maar je moet maar zo denken: het is een goede skill om te hebben/krijgen. Als je WP begrijpt, begrijp je heel veel online systemen.

Marja Engelaar
maart 29, 2013 at 07:03 PM
– In reply to: Elja Daae

Gelukkig heb ik al een behoorlijke CMS-ervaring. Ik denk dat dat me wel helpt. En anders spreek ik gewoon hulptroepen aan.

Elja Daae
maart 29, 2013 at 07:03 PM
– In reply to: Marja Engelaar

Oh! Nou, dan heb je het zo uitgevogeld hoor. Zeker weten. Ik gebruik een betaald thema, Genesis, dat is handig omdat het heeeeel makkelijk is om kleuren te veranderen en zo. Maar de meeste gratis thema’s zijn ook hartstikke prima. @inktspatten en @rsnijders weten ook altijd nog waar je handige thema’s kunt vinden, mocht je tips willen. Of misschien staat er wel ergens iets op blogpraat.com.

Eelco Martensreply
maart 29, 2013 at 03:03 PM

Om even aan te haken op nummer 3: dat herken ik nog steeds. Ik voel mij vergeleken met de experts inderdaad niet goed genoeg maar hier komt het….

Ik ben ook ergens een expert in of sterker nog, door wie ik ben als mens ben ik ergens expert in geworden. Onthou dat er niemand is met de zelfde bagage als jij!

Om dat even te illusteren: Ik zit in een rolstoel en schreef eerder dit jaar een blog over wat de marketing kan leren van een rolstoel(gebruiker) http://eelcomartens.com/dingen-die-de-marketing-kan-leren-van-een-rolstoel/ dit had niemand (of in ieder geval bijna niemand) anders kunnen schrijven. De combinatie van factoren maar je als mens uniek maar ook als blogger.

Elja Daaereply
maart 29, 2013 at 04:03 PM
– In reply to: Eelco Martens

PRECIES Eelco! Er is niemand zoals jij! (en dat meen ik, ook al geldt het voor iedereen, bij jou weet ik dat ook nog eens zeker :)).

Marit van Ewijkreply
maart 29, 2013 at 12:03 PM

Ha, ik ben dus zo’n twijfelaar. Maar ik ga beginnen. Echt waar 🙂 Was trouwens echt een boeiende avond, Ik heb ook een baan, maar toch leuk!

Elja Daaereply
maart 29, 2013 at 04:03 PM
– In reply to: Marit van Ewijk

Leuk Marit!! Ik vond het ook superleuk om zoveel mensen te spreken. En als je dan ook nog eens gaat bloggen, is het helemaal mooi natuurlijk.
PS: Ik weet niet of je in de eerste of tweede workshop zat, maar als je even naar gravatar.com gaat en je profielfoto instelt, wordt die ook nog eens zichtbaar als je op een wordpressblog als dit een comment achterlaat!

Marit van Ewijk
april 02, 2013 at 02:04 PM
– In reply to: Elja Daae

Ja dat ga ik doen. Ik heb maritvanewijk.nl al geregistreerd en een blogformat gekocht en nou aan de slag 🙂

Elja Daae
april 02, 2013 at 07:04 PM
– In reply to: Marit van Ewijk

Wauauauauwwwww!!! Stoer! Dat is pas actie in de taxi zeg.!! Laat je weten als je het live hebt?

Jacob Jan Voermanreply
maart 28, 2013 at 10:03 PM

Lieve aarzelaar,

Eens met hierboven. gewoon beginnen. je bent de moeite waard. geef maar een gil als je de eerste blogpost geschreven hebt, dan kom ik langs om te lezen. Tweet naar @jjvoerman

afkraken doe ik niet aan, kan ik niet. geïnteresseerd zijn kan ik daarentegen wel heel goed.

Dus kom op !

Elja Daaereply
maart 29, 2013 at 04:03 PM
– In reply to: Jacob Jan Voerman

YEAH!

lindakwakernaatreply
maart 28, 2013 at 09:03 PM

En hoe was het?
Tja ik heb al een baan, maar heb er wel over getwijeld.

Elja Daaereply
maart 29, 2013 at 04:03 PM
– In reply to: lindakwakernaat

Het was super. Zo’n leuke sfeer, leuke mensen, goede energie, goede sprekers… Je had het hartstikke leuk gevonden. En Debbie, Caroline en Martha waren er ook!

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.