Mooie discussie in twitterchat #blogpraat vanavond. Hoe kan een blog je helpen bij je loopbaan en/of het vinden van een nieuwe baan?
Volgens mij helpt bloggen je enorm in je loopbaan.
Wat je ook doet, wat je ook zoekt. Want:
- Iedere werkgever typt je naam in Google voor ze beslist of ze je wil uitnodigen. Gegarandeerd. Dan kun je maar beter zorgen dat je de baas bent over wat ze gaat vinden. Een blog helpt je daarbij.
- Een blog geeft een werkgever een beeld van wie je bent. Op een indirecte, informele manier.
- Een blog geeft je vrijheid om jezelf te laten zien op een andere manier dan zo’n saai A4-tje. Je kunt er zoveel meer doen dan in dat ge-pdf-de Word-documentje.
- Bloggen is en blijft een geweldige manier om te laten zien dat je een vakman of vakvrouw bent. Gewoon, door het over je vak te hebben. Easy, peasy.
- Er zijn heel veel banen, steeds meer, waar begrip van de online wereld, van (online) communicatie en van social media belangrijk is. Bloggen leert je daar meer over. Maar je leert nog meer, want een blog vraagt discipline, doorzettingsvermogen, creativiteit, een stukje promotie/marketing, klantdenken, research doen, schrijven. etc., etc. etc.
Dus. Doen.
Zo moeilijk is het echt niet. Het kost je maar 1 ding:
tijd.
Maar eerlijk gezegd, als je toch bezig bent met solliciteren of denken over volgende stappen, is dit wel de leukste, creatiefste en pro-actiefste manier om aan de slag te gaan met je loopbaan. Plus, bloggen over je vak helpt je een visie te ontwikkelen op wat je wilt.
Ik geef geen garanties maar zeg nou zelf: je hebt niets te verliezen en alles te winnen.
Bloggen voor een baan: hoe?
En nu?
Nou.
Ik moest wel even nadenken net, over de vraag: hoe pak je het aan, bloggen voor een baan? Maar ik weet eigenlijk wel wat ik zou doen.
- Ga gewoon beginnen
Niemand vindt je, tot je flink wat gepubliceerd hebt. Je hoeft niet bang te zijn dat die eerste blog post niet goed genoeg is, dus. Begin gewoon. Vandaag nog. Ga zitten en publiceer je eerste blog post. Je hebt je blog in een mum van tijd aangemaakt als je naar wordpress.com of tumblr.com of blogger.com gaat. Kind kan de was doen.
(als je blogt om gevonden te worden, noem je blog dan gewoon naar jezelf. Vindbaarheid is niet de reden geweest dat mijn blog eljadaae.nl heet maar geloof me, het helpt wel in de zoekmachines!) - Houd het netjes
Zorg dat het er netjes uit ziet. Steek geen uren in het uiterlijk van je blog, zou ik zeggen. Zonde (en soms wordt het een excuus om verder niets te schrijven).
Je kunt gratis ’thema’s’ downloaden waarmee een blog er in 1 klap netjes en modern uitziet. Hop. Niets meer aan doen.
En ja, ‘netjes’ is ook: nette taal, nette afbeeldingen, net gedrag. - Kader het in
Als je puur blogt voor je loopbaan, zodat je makkelijk te vinden bent online als mensen je naam intypen en zodat werkgevers iets te bieden, zorg dan voor een duidelijk kader. Wat is je thema? Wat is je onderwerp? Het mag breed zijn of smal. Als er maar genoeg haakjes zijn voor mogelijke onderwerpen voor artikelen. - Zet de toon
Hoe wil je gezien worden? Enthousiast? Wees dat dan ook. Serieus? Wees dat dan ook. Professioneel? Wees dat dan ook. Gepassioneerd? Wees dat dan ook. - Maak een lijst
Als je het moeilijk vindt om uit de losse pols te beginnen met schrijven (of podcasten, of video’s opnemen), zou ik een lijst maken met onderwerpen. 20 ideeën om over te schrijven, gerelateerd aan je vakgebied. Geen idee? Wat dacht je van het laatste nieuws uit jouw werkveld? De meeste gestelde vragen? Je 5 favoriete (werkgerelateerde) tools/plekken/boeken/mensen/experts/bedrijven? Simpel, toch? Hier vind je nog veel meer blogideeën. - Denk aan SEO
Als je gevonden wilt worden, moet je zorgen dat je vindbaar bent. Als een woord niet voorkomt op je blog, kan de zoekmachine je niet vinden op dat woord. Simpel. Verdiep je in SEO (bijvoorbeeld hier) en richt je pagina’s (‘over mij’) goed in. - Blijf gewoon doen
Het moeilijkste aan zakelijk bloggen is: gewoon blijven doen. Blijven praten zoals je normaal praat. Geen bla-bla. Als je probeert om het perfecte expertartikel te schrijven, loop je gegarandeerd vast. Dus niet doen. Het is geen academische verhandeling, toch? (uitzonderingen daargelaten: als je echt een academicus bent. … maar dan nog!).
Schrijf vanuit jezelf, vanuit je hart, vanuit de lol die je hebt in je vakgebied. - Houd het actueel
Stel nou: je gaat aan de slag met je blog. Je schrijft die 20 artikelen, maakt een ‘over mij’ pagina en de hele mikmak, zorgt dat je blog goed vindbaar is. En stel dat je zoektocht naar een nieuwe baan een tijdje duurt.
BLIJF DAN BLOGGEN! Geef jezelf een deadline van 1 blog post per week. Dat is te doen en het resultaat is dat, wanneer een potentiele werkgever of collega ook kijkt, je blog altijd actueel is. Staat een stuk beter dan een blog waar al een maand niets is gepubliceerd. - Enthousiasme is goud
Lisanne zei het net al, tijdens #blogpraat: “Enthousiasme is toch voor (vrijwel) elke baan een goede eigenschap? :D”. Naar aanleiding van een discussie over de vraag wat je moet doen als je wel enthousiast blogt, maar niet over je baan. Enthousiasme is goud waard. Niemand wil een on-enthousiaste collega, tenslotte. Als je dan niet enthousiast kunt bloggen over je vak, blog dan enthousiast over iets anders.
Dat is het wel zo’n beetje, geloof ik.
Had ik maar een tiende punt.
Staat mooier he. Maar ja. Mijn blogregel: blijf bij jezelf. Ook als je maar 9 tips kunt geven, en geen 10.
Even serieus:
Bloggen leer je door te oefenen, door het veel te doen.
Just do it…een slogan was nog nooit zó waar.
Natuurlijk is bloggen eng. Brrr. Maar het is ook leuk. Echt! En het levert je ook veel op.
Bovendien: het is vele malen leuker om een uur te bloggen dan om een uur sollicitatiebrieven de deur uit te doen voor functies die je niet leuk vindt. Of somber voor je uit zitten te staren. Of triestig te denken aan de wekker morgenochtend.
(hopelijk zijn bovenstaande situaties niet op jou van toepassing, maar we maken het allemaal wel eens mee, zo’n, ehm, loopbaanimpasse. Ik wel in ieder geval)
Plus:
Een begin is het halve werk.
Als je vandaag begint en iedere week iets schrijft, heb je over een half jaar een goed gevuld blog. Als je 6 maanden geleden begonnen was, had je dat vandaag al! Kwestie van tijd. Zo is iedere actie een stap in de richting van een groter geheel.
Als je sneller wilt, publiceer je gewoon vaker. Niemand leest je toch nog, dus zeg nou niet tegen jezelf dat mensen er niet op zitten te wachten, zo veel blog posts in een week (sommige mensen publiceren iedere dag! stel je voor! Ahum).
1.2.3.
GO!
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Maartje Visser zegt
Door veranderingen ben ik van secretaresse bijna omgetoverd tot online marketeer nu ook bloggen en social media tot mijn taken behoort!
Elja Daae zegt
Goed bezig!
Peter Pellenaars zegt
Zo te lezen heb ik heel wat gemist gister tijdens #blogpraat. Boeiend onderwerp. Wat ik hier bij je lees kan ik me helemaal in vinden. Gewoon beginnen!
Elja Daae zegt
Just do it! 🙂 Ik las ooit zo’n mooie quote over gewoon beginnen. Iets van, als je drie maande geleden gewoon begonnen was, had je nu zusenzo resultaat. Kan hem uiteraard niet meer terug vinden. Maar hij klopte aardig!
Peter Pellenaars zegt
“A year from now you may wish you had started today.”
Karen Lamb