Eigenlijk weten we maar weinig van blogs.
Er zijn wel boeken over geschreven, althans, er zijn mensen die pogingen hebben gedaan om bloggen in kaart te brengen. Zoals Bloghelden van Frank Meeuwsen. En op het internet ben ik wel eens een interessante paper tegengekomen van iemand van een universiteit in Chicago.
Maar wat ik interessant vindt, is hoe het zit met dat iedere dag bloggen. Wat doet het met mensen? Welke creatieve oplossingen vinden ze?
Zijn bloggers na 1 jaar creatiever dan eerst?
En na 2 jaar? En na 3 jaar?
En hoe zit met het de blogdipjes? Komen die terug in duidelijke patronen? Zijn die voor iedereen hetzelfde? Of hebben ze te maken met persoon en omstandigheden?
Is er iets te zeggen over effect? Heeft iedere dag bloggen effect als het gaat om schrijfstijl? In het leven buiten het blog? Leren mensen er van?
Doet het mentaal iets met mensen?
Of komt dat vooral door de connecties die ontstaan? Of doet het ook iets met je om iedere dag iets te publiceren online?
En maakt het dan uit hoe of wat of hoe lang?
Zo maar wat vragen, dames en heren afstudeerders/wetenschappers. Misschien leuk om eens in te duiken? Er zullen er toch steeds meer zijn en ze zullen langer bezig zijn, iedere dag bloggers…interessant materiaal?
- Yogamatje - 20 mei 2023
- Aiiiiiiiiiii - 11 mei 2023
- Anoniem bloggen bestaat straks niet meer echt - 3 april 2023
Ik denk dat het heel erg afhangt van de persoon achter de blog. In de perioden dat ik niet dagelijks een blog schreef, zat er veel minder diepgang in voor mijn gevoel. Nu ga ik er toch elke keer voor zitten om er wat moois van te maken, dat was toen wel anders. Van de mensen die mij kennen hoor ik dat mijn blog gewoon een kopietje is van hoe ik ben en dat vat ik op als compliment 🙂
Nou, dat lijkt mij ook een geweldig compliment!!
Ik blog niet iedere dag, dat wil ik mezelf en m’n lezers niet aan doen. Mijn blogsels lenen zich daar niet voor. Ik vind het ook niet leuk dat mijn verzinsels met een paar dagen de vergetelheid in zakken, omdat er te frequent verse aanvoer is. Ik ken wel mensen die dagelijks (of vaker) bloggen. Die steken duidelijk minder tijd in een bericht en het gaat meer op de automatische piloot. Althans zo komt het op me over.
De scherpte en inventiviteit vindt ik in het algemeen minder bij dagelijkse bloggers. Mogelijk zijn ze daar wel toe in staat, maar dan vreet het zoveel energie dat ze malende worden en/of dat het gewone leven er onder gaat lijden.
Als lezer heb ik ook liever bloggers die een paar keer per week iets interessants te melden hebben, dan bloggers die dagelijks meer van hetzelfde op het net pompen.
Zoals met alles in het leven kan je dingen te vaak en te intensief doen. Dat kan met roken, maar ook met teveel verhalen vertellen. Of dat in de kroeg gebeurt of op een blog maakt nmm niet uit, in beide gevallen kunnen de aanhoorders moe van je worden. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de verteller zelf.
Als mensen vaker bloggen en er meer reacties komen, dan krijg je daar meer ervaring mee en dat beinvloed het bloggen. Wim de Bie liet geen reacties toe en misschien wel om die reden. Zelf steek ik inmiddels meer tijd in het voorkomen van ’taalfouten’. Ik had/heb mijn eigen opvattingen over taal en als dat teveel zeurreacties oplevert, zodat het niet om de inhoud gaat maar om de verpakking, dan pas ik me wel aan.
Het viel me ook op dat vrouwen afhaken zodra ik het meer over technische onderwerpen heb als topografie of statistiek. Zij haken weer aan als ik het over ontmoetingen met mensen heb, maar dan geven de mannen weer niet thuis. Ik hou daar een klein beetje rekening mee, maar ben wel een onverbiddelijke techneut die zijn eigen gevoelens onbelangrijk vind.
Met mijn huidige aanpak kan ik goed leven. Sommige dingen vergen wat uitzoekwerk, maar dat verrichtte ik ook voordat ik blogde gewoon omdat ik het zelf wil weten. Daarbij gaat uitzoeken tegenwoordig veel eenvoudiger op het internet dan vroeger met boeken in de bieb.
Nu geldt het bovenstaande wat mij betreft voor hobbybloggers en professionele bloggers. In maak daar voor mezelf geen onderscheid tussen.
Ik denk niet dat ik meestal erg scherp ben, inderdaad. 🙂 Maar ik heb eerlijk gezegd niet de illusie dat mijn post NIET de vergetelheid in zakken! Zelfs als ik minder blog. Sterker nog, ik denk dat voor alle bloggers geldt dat je artikelen steeds meer wegzakken en steeds sneller. De enige manier om ze na publicatie nog te doen bovendrijven is ze zelf opnieuw onder de aandacht te brengen (als je bereik hebt, een email lijst, een twitter account) of als Google ze weet te vinden EN ze zo interessant zijn (titel, lay out, etc.) dat mensen dan ook daadwerkelijk willen lezen…